Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Άρχισε η καταγραφή των ζημιών


Άρχισε η καταγραφή των ζημιών
Δύο στιγμιότυπα από την επίσκεψη υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, περιφερειάρχη και νομάρχη στο Βαρθολομιό.

Επίσκεψη και σύσκεψη στο Βαρθολομιό πραγματοποίησε ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, μαζί με τον Υφυπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Γ. Κουτσούκο και τον Γενικό Γραμματέα ΠΔΕ κ. Τάσο Αποστολόπουλο, με αντικείμενο...
...τις εκτιμήσεις αλλά και τις αποζημιώσεις των πληγέντων στην πόλη του Βαρθολομιού και κυρίως όσον αφορά τις ζημιές σε επιχειρήσεις, καταστήματα και υποδομές.
   
Ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας με τον Υφυπουργό και του Γενικό Γραμματέα, συνοδευόμενος και από τον Δήμαρχο Βαρθολομιού κ. Χ. Βρυώνη, αλλά και από υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας και από τον Δήμο, επισκέφθηκαν τους πληγέντες αλλά και τα σημεία (τάφροι, αποστραγγιστικά, τεχνικά κ.λ.π.) από τα οποία κυρίως προκλήθηκε η πλημμύρα στις 27-10-10, όπου και διαπίστωσαν το μέγεθος και τις αιτίες του προβλήματος και συνομίλησαν με πληγέντες και πολίτες του Βαρθολομιού.
   
Στη συνέχεια παραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Βαρθολομιού, που εκτός από τον Υφυπουργό Γεωργίας Γ. Κουτσούκο , τον Γ.Γ. ΠΔΕ Τάσο Αποστολόπουλο και τον Νομάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα, συμμετείχαν ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Βαρθολομιού Χρήστος Βρυώνης, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, εκπρόσωποι φορέων της πόλης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κα Αρβανίτη, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός (νυν Δήμαρχος Γαστούνης) και κ. Παναγούλιας Γιώργος, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και πληγέντες πολίτες του Βαρθολομιού.
   
Στη σύσκεψη, μετά από μακριά και εποικοδομητική συζήτηση, εκφράστηκε η αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης προς τους πληγέντες και εκδηλώθηκε η πρόθεση για γρήγορες εκτιμήσεις και άμεση αποζημιώση των πληγέντων.
Άμεσα οι αποζημιώσεις
Μετά το τέλος της σύσκεψης ο Νομάρχης Ηλείας δήλωσε τα εξής:
«Όπως είπα και προχθές οι ζημιές στην πόλη του Βαρθολομιού σε επιχειρήσεις, αλλά και σε υποδομές είναι μεγάλες και έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία του τόπου, σε μια περίοδο μάλιστα που η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Η σημερινή σύσκεψη ανέδειξε τα προβλήματα και καθόρισε τις αναγκαίες παρεμβάσεις και έργα τα οποία πρέπει να γίνουν.
   
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις των πληγέντων επιχειρήσεων αλλά και κατοικιών, ήδη έχει ξεκινήσει κατόπιν εντολής μου η καταγραφή των ζημιών από μικτά συνεργεία Νομαρχίας και ΕΒΕ, τα οποία μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης τη Δευτέρα θα γίνει καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οικοσκευές κατοικιών.
   
Εμείς από τη πλευρά μας θα το ολοκληρώσουμε άμεσα και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης θα κινηθεί γρήγορα η διαδικασία των αποζημιώσεων, που είναι ένα θέμα που εγώ προσωπικά το υπογραμμίζω ως άμεσο και σοβαρό, λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που περνάει η αγορά.
   
Όσον αφορά τα προβλήματα από τα οποία δημιούργηθηκε η πλημμύρα, επαναλαμβάνω ότι εκτός από την ισχυρή βροχόπτωση, τα κύρια προβλήματα οφείλονται από την ελλειπή συντήρηση και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που χρειάζονται, το αποστραγγιστικό δίκτυο του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, που και πάλι αυτό οφείλεται στη μη χρηματοδότηση τους.
   
Εκτός από τις άμεσες και «πυροσβεστικές» επεμβάσεις που κάναμε με τους καθαρισμούς ώστε να φύγουν τα νερά από τις πλημμύρες, με μηχανήματα μας, την ερχόμενη εβδομάδα θα αποσταλεί ειδικό μηχάνημα καθαρισμού των τάφρων.
   
Συντάσσεται επίσης μελέτη τεχνικών επεμβάσεων στον κεντρικό αποστραγγιστικό αύλακα, με τις αναγκαίες τεχνικές επεμβάσεις που χρειάζεται, ώστε άμεσα να ξεκινήσει το έργο επίλυσης του προβλήματος, που εκτιμώ ότι θα ξεπεράσει τις 200.000€. Επίσης, θα γίνουν επεμβάσεις άμεσες σε επιμέρους τεχνικά προβλήματα, ώστε να μην ξανακινδυνέψει το Βαρθολομιό από πλημμύρα.
   
Έχω κάνει επίσης παρεμβάσεις στην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας της ΠΔΕ στον κ.Θ. Μπούφη να μας αποστείλει χρηματοδοτήσεις για έργα Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή και ελπίζουμε να ανταποκριθεί.
   
Κλείνοντας, αφού πρώτα επαναλάβω ότι τα προβλήματα σε τεχνικά έργα δεν είναι αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας, θα κάνουμε επεμβάσεις ώστε να λύσουμε το πρόβλημα, ενώ αυτό έπρεπε να αποτελεί χρηματοδότηση της κεντρικής κυβέρνησης και έργο του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ.

Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το καθήκον μας και θα επιδιώξουμε να γίνουνε γρήγορα τα αναγκαία έργα, αλλά και να προσπαθήσουμε οι πληγέντες να αποζημιωθούν γρήγορα».
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...