Στην ελληνική πραγματικότητα του σήμερα, σε περίοδο ύφεσης, τα «τεφτέρια» έχουν επανέλθει, και μάλιστα σε επιχειρήσεις, που δεν συνήθιζαν να δουλεύουν με αυτόν τον τρόπο, ενώ «βερεσέ» ψωνίζουν πλέον άνθρωποι όλων των ηλικιών.
«Η γειτονιά αναγκάζει τον καταστηματάρχη να γράφει σε τεφτέρι. Δεν μπορεί ο καταστηματάρχης να μην εξυπηρετήσει έναν άνθρωπο που ψωνίζει τακτικά και μία μέρα δεν έχει να πληρώσει. Ωστόσο, για να «γράψω σε τετράδιο πρέπει να γνωρίζω τον πελάτη», εξηγεί ο ιδιοκτήτης καταστήματος ψιλικών σε γειτονιά του Γκύζη, Άγγελος Κωνσταντάκης.
Μιλώντας για την κατάσταση στην αγορά και για τη λύση του «τεφτεριού», ο κ. Κωνσταντάκης τονίζει: «Δεν υπάρχει πλέον η αγορά όπως την ξέραμε. Ο κόσμος είναι φοβισμένος. Εδώ και ένα χρόνο η δουλειά έχει πέσει στο μισό. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και γράφουμε σε τεφτέρι. Ειδικότερα, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, αυτό το φαινόμενο έχει γίνει πολύ συχνό και έντονο. Οι λογαριασμοί φθάνουν τα εκατό ευρώ και οι πελάτες ξεχρεώνουν με τα χίλια ζόρια. Οι ηλικίες είναι από 18 έως 70 χρόνων. Συνήθως, είναι άνθρωποι του μεροκάματου». Διευκρινίζει δε πως «τώρα δεν έχουν να πληρώσουν ούτε αυτοί που θεωρούνταν καλοί πελάτες. Πολλοί παίρνουν εφημερίδα και δεν παίρνουν τσιγάρα, άλλοι παίρνουν τσιγάρα και δεν παίρνουν εφημερίδα. Οι γονείς σκέφτονται να αγοράσουν μέχρι και το γλειφιτζούρι του παιδιού».
Ένας άλλος καταστηματάρχης,ο κ. Παναγιώτης Γιαννακούλας, ο οποίος διατηρεί αναψυκτήριο στην ίδια γειτονιά, σημειώνει ότι υπάρχουν πελάτες που τον πληρώνουν μία φορά τον μήνα, ή κάθε εβδομάδα, καθώς «υπάρχει δυσκολία με το ρευστό και ο κόσμος δύσκολα βρίσκει χρήματα». Λέει πως «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Παλαιότερα οι περισσότεροι πελάτες αγόραζαν καφέ, νερό και τυρόπιτα, ακόμα και δύο φορές την ημέρα. Σήμερα δεν αγοράζουν ούτε καφέ ή πίνουν έναν» ενώ παραδέχεται ότι και ο ίδιος τα βγάζει πολύ δύσκολα και ότι αν δεν είχε και την βοήθεια από την οικογένειά του, δεν θα έβγαιναν οι υποχρεώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου