ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ BLOG ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ιστότοπός μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.Σε αυτόν δημοσιεύουμε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ειδήσεις χαρούμενες και λυπηρές που αφορούν το χωριό μας, ρεπορτάζ και δελτία τύπου που δεχόμαστε, χωρίς όμως να φέρουμε την ευθύνη για αυτά καθώς δεν προέρχονται από δική μας έρευνα που δεν είναι δημοσιογραφική αλλά από τον κόπο και την δημοσιογραφία σωστών και εμπείρων δημοσιογράφων κυρίως της Ηλείας .Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα ενεργός σύνδεσμος (αν πρόκειται για αναδημοσίευση) που παραπέμπει στην πρωτότυπη δημοσίευση.Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται ή προσβάλεται ή {{ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ }}από το περιεχόμενο κάποιων άρθρων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail neohorikillinis@gmail.com για να μας εκθέσει τις αντιρρήσεις του.Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αναδημοσιεύσεις την έχουν οι πηγές αυτών και σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "neohorikillinis.blogspot.com" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Κυριακή, 2 Ιανουαρίου 2011

Το φαγοπότι με την Αποκατάσταση της Χωματερής Επιτελίου απένταξε το έργο και πρέπει να επιστραφούν 1.126.207,00 €


Στις 21-8-2006 δημοπρατήθηκε το έργο ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΕΠΙΤΑΛΙΟΥ Ν.ΗΛΕΙΑΣ και ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία ΝΙΟΒΗ ΑΤΕ. Το έργο είχε προϋπολογισμό 2.760.000, 00 €
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προηγούμενου Περιφερειάρχη (δείτε εδώ) οι συνολικές επιλέξιμες δαπάνες του έργου ανήλθαν στο ποσό των 1.126.207,00 € και επειδή διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες απεντάχθηκε.
 
Τι σημαίνει αυτό: ότι θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα πίσω και ότι η αποκατάσταση του χώρου και η προστασία της περιοχής δεν επιτεύχθηκε.
 
Πως έγινε αυτό: συμφωνά με τα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου (δείτε παρακάτω) ο εργολάβος δεν έκανε την απαιτούμενη αργιλιακή στρώση στην περιοχή του σκουπιδότοπου, και παρόλα αυτά με τις υπογραφές της υπηρεσίας που ήταν υπεύθυνη για το έργο πληρωνόταν κανονικά και μάλιστα η ίδια υπηρεσία παρέλαβε και το έργο προσωρινά. 
 
Οι κακοτεχνίες διαπιστώθηκαν από ελέγχους του ΕΣΠΕΛ (άλλη ανεξάρτητη υπηρεσία) με αποτέλεσμα να απενταχθεί το έργο.
 
Υπάρχουν ευθύνες για αυτό: προφανώς ναι γιατί το φαγοπότι είναι μεγάλο. Όταν μάλιστα κυκλοφορούν ψιθυριστά οι πληροφορίες ότι μέλος της εταιρείας που κατασκεύασε το κακότεχνο έργο είχε στενή συγγένεια με τον επιβλέποντα τίθεται ένα ζήτημα. Και το χειρότερο όλων, όταν ο επιβλέπων το σχετικό έργο και ο προϊστάμενος του τμήματος επίβλεψης είναι το ίδιο πρόσωπο το ζήτημα γίνεται πιο μεγάλο. Όταν δηλαδή ο προϊστάμενος που έπρεπε να ελέγχει τον επιβλέποντα και ο επιβλέποντας είναι το ίδιο πρόσωπο τότε υπάρχει ακόμα ένα θέμα.
 
Όπως και να έχει το θέμα, επειδή υπάρχουν πράξεις και παραλήψεις που ζημιώνουν το ελληνικό δημόσιο, σίγουρα θα πρέπει να επέμβει ο εισαγγελέας και οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για την απώλεια 1.126.207,00 €.  
Και επειδή αυτεπάγγελτα δεν θα γίνει ποτέ, και επειδή οι ΕΔΕ είναι ένα ωραίο παραμυθάκι για να τα κουκουλώνουν, ο νέος Περιφερειάρχης εάν και εφόσον θέλει να δώσει ένα στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από την αρχή, τον καλούμε να στείλει ο ίδιος την υπόθεση στον εισαγγελέα και στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και να μην αφήσει αμαρτίες του παρελθόντος να τον επισκιάζουν.  

Εντύπωση προκαλεί όμως και το γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς, που υποτίθεται ότι είναι οι θεματοφύλακες των συμφερόντων της περιοχής, δεν έχουν κάνει τίποτα, ώστε να απαιτήσουν να εκτελεστεί το έργο όπως όριζαν οι περιβαλλοντικοί όροι και όπως όριζε η σχετική μελέτη του έργου.
 
Και δεν έχουν κάνει τίποτα, γιατί και αυτοί οι ίδιοι αδυνατούν να προβούν στην αποκατάσταση των υπόλοιπων χώρων ανεξέλεγκτης ταφής απορριμμάτων και οι ίδιοι αδυνατούν να προστατεύσουν το περιβάλλον  και οι ίδιοι συνεχίζουν να υποθάλπουν λογικές και πολιτικές  που υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Λαμπρό παράδειγμα η κατάσταση που επικρατεί στον Αλφειό ποταμό που είχαμε αναδείξει σε προηγούμενη ανάρτηση (εδώ)     Για το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται στα πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε την 1η Φεβρουαρίου 2010 (το πλήρες κείμενο εδώ, σελίδα 15)
 
«…Έργα αποκατάστασης χωματερής Επιταλίου Ηλείας. Το έργο έχει παραλειφθεί προσωρινά σε ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί από τον ΕΣΠΕΛ. Το εργαστήριο Δημοσίων Έργων Δυτικής Ελλάδας και τμήμα ελέγχου της Διαχειριστικής Αρχής διαπιστώθηκαν πολλές κακοτεχνίες
 
Συγκεκριμένα δεν ανευρέθηκε η απαιτούμενη αργιλιακή στρώση το πλέον σημαντικό και ακριβό τμήμα του έργου και η ανόρυξη των παραθύρων βιοαερίου έγινε εντελώς τυχαία χωρίς να τηρηθούνε οι κανόνες της επιστήμης.
 
Επιπλέον δεν τηρήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι αποκατάστασης εφόσον μέσω εγκεκριμένου ΑΠΕ μειώθηκαν ποσότητες εργασιών όπως περίφραξη, κιόσκια, παγκάκια κλπ κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εφόσον τεχνικές υπηρεσίες δεν μπορούν να τροποποιούν περιβαλλοντικούς όρους. Λόγω των παραπάνω προβλημάτων η επιτροπή παραλαβής δεν παραλαμβάνει το έργο οριστικά.»
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: