Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Απογειώθηκαν τα τρία C-130 για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας

http://www.newscode.gr/images/sized/articles/c-130-1-458x315.jpgΤα τρία αεροσκάφη C- 130 της Πολεμικής Αεροπορίας που διατέθηκαν γιατον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αλεξάνδρεια... και επιθυμούν να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα, απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, με προορισμό την Αίγυπτο, στις 9.31, στις 9.40 και στις 9.58 σήμερα το πρωί. 
 
Η πτήση έως την Αίγυπτο διαρκεί περίπου δυόμισι ώρες και τα αεροσκάφη στην επιστροφή τους θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".


Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης είχε δηλώσει λίγο πριν την αναχώρηση του πρώτου αεροσκάφους για την Αίγυπτο, στο οποίο επιβαίνει ως συντονιστής της επιχείρησης επαναπατρισμού των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας: «Ξεκινάμε με τα τρία C-130 για την Αίγυπτο, τα οποία θα μεταφέρουν 215 από τους δικούς μας ανθρώπους, από την Αλεξάνδρεια. Εύχομαι μέχρι το απόγευμα να είμαστε πίσω και όλα να πάνε καλά».

Οι πληροφορίες λένε ότι και η χθεσινή βραδιά ήταν μια καλή βραδιά. Αναμένουμε την εξέλιξη της διαδήλωσης στο Κάιρο, για να έχουμε καλύτερα συμπεράσματα το απόγευμα προς το βράδυ, ανέφερε ο κ. Δόλλης και σημείωσε πως μια ρευστή κατάσταση απαιτεί προσοχή και ψυχραιμία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η επιστροφή αναμένεται μετά τις 4 το απόγευμα, ανάλογα με τη διάρκεια του χρόνου επιβίβασης των Αιγυπτιωτών.

«Πιστεύω, μέχρι να φτάσουμε να έχουν οργανωθεί. Έχουμε κανονίσει τα πράγματα με τον καλύτερο τρόπο. Αλλά φυσικά σε μια ρευστή κατάσταση δεν μπορείς να περιμένεις όλα να πάνε τέλεια. Το άγχος είναι μόνο για τους δικούς μας ανθρώπους που περνάνε δύσκολα. Για μας, είναι σχετικά εύκολο να πάμε να τους πάρουμε. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε το φόβο τους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δόλλης και κατέληξε: «Είναι εύκολο να κάθεσαι σε μια υπουργική καρέκλα και να κάνεις αναλύσεις. Το λίγο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα είναι να βοηθήσει τους πολίτες της».

Στην παροικία του Καΐρου, λιγότεροι είναι οι ομογενείς που ανησυχούν. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής, δήλωσε ότι προς το παρόν μόνο έξι εκπαιδευτικοί και όχι περισσότεροι από δέκα πάροικοι έχουν εκφράσει επίσημο αίτημα να επαναπατριστούν.

Τα γραφεία και των δύο ελληνικών κοινοτήτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια παραμένουν ανοικτά, στο πλαίσιο των ωρών που επιτρέπει το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβάλει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, για να βοηθήσουν σε οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει για τους παροίκους.

Και Κύπριοι ζητούν τον επαναπατρισμό τους

Και Κύπριοι πολίτες που διαμένουν στην Αίγυπτο ζητούν τον επαναπατρισμό τους στην Κύπρο. Είκοσι Κύπριοι υπήκοοι έχουν έρθει σε επικοινωνία με την κυπριακή πρεσβεία στο Κάιρο και ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή, σχέδιο επιστροφής στη χώρα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυπριακή πρεσβεία, οι κυπριακές διπλωματικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία για να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι Κύπριοι πολίτες.

Αυξημένη η κίνηση από την Αίγυπτο

Αυξημένη επιβατική κίνηση παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στις πτήσεις των τριών εταιριών, που εκτελούν δρομολόγια από το Κάϊρο στην Αθήνα, δηλαδή της Aegean Airlines, της Olympic Air και της Agypt Air. Αντίθετα, αισθητά μειωμένη είναι η κίνηση από Αθήνα προς την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αναταραχή, που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη βορειοαφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τις τελευταίες 4 μέρες έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 13 πτήσεις από το Κάιρο προς την Αθήνα, κυρίως από τις δύο ελληνικές εταιρίες, και η πληρότητα των αεροσκαφών, ειδικά της Aegean, ξεπερνάει το 80%.

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 3 επιπλέον έκτακτες πτήσεις (τσάρτερς), οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 13:25, στις 13:30 και στις 17:30. Ωστόσο, έως τις 4 το απόγευμα, οι δύο πρώτες δεν είχαν φτάσει ακόμη.

Η μόνη πτήση που προσγειώθηκε σήμερα από το Κάιρο, ήταν εκείνη της Aegean και όπως δήλωσε η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου, Ρούλα Σαλούτση, η εταιρία, αφού ήλεγξε την ασφάλεια του αεροδρομίου, και με δεδομένο ότι επιχειρεί από το terminal της Star Alliance, στο οποίο επιχειρούν και άλλες μεγάλες εταιρείες, μέχρι σήμερα δεν έχει ακυρώσει καμία πτήση της προς/από Κάϊρο. Μάλιστα, επειδή υπάρχουν αυξημένες ανάγκες εξυπηρέτησης των επιβατών, η AEGEAN έχει διαθέσει το μεγαλύτερο αεροσκάφος του στόλου της, ένα AIRBUS A321, 195 θέσεων. Παράλληλα, μη έχοντας εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες του Καϊρου αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, έχει εφοδιάσει τα αεροπλάνα της με καύσιμα και catering από την Ελλάδα και για την πτήση της επιστροφής.

Σύμφωνα με την κ. Σαλούτση, στη χθεσινή πτήση το αεροσκάφος έφυγε από την Αθήνα με λίγους επιβάτες, (είχαν κλείσει εισιτήριο 45 και τελικά εμφανίστηκαν μόνο 25) και γύρισε σχεδόν γεμάτο, με περισσότερους από 180 επιβάτες, εκ των οποίων οι περίπου 30 έκλεισαν εισιτήριο λίγη ώρα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Ανάλογη εικόνα είχε και η σημερινή πτήση από Κάιρο.

Η Aegean εκτελεί 5 πτήσεις την εβδομάδα (Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή) και η επόμενη πτήση είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου, η οποία, όπως διευκρίνισε, θα εκτελεστεί ανάλογα με την κατάσταση, που θα επικρατεί και με κύριο γνώμονα την ασφάλεια της πτήσης.

Από την πλευρά της Olympic Air έχει αυξήσει τη χωρητικότητα των αεροσκαφών της από 132 σε 162 θέσεις και τις τελευταίες μέρες παρατηρείται διπλάσιος αριθμός επιβατών, σε σχέση με την κίνηση, πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια στη χώρα.

newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...