Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Εκδήλωση στον Πύργο για τον Παπαδιαμάντη


Εκδήλωση στον Πύργο για τον Παπαδιαμάντη
Πάνω οι Γ. Αγγελόπουλος, Ε. Στιβανάκη, κάτω αριστερά ο Γ. Μανώλης ως Παπαδιαμάντης και δεξιά η Ε. Γερασιμοπούλου με το λεύκωμα της Θ.Ο. Πύργου (φωτ.Λάμπρος Τσακριλής).

Τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του κοσμοκαλόγερου συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη τίμησαν από κοινού ο Σύνδεσμος Φιλόλογων Ηλείας και η Θεατρική Ομάδα Πύργου σε μια εκδήλωση που έγινε το...
...βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο θέατρο «Απόλλων».

Η εκδήλωση είχε διπλό χαρακτήρα: αφενός να παρουσιάσει στο κοινό τον Παπαδιαμάντη και το έργο του, αφετέρου να προϊδεάσει τους παριστάμενους για το έργο που θα ανεβάσει η θεατρική ομάδα στις 19 Φεβρουαρίου, ένα έργο «σπονδυλωτό», αποτελούμενο από διηγήματα του Παπαδιαμάντη που έχουν σχέση με τον έρωτα και τον άνθρωπο.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου του Συνδέσμου Παναγιώτη Γεωργακόπουλου ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή του Παπαδιαμάντη στην ελληνική λογοτεχνία, για να ακολουθήσει εισήγηση του μέλους του Συνδέσμου Γιώργου Αγγελόπουλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ψυχισμό του κορυφαίου συγγραφέα.

Η σκηνοθέτης – διδάκτωρ θεατρολόγος Ευανθία Στιβανάκη αναφέρθηκε στον ερωτικό Παπαδιαμάντη και στην ανθρώπινη πλευρά του συγγραφέα, καθώς επίσης και στα διηγήματά του που επιλέχθηκαν για να στηθεί το θεατρικό έργο. Αμέσς μετά τις ομιλίες, ο Γιάννης Μανώλης, μέλος της Θεατρικής Ομάδας, ερμήνευσε την «Φαρμακολύτρια», το πρώτο από τα διηγήματα του Παπαδιαμάντη που συνθέτουν το τελικό θεατρικό έργο.

Ακολούθησε παρουσίαση ενός επετειακού λευκώματος για τα 15 χρόνια της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, από το μέλος της Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου.

Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση που περιλαμβάνει κείμενα και φωτογραφικό υλικό από το 1994 που άρχισε να λειτουργεί η Θεατρική Ομάδα μέχρι και το 2008.

Εκεί ο αναγνώστης μπορεί αν δει τις παραστάσεις που ανέβηκαν, τις διανομές, ιστορικά στοιχεία για την Ομάδα αλλά και το θέατρο «Απόλλων» και πολλά ενδιαφέροντα θέματα.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...