Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Ο πελαργός φέρνει φακελάκια και… δωράκια!

8 στις 10 γυναίκες πληρώνουν στα δημόσια νοσοκομεία«Τα «φακελάκια» τα φέρνει ο… πελαργός»: θα μπορούσε να είναι ο τίτλος, κατά παράφραση του γνωστού ελληνικού θεατρικού έργου, της πρώτης και μοναδικής μελέτης που διεξήχθη σε μαιευτήρια της χώρας μας, με θέμα την παραοικονομία και τη διακίνηση «μαύρου χρήματος» πριν από ή μετά τον τοκετό, εντός του ΕΣΥ.

Όπως κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν οκτώ στις 10 γυναίκες που γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία δίνουν «φακελάκι» στον μαιευτήρα ενώ ποσοστό 20% εξ αυτών αναγκάζεται να το δώσει έπειτα από σχετική απαίτηση του γιατρού.
Από 800 έως 1.000 ευρώ κυμαίνεται το ποσό που μπαίνει στο φακελάκι, ενώ «φιλοδώρημα» προορίζεται πάντοτε για το παραϊατρικό προσωπικό. Πέντε στα δέκα «φακελάκια» δίδονται για καισαρικές τομές και τρία στα δέκα για φυσιολογικό τοκετό.

Συνολικά, η γέννηση ενός παιδιού σε δημόσιο νοσοκομείο κοστίζει κατά μέσο όρο 1.876 ευρώ, εκ των οποίων λιγότερα από τα μισά ( 878 ευρώ) αφορούν τις νόμιμες δαπάνες, πχ νοσήλια, και τα υπόλοιπα είναι «φακελάκια» και φιλοδωρήματα.

«H άτυπη δαπάνη, που φθάνει κατά μέσο όρο τα 1.000 ευρώ μόνο για τον τοκετό, αποτελεί μία «μαύρη τρύπα» στην υγεία της τάξης των 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό είναι το ελάχιστο ποσό που θα πρέπει να ψάξουν οι φορολογικές αρχές, αλλά και να προβληματίσει τους υπεύθυνους της υγείας στη χώρα μας» αναφέρει ο επιβλέπων καθηγητής κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος.

Σημειωτέον ότι οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα στην πραγματικότητα καθώς εκτιμούν ότι οι ερωτηθέντες δήλωναν συγκρατημένα αυτού του είδους τις δαπάνες.

Τα «φακελάκια» του… πελαργού στο μικροσκόπιο

Η έρευνα δείχνει ότι κατά μέσο όρο τα «φακελάκια» περιέχουν περίπου 878 ευρώ στο φυσιολογικό τοκετό και 983 ευρώ στην καισαρική τομή. Το ποσό ποικίλλει βέβαια ανάλογα με τον τόπο διεξαγωγής του τοκετού, την υπηκοότητα της γυναίκας και άλλες παραμέτρους.

Έτσι, τα «φακελάκια» για τη διεξαγωγή ενός τοκετού σε δημόσιο νοσοκομείο είναι υψηλότερα κατά:

  • 656€ στην Αθήνα σε σχέση με την επαρχία,
  • 462€ για τις γυναίκες με τόπο μόνιμης κατοικίας μια αστική περιοχή σε σχέση με αυτές που μένουν σε μη αστικές περιοχές,
  • 646€ για τις Ελληνίδες σε σχέση με τις αλλοδαπές
  • 510€ για τις εργαζόμενες σε σχέση με τις μη εργαζόμενες
  • 633€ για τις γυναίκες ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου σε σχέση με αυτές κατώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου
  • 365€ για τα νοικοκυριά μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος μεγαλύτερου των 3000€ σε σχέση με αυτά που λαμβάνουν μηνιαίο εισόδημα έως 3000€
  • 894€ στις περιπτώσεις επιλογής για τη νοσηλεία μονόκλινου δωματίου ή σουίτας σε σχέση με την επιλογή δωματίου Γ’ κατηγορίας
  • 692€ στις περιπτώσεις διεξαγωγής του τοκετού από τον προσωπικό γυναικολόγο-μαιευτήρα σε σχέση με αυτές που γέννησαν από τον εφημερεύοντα γιατρό

Οι άτυπες πληρωμές δεν αφορούν μόνο τους γιατρούς, αλλά και το «πολύτιμο» λόγω ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία παραϊατρικό προσωπικό, με τις μαίες να δέχονται τα πιο πολλά «φακελάκια» είτε πρόκειται για καισαρική τομή είτε για φυσιολογικό τοκετό.

Πιο συγκεκριμένα, στους τραυματιοφορείς θυμήθηκε να προσφέρει «κάτι» το 33,7% του δείγματος, στους νοσοκόμους το 37,5% και στις μαίες το 45,6%. 
Η εικόνα αλλάζει άρδην στον φυσιολογικό τοκετό, με τα ποσοστά των γαλαντόμων να μειώνονται εντυπωσιακά: μόλις το 14,4% δίνει στους τραυματιοφορείς, το 24,4% σε νοσηλευτές και το 14,4% στις μαίες.

Εκτός από τα «φακελάκια», συνήθη φαίνεται ότι είναι και τα δώρα. Έτσι, το 13,1% των γυναικών πρόσφερε κάποιο δώρο στο μαιευτήρα, το 5,6% στους νοσοκόμους και το 5,6% στις μαίες, ενώ μόνο το 0,6% πρόσφερε κάποιο δώρο στους τραυματιοφορείς.

Ο πελαργός δεν έρχεται πλέον Σαββατοκύριακα

Όπως προκύπτει από την έρευνα, οι γυναίκες όχι μόνο αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβά τη… δωρεάν υγεία, αλλά και «υποχρεούνται» να γεννούν μόνο τις καθημερινές, ιδανικές μέρες δεν αναδεικνύονται η Δευτέρα και η Τρίτη.

Η τακτική του προγραμματισμένου τοκετού, ακόμη και του φυσιολογικού, κυριαρχεί πλέον στα μαιευτήρια, διευκολύνοντας τους «πολυάσχολους» γιατρούς. 
Εξάλλου, μέσα σε διάστημα τριών ωρών είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν τρεις καισαρικές τομές, σε αντίθεση με το φυσιολογικό τοκετό που μπορεί να διαρκέσει έως και 12 ώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες τρεις ημέρες της εβδομάδας, από Δευτέρα ως Τετάρτη, καταγράφονται περίπου οι μισές γεννήσεις όλης της εβδομάδας (ποσοστό 55,1%), ενώ μόλις το 5% των τοκετών πραγματοποιείται Σαββατοκύριακο!

Ταυτότητα της έρευνας. Την έρευνα εκπόνησε η κυρία Xριστίνα Tσιρωνά, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Oικονομικών της Yγείας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λυκούργου Λιαρόπουλου. Το δείγμα της αποτέλεσαν 160 λεχώνες από τις μαιευτικές κλινικές τεσσάρων νοσοκομείων της χώρας.

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών ήταν τα 29,5 έτη. Το 71,9% ήταν Ελληνίδες, το 61,9% εργαζόμενες, το 25,6% ήταν απόφοιτοι Λυκείου ή κάποιου Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου και το 47,5% με μηνιαίο καθαρό οικογενειακό εισόδημα 1000-2000 ευρώ.

24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...