1 Φεβρουαρίου 1988 - Υπογράφεται η «Συμφωνία του Νταβός» μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ.
1 Φεβρουαρίου
Γεγονότα1806 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυνηγημένος από τους Τούρκους, καταφεύγει στα νησία του Ιονίου.
1862 - Ξεσπά αντιμοναρχικό κίνημα στο Ναύπλιο. Μολονότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα.
1902 - Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Στρατιωτικών διατάζει την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου.
1904 - Μεταδίδεται το πρώτο διεθνές σήμα κινδύνου, το CQD, που προηγήθηκε του SOS - Save Our Souls (Σώστε τις Ψυχές Μας).
1914 - Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.
1918 - Η Μόσχα ορίζεται αντί της Πετρούπολης πρωτεύουσα της Ρωσίας (Σοβιετικής Ένωσης).
1920 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η νεοσύστατη Γεωπονική Σχολή.
1926 - Εισάγεται το μέτρο αντί του πήχη ως η μόνη μονάδα μέτρησης στην Ελλάδα.
1946 - Ο Νορβηγός Τρίκβε Λίε γίνεται ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
1946 - Ο εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ένωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., ζητά την άμεση αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την εκεί παρουσία τους ως «απειλούσα την ειρήνη».
1951 - Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδικάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με 44 ψήφους έναντι 7 για την εισβολή στην Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη χώρας ως επιτιθέμενης από τον ΟΗΕ από την ίδρυση του.
1968 - Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαγκάης, Nguyen Ngoc Loan, εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ. Η εκτέλεση μαγνητοσκοπείται και φωτογραφίζεται και ξεσηκώνει την κοινή γνώμη εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.
1979 - Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί φτάνει στην Τεχεράνη του Ιράν από το Παρίσι μετά από εξορία δεκαπέντε χρόνων.
1987 - Ο Πάτρικ Σιόμπεργκ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.41 στο διεθνές μήτινγκ κλειστού στίβου στη μνήμη του Χρήστου Μάντικα στο ΣΕΦ μπροστά σε 15.000 θεατές, που τον παροτρύνουν να δοκιμάσει και ψηλότερα. Ο Σουηδός κρατάει δυνάμεις για το επόμενο μήτινγκ στη Στοκχόλμη, που θα πηδήξει 2.42 στις 30/6/87.
1988 - Υπογράφεται η «Συμφωνία του Νταβός» μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ.
1992 - Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Μπόρις Γιέλτσιν υπογράφουν τη Διακήρυξη του Καμπ Ντέιβιντ, με την οποία μπαίνει και επίσημα τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.
1996 - Η κρίση στα Ίμια κορυφώνεται. Στις 4.49 π.μ. ένα ελληνικό ελικόπτερο, που προσπαθεί να εξακριβώσει την παρουσία ή όχι Τούρκων στρατιωτών στη βραχονησίδα Ακρογιαλιά, συντρίβεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Από τις 6 το πρωί, η ελληνική σημαία δεν κυματίζει στη βραχονησίδα, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αποσύρονται οι ελληνικές δυνάμεις.
1998 - Ο «υπό διάλυσιν» Άρης του Χρήστου Μαγκότσιου, παίζοντας με 6 παίκτες κερδίζει την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στον τελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Ελλάδος με 71-68. Ο Παναγιώτης Λιαδέλης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Ο Μάριο Μπόνι, που παίζει απλήρωτος χαρίζει τα οφειλόμενα στην ομάδα και φεύγει για την Ιταλία.
1999 - Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) καταργεί τα σήματα μορς, και εισάγει στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα το ψηφιακό Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS).
2002 - Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αήθη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκφράζουν την αποστροφή τους για τους απαράδεκτους υπαινιγμούς, που έφεραν την οικογένεια του Προέδρου να έχει νοικιάσει χώρο σε ιδιοκτήτη παράνομων ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δηλώνει ότι, η «η επιδίωξή τους να αποσταθεροποιήσουν τους θεσμούς δεν θα πετύχει».
2003 - Εκρήγνυται πάνω από το Τέξας κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Γη το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια στοιχίζοντας τη ζωή στο επταμελές πλήρωμά του ανάμεσα τους και ο πρώτος Ισραηλινός κοσμοναύτης. Επρόκειτο για το τελευταίο προγραμματισμένο από τη NASA ταξίδι του Κολούμπια.
2004 - Εκατό νεκροί και περισσότεροι από 240 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώνονται στα γραφεία δύο κουρδικών κομμάτων, του «Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος» και της «Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν», στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ.
2004 - Στους 244 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών οι οποίοι ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους διακόσιους.
Γεννήσεις
1874 - Ούγκο Φον Χόφμανσταλ, Αυστριακός συγγραφέας
1894 - Τζον Φορντ, Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός
1901 - Κλαρκ Γκέιμπλ, Αμερικανός ηθοποιός
1931 - Μπόρις Γιέλτσιν, ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
1952 - Ρότζερ Τσιεν, Αμερικανός βιοχημικός (βραβείο Νόμπελ 2008)
1965 - Στεφανί, πριγκίπισσα του Μονακό.
1965 - Μπράντον Λη, ηθοποιός, γιος του Μπρους Λη.
1968 - Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, κόρη του θρυλικού Έλβις Πρίσλεϊ.
1975 - Κατερίνα Θάνου, Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου.
1982 - Χρήστος Καλαντζής, ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Αθηνών.
Θάνατοι
1851 - Μαίρη Σέλλεϋ, Αγγλίδα συγγραφέας
1936 – Γεώργιος Κονδύλης στρατιωτικός και πολιτικός
1940 - Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ποιητής και πεζογράφος.
1944 - Πιέ Μοντριάν, Ολλανδός ζωγράφος
1950 - Μαρσέλ Μος, Γάλλος ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος
1966 - Χέντα Χόπερ, Αμερικανίδα αρθρογράφος και περιβόητη φαρμακόγλωσσα των δρώμενων του Χόλιγουντ.
1966 - Μπάστερ Κίτον, Αμερικανός ηθοποιός.
1976 - Χανς Ρίχτερ, Γερμανός ζωγράφος, σκηνοθέτης και συγγραφέας.
1976 - Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Γερμανός φυσικός.
2002 - Χίλντεγκαρντ Κνεφ, Γερμανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και συγγραφέας.
Συναξαριστής
Προεόρτια Υπαπαντής.
Μάρτυρος Τρύφωνος (†250), O άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού και Δεκίου. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει. Συγχρόνως όμως μελετούσε με ζήλο την Αγία Γραφή και εκτελούσε με ευλάβεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Έτσι, σιγά σιγά ο Τρύφων με την ευσεβή φιλομάθεια του, κατόρθωσε όχι μόνο να διδαχθεί ο ίδιος, αλλά και να διδάσκει τις αιώνιες αλήθειες της πίστεώς του. Γρήγορα η ευσεβής ψυχή του δέχθηκε τη χάρη τού Αγίου Πνεύματος και ο Θεός αξίωσε τον Τρύφωνα να θαυματουργεί. Όμως ο άγιος θεράπευε όχι μόνο κάθε ασθένεια, αλλά και εξάγνιζε τις μολυσμένες από τα δαιμόνια ψυχές. Όταν ο αυτοκράτορας Γορδιανός, πληροφορήθηκε για τις θαυματουργικές ικανότητες του Τρύφωνα, τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. O αυτοκράτορας προσπάθησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του, προσφέροντας στον άγιο αξιώματα και χρήματα, τα οποία όμως ο Τρύφων ευγενικά αρνήθηκε. Όταν αυτοκράτορας έγινε ο Δέκιος, εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών. O άγιος συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας μπροστά στα ειδωλολάτρη έπαρχο, όπου ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Τότε υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε.
Μαρτύρων Περπετούας και των συν αυτή (†202), Θεΐωνος και των δύο παίδων.
Καρίωνος, Ρευκάτου, Σατορνίλλου, Σατίρου, Σεκούνδου και Φηλικιτάτης.
Νεομάρτυρος Αναστασίου του εκ Ναυπλίου (†1655).
Οσίων Βασιλείου αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του ομολογητού του εξ Αθηνών (†870) και Βενδιμιανού.
Πέτρου του εν Γαλατία και Τιμοθέου του ομολογητού.
Αυταδέλφων Γεωργίου επισκόπου, Δαβίδ και Συμεώνος του νέου Στυλίτου, των εκ Μυτιλήνης.
Αδριανού, Πολυεύκτου, Πλάτωνος και Γεωργίου των εν Μεγάροις μαρτύρων.
Εορτολόγιο
Τρύφωνας, Τρύφων, Τρυφωνία, Φιλικητάτη, Φιλικήτη, Φιλικήτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου