Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Βλαστοκύτταρα για την «αναγέννηση» των αρθρικών χόνδρων

Δεν θα χρειάζονται στο μέλλον επεμβάσεις

Ελπίδα για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους αρθρικούς χόνδρους δίνουν οι επιστήμονες, καθώς εκτιμούν
πως σύντομα η χρήση βλαστοκυττάρων σε συνδυασμό με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας θα αντικαταστήσει τις αρθροπλαστικές επεμβάσεις που εφαρμόζονται σήμερα.

Ήδη έχει επιτευχθεί η μερική αναγέννηση των αρθρικών χόνδρων με τη χρήση βλαστοκυττάρων σε αρθροπλαστικές επεμβάσεις ενώ οι έρευνες στρέφονται στην ολική αναγέννηση των χόνδρων με βλαστοκύτταρα. Με την εφαρμογή βλαστοκυττάρων έχει επιτευχθεί ολική αναγέννηση χόνδρων σε πειραματόζωα αλλά οι φυσικές ιδιότητες αυτών των χόνδρων αποδείχτηκαν κατώτερες των προσδοκιών.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής του τμήματος χημικών μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Κυπαρισσίδης: «η νανοτεχνολογία είναι το εργαλείο που έχει να κάνει με το ικρίωμα δηλαδή με το υπόστρωμα όπου στερεώνονται τα βλαστοκύτταρα. Εξετάζουμε ποια νανοδομή επηρεάζει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των βλαστοκυττάρων σε χονδροκύτταρα ή σε οστεοκύτταρα. Από αυτήν εξαρτάται η επιτυχής ανάπλαση του ιστού με τη χρήση βλαστοκυττάρων».
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...