Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Βροχή των Λεοντιδών και αναστάτωση σε Θεσσαλία και Μακεδονία

Βροχή των Λεοντιδών και αναστάτωση σε Θεσσαλία και Μακεδονία

Έκπληκτοι έμειναν οι κάτοικοι της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας που πέρασαν τους διάττοντες αστέρες για...
μετεωρίτες που θα χτυπούσαν την γη! Πανικόβλητοι, νόμιζαν ότι ήρθε το τέλος του κόσμου και δεν ήξεραν πώς να προφυλαχθούν.

Η... θρυλική πύρινη σφαίρα φαινόταν να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα τη γη και να μεγαλώνει, ερχόμενη από την πλευρά της θάλασσας με κατεύθυνση τον Κίσσαβο, στο τμήμα μεταξύ Μελιβοίας και Καρίτσας στα παράλια της Λάρισας.

Έντρομοι οι κάτοικοι άρχισαν να παίρνουν τηλέφωνα φίλους, συγγενείς, αστυνομία και  πυροσβεστική ρωτώντας για τις φλεγόμενες μπάλες στον ουρανό. Μέχρι και το λιμενικό ειδοποίησαν, λέγοντας πως ήταν φωτοβολίδες από σκάφη που κινδύνευαν!

«Κουνήθηκαν τα παράθυρα, βγήκαν στον δρόμο οι γείτονες», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο Star, ενώ ένας άλλος διηγήθηκε πως άκουσε ένα μπαμ στον ουρανό.

Πάντως, δεν ήταν ούτε μετεωρίτης, ούτε ούφο... Ήταν απλά το φαινόμενο των λεοντιδών που θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Τα λεγόμενα πεφταστέρια μας επισκέπτονται όταν η τροχιά της γης συναντάει τα σωματίδια που αφήνει κάθε 33 χρόνια πίσω του ο κομήτης table tati. Τα σωματίδια αυτά μπαίνουν στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 60 - 70 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Για να μην έχουμε νέες λαχτάρες, σας ενημερώνουμε πως οι λεοντίδες θα είναι ορατές σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας αν ο ουρανός είναι ξάστερος και η κορύφωση του φαινομένου θα γίνει την Τετάρτη.

Η «βροχή» των Λεοντιδών είναι ένα θέαμα πολλά υποσχόμενο για επιστήμονες και ρομαντικούς.

Το θέαμα, αναμένεται να κορυφωθεί ανάμεσα στις 11 το βράδυ και τα μεσάνυχτα, της Τετάρτης

Τα σωματίδια της σκόνης θα εκρήγνυται στην ατμόσφαιρα και θα μοιάζουν σαν φωτεινά ουράνια πυροτεχνήματα!

Καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα γύρω στα 72 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, τα σωματίδια καίγονται και δημιουργούν ορατές λάμψεις. Στη φετινή βροχή αναμένονται αρκετές δεκάδες φωτεινές γραμμές ανά ώρα.

Η δεύτερη, και πιθανώς εντονότερη κορύφωση θα ακολουθήσει στις 23.40 ώρα Ελλάδας, οπότε η Γη θα περάσει μέσα από σύννεφα σωματιδίων που άφησε ο κομήτης το 1466 και το 1533 μ.Χ.
Οι Λεοντίδες ονομάζονται έτσι επειδή οι διάττοντες φαίνεται να πηγάζουν από ένα σημείο στον ουρανό, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα.

Το φαινόμενο, που μοιάζει με μια φωτεινή σφαίρα εν κινήσει θα γεμίσει τον ουρανό από την 1 έως τις 4:30 τα ξημερώματα.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Πλανηταρίου «αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη διέλευση τους από τη Γη οι κομήτες αφήνουν πίσω τους διάφορα μικρά σωματίδια σκόνης, τα οποία είναι σχετικά μαζεμένα μαζί σε ομάδες και τέμνουν την τροχιά της Γης.

Όταν η Γη συναντά μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με από ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα», προσφέροντας μας αυτό το μαγικό θέαμα
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...