Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Εφιάλτης οι βροχές για την πεδινή Ηλεία


Εφιάλτης οι βροχές για την πεδινή Ηλεία
Γαστούνη: Προσπαθώντας να εμποδίσει τα νερά να εισέλθουν στην αυλή του...
Ανησυχία επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Βαρθολομιού και της Γαστούνης για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, που είναι ιδιαίτερα έντονα τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες και όχι μόνο.
Η περιοχή έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» αρκετές φορές κατά το παρελθόν, όπου έχουν παρατηρηθεί ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις σε πολύ μεγάλη έκταση και ένταση. Τις τελευταίες μέρες έντονο είναι το πρόβλημα των πλημμυρών το οποίο έχει επιφέρει εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες φθινοπωρινής πατάτας και κηπευτικά, προκαλώντας παράλληλα προβλήματα στην αγροτική αλλά και την αστική οδοποιία.

Οι αγρότες θεωρούν ότι αφετηρία του προβλήματος των πλημμυρών είναι η έλλειψη σωστού αποστραγγιστικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή του Ηλειακού κάμπου. Το «γερασμένο» αποστραγγιστικό δίκτυο, όπως δηλώνουν αγρότες της περιοχής, δεν συντηρείται όπως πρέπει και ζητούν από τους αρμόδιους την σωστή συντήρηση των στραγγιστικών καναλιών προκειμένου να αποφευχθούν οι πλημμύρες.

Από την άλλη πλευρά, η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δίκτυα απορροής όμβριων υδάτων σε πόλεις και χωριά του Κάμπου, είναι η συχνότερη αιτία των πλημμυρών μέσα στους οικισμούς. Το φαινόμενο έχει καταντήσει σίριαλ και οι πολίτες τρέμουν στην κυριολεξία κάθε φορά που ο ουρανός γεμίζει με σύννεφα.

Ως προς τις ζημιές στις καλλιέργειες, οι παραγωγοί ελπίζουν τώρα σε άμεσες εκτιμήσεις και έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ ώστε να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα με άλλες καλλιέργειες.
ηλεια τωρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...