Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Αναστενάρηδες: πως χορεύουν χωρίς να καίγονται;

Πως το κάνουν αυτό οι αναστενάρηδες;! Πως χορεύουν πάνω από αναμμένα κάρβουνα και δεν καίγονται; Είναι θαύμα ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο; Δείτε...
Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε δει ή ακούσει για τους περίφημους αναστενάρηδες, τους Θρακιώτες "χορευτές" πάνω στα κάρβουνα.

Η γενική αντίληψη μας λέει ότι τους βοηθάει ο Άγιος-προστάτης του χωριού.

Αλλά τι γίνεται πραγματικά; 
 
Γιατί δεν καίγονται οι πατούσες τους;
Καταρχάς να πούμε ότι το έθιμο της Πυροβασίας υπάρχει στον Ελληνικό χώρο για πάρα πολλά χρόνια. Φανταστείτε ότι έχει ρίζες από την αρχαία Ελλάδα, στις τελετές λατρείας του θεού Διόνυσου! 
 
Επίσης να τονίσουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα, αλλά υπάρχουν παρόμοια έθιμα και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως την Ασία και την Αφρική.


 Η τελετή αρχίζει με χορούς κ τραγούδια τα οποία παίζονται με νταούλια και θρακιώτικη λύρα.
 
Όλοι οι μυημένοι αναστενάρηδες (πρέπει να έχουν μυηθεί για να μπορούν να δεχτούν τη "χάρη του αγίου" και αυτό παίρνει πολλά χρόνια) αρχίζουν να χορεύουν κάνοντας κύκλους γύρω από την φωτιά, η οποία θα παράγει τα απαραίτητα κάρβουνα για την τέλεση.

Όσο περνάει η ώρα τα τραγούδια γίνονται όλο και πιο επιθετικά, πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα μια κατάσταση "έκστασης" από πλευράς χορευτών.


Εκείνη τη στιγμή και ενώ φυσικά έχει σβήσει η φωτιά υπάρχουν μόνο τα καυτά κάρβουνα και αρχίζουν μερικοί - όχι όλοι - να περνάνε με γυμνές πατούσες μέσα κυριολεκτικά από τα κάρβουνα, προστατευμένοι από τον Άγιο του χωριού! 
 
Η αλήθεια πίσω από αυτό το, πραγματικά εντυπωσιακό κατόρθωμα, κρύβεται σε κάτι πάρα πολύ απλό και καθημερινό: τον ιδρώτα! 
 
Έτσι λοιπόν, λόγω της συνεχούς κίνησης λόγω χορού και της κινητικότητας που χαρακτηρίζουν τους σκοπούς που παίζονται, είναι απόλυτα φυσιολογικό να ιδρώσει ολόκληρο το σώμα, με τη βοήθεια φυσικά και της θερμότητας από τη φωτιά. 
 
Οπότε όταν είναι "έτοιμοι", δηλαδή όταν μετά από κάποια ώρα έχει δημιουργηθεί στις πατούσες, ένα στρώμα από ιδρώτα, ο αρχιαναστενάρης δίνει την έναρξη. 
 
Όσοι έχουν επιλεχτεί να πυροβατήσουν ξεκινάν και χορεύουν, με γρήγορα βήματα, επάνω στα κάρβουνα.




Σκοπός της ταχύτητας είναι φυσικά να προλάβει να περπατήσει ο αναστενάρης στα κάρβουνα πριν εξατμιστεί εξεπαφής όλος ο ιδρώτας και καεί. 
 
 
Λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που δοκιμάζουμε κατά πόσο καίει η πλάκα του σίδερου(πριν σιδερώσουμε), απλά και μόνο ακουμπώντας την, με σαλιωμένο δάχτυλο! 
 
Αυτή είναι η λογική των αναστενάρηδων και δεν καίγονται, είναι απλή, αλλά με εντυπωσιακά αποτελέσματα! 
24ωρο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...