Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

«Δεν μας έμεινε τίποτα…»



Τρεις ώρες βροχής και σφοδρού αέρα έδωσαν το βράδυ της Δευτέρας την χαριστική βολή στις καλλιέργειες της πατάτας στην ευρύτερη περιοχή της Βουπρασίας, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς σε απόγνωση.


Πριν καλά – καλά στεγνώσουν τα χωράφια από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών, η πιο σφοδρή ίσως καταιγίδα που έχει δει τα τελευταία χρόνια η περιοχή, αποτελείωσε τις ήδη πληγωμένες καλλιέργειες.

Το μόνο που έχει απομείνει από τις καλλιέργειες της πατάτας στην ευρύτερη περιοχή είναι τα φυτά, τα οποία και αυτά, μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν μαραθεί!

Οι πατάτες που μόλις είχαν αρχίσει να δημιουργούνται μέσα στο χώμα έχουν αρχίσει να σαπίζουν από την υπερβολική υγρασία, καθώς, εδώ και πάνω από 20 μέρες, βρίσκονται μέσα στη λάσπη.

Και μετά την νέα σφοδρότατη καταιγίδα, είναι ζήτημα αν θα έχουν στεγνώσει τα χωράφια σε 10 μέρες!

Μάλιστα η χθεσινή ηλιοφάνεια και η υψηλή θερμοκρασία, είχαν σαν αποτέλεσμα να «βράσουν» τα χωράφια, μαζί με τα φυτά και ότι είχε απομείνει από τους κονδύλους της πατάτας μέσα σε αυτά.

Η απόγνωση όμως των παραγωγών «διπλασιάζεται» καθώς ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, προβλέπει αποζημίωση για την πατάτα μόνο στην περίπτωση της αποκάλυψης και τους πρασινίσματος των κονδύλων από την βροχή και τον αέρα και όχι σε σάπισμα της καλλιέργειας από την υπερβολική υγρασία του εδάφους.

Αντιπροσωπεία μάλιστα των παραγωγών από την Ηλεία και την Αχαΐα επισκέφτηκαν τον ΕΛΓΑ της Πάτρας για αυτό το θέμα, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση και με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Κουτσούκο.
patrisnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...