Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Χάος στην Ηπειρο με τους μετανάστες

Tα όριά της στην υποδοχή μεταναστών δοκιμάζει η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, όπου μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι από όλες τις γωνιές της γης αναζητούν ένα καλύτερο αύριο, ζώντας ένα εξαθλιωμένο παρόν. 

Τα κύματα των λαθρομεταναστών που έχουν κατακλύσει κυρίως την Άρτα και την Ηγουμενίτσα, δημιουργούν μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότερα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι βλέπουν να διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια τους σκηνές πρωτόγνωρες και εξωφρενικές, την ίδια στιγμή που οι αρχές και οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν για ακόμα μια φορά να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η Άρτα στην 4η θέση στην συγκέντρωση μεταναστών σε όλη την Ελλάδα!
Η Άρτα και η Ηγουμενίτσα αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς λαθρομεταναστών στην Ήπειρο, που προέρχονται από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και από τη Σομαλία και την Ακτή του Ελεφαντοστού. 

Ο λόγος είναι πως στην Άρτα υπάρχει μια σχετική ζήτηση εργατικού δυναμικού, καθώς αυτήν την εποχή γίνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών, μανταρινιών και ακτινίδιου, ενώ στην Ηγουμενίτσα συγκεντρώνονται οι λαθρομετανάστες που προσπαθούν να ταξιδέψουν για τις άλλες χώρες της Ευρώπης, μέσω Ιταλίας. Τα περιστατικά πρωτοφανούς βίας που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με πυροβολισμούς και μαχαιρώματα μεταναστών, προκαλούν τον εύλογο προβληματισμό για το άμεσο μέλλον των τοπι9κών κοινωνιών.

«Σφάζονται για ένα κομμάτι ψωμί»
Οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στην Άρτα και την Ηγουμενίτσα είναι πέρα από κάθε λογική. Περίπου 4000 άνθρωποι διαμένουν σε παραπήγματα και χαρτόκουτα, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, προκαλώντας την ανησυχία για την δημόσια υγεία. 

«Η κατάσταση είναι τραγική. Μόνο οι «Γιατροί του Κόσμου» έχουν δείξει κάποια ευαισθητοποίηση, αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να φάνε. Ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρούνε οποιαδήποτε τροφή. Σκοτώνουν σκύλους και άλλα αδέσποτα για να μην πεθάνουν από την πείνα.
 
Στην Ηγουμενίτσα αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων και μαγειρείων αφήνουν, όταν κλείνουν το βράδυ, τα υπολείμματα από τα φαγητά της ημέρας έξω για να τρώνε οι λαθρομετανάστες», δηλώνει στο protohema.gr, κάτοικος της περιοχής.

Περιστατικά βίας
Τα περιστατικά βίας που εντείνονται τον τελευταίο καιρό, τόσο ανάμεσα στους ίδιους τους μετανάστες, όσο και από ακροδεξιά στοιχεία, που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αρχίζουν και οργανώνονται επικίνδυνα στην περιοχή, προκαλούν την ανησυχία των κατοίκων και των τοπικών φορέων για το άμεσο μέλλον. 

«Οι κάτοικοι στις εν λόγω περιοχές υπήρξαν πάντοτε εξοικειωμένοι με τους μετανάστες λόγω της συγκομιδής των πορτοκαλιών, αλλά πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει» υπογραμμίζει στο protothema.gr κάτοικος της Άρτας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, συνεχίζοντας «οι κάτοικοι δεν αντέχουν άλλο, είναι στα όριά τους και ζητούν λύση.
 
Στην Ηγουμενίτσα μάλιστα που οι λαθρομετανάστες έχουν μοιραστεί σε φυλές, μαχαιρώνονται για τον έλεγχο του λιμένα, ώστε να παρωθήσουν στα πλοία για Ιταλία ο κάθε ένας τους δικούς τους».

Επικίνδυνες συμμορίες
Στην Άρτα οι συμμορίες που έχουν σχηματιστεί ελέγχουν τόσο την σειρά προτεραιότητας στην εύρεση εργασίας στη συγκομιδή οπωροκηπευτικών, όσο και στη διακίνηση ναρκωτικών και την κλοπή καλωδίων, καθώς ήδη συνεργάζονται σε αυτές τις δραστηριότητες με τους Ρομά της περιοχής. «Υπάρχουν και περιπτώσεις που τα μέλη μιας εθνικότητας απάγουν μέλη μιας άλλης και ζητούν λύτρα. 
 
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Όσοι από αυτούς είναι παράνομοι και διαβιούν σε συνθήκες που προκαλούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία, πρέπει να απομακρυνθούν, δεν γίνεται αλλιώς» υποστηρίζει ο ίδιος ο κάτοικος.

«Το αυγό του φιδιού»


Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα φόβου και αγανάκτησης και σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει βαθύτατα τις τοπικές κοινωνίες, εμφανίστηκαν και τα πρώτα κρούσματα βίας από ακροδεξιά στοιχεία που προσπαθούν να ανάγουν ένα πολυσύνθετο ζήτημα, σε νηπιακού επιπέδου δίλημμα. Τα πρόσφατα περιστατικά στην Ηγουμενίτσα όπου άγνωστοι επιβάτες ΙΧ αυτοκινήτου με ελληνικές πινακίδες άνοιξαν πυρ εναντίον λαθρομεταναστών, δείχνει την επικίνδυνη κατάσταση που πάει να επιβληθεί στις φιλόξενες τοπικές κοινωνίες. 

Το γεγονός πως στην Άρτα, Αφγανοί μετανάστες έχουν νοικιάσει μαγαζί σε κεντρικό σημείο της πόλης το οποίο και χρησιμοποιούν ως τόπο λατρείας, ενδέχεται να γίνει το κόκκινο πανί για όσους φανατικούς προσπαθήσουν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους και η επιφυλακή των αρχών για την πρόληψη αιματηρών επεισοδίων, αλλά και η μέριμνα των πολιτικών παραγόντων για την επίλυση του προβλήματος για τους κατοίκους των περιοχών, πρέπει να αποτελούν την προτεραιότητα.

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...