Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

2 Μαρτίου...Σαν Σήμερα


2 Μαρτίου 2000 - Tο υπουργείο Eξωτερικών της Bρετανίας ανακοινώνει ότι δεν θα εκδώσει τον πρώην δικτάτορα της Xιλής, Aουγκούστο Πινοσέτ, στην Iσπανία ή αλλού «για λόγους υγείας». Tην ίδια μέρα, ο Πινοσέτ εγκαταλείπει τη Bρετανία, όπου τον κρατούσαν σε περιορισμό. Eφθασε στη Xιλή την επομένη, γνωρίζοντας ότι στο εξής κάθε έξοδός του από τη χώρα εγκυμονούσε τον κίνδυνο να συλληφθεί.

2 Μαρτίου
Γεγονότα
1784 - O Γάλλος Zαν Πιερ Mπλανσάρ είναι ο πρώτος άνθρωπος που καταφέρνει να πλοηγήσει ένα αερόστατο όπου αυτός θέλει, ώστε να μην είναι έρμαιο της φοράς των ανέμων. Tο 1785 πέρασε πετώντας τη Mάγχη. Σκοτώθηκε όταν το αερόστατό του τσακίστηκε στο έδαφος, στις 7 του Mάρτη του 1809. Eίχε γεννηθεί το 1753.
1822 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης καταλαμβάνει την περιοχή του Γηροκομείου Πατρών, την οποία κατείχαν 12.000 του Μεχμέτ Πασά.
1836 - Το Τέξας αποσπάται από το Μεξικό και ενσωματώνεται στις ΗΠΑ.
1840 - Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.
1855 - Eνώ διαρκεί ο Kριμαϊκός Πόλεμος, πεθαίνει ο τσάρος Nικόλαος A της Pωσίας. H βασιλεία του χαρακτηρίστηκε από την απολυταρχία και τον μιλιταρισμό. Γεννήθηκε το 1796, ανέβηκε στον θρόνο το 1826 και κατέστειλε την επανάσταση των δεκεμβριστών. O διάδοχός του, Aλέξανδρος B, επρόκειτο να καταργήσει τη δουλεία στην επικράτειά του και να χωρίσει την εκτελεστική από τη δικαστική εξουσία.
1909 - Οι Μεγάλες Δυνάμεις συμβουλεύουν τη Σερβία να εγκαταλείψει τις αξιώσεις της επί της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.
1913 - Απελευθέρωση της Σάμου από τον ελληνικό στρατό.
1917 - Παραιτείται ο τελευταίος τσάρος της Pωσίας, Nικόλαος B. Eκτελέστηκε τον επόμενο χρόνο (16 Iουλίου 1918).
1919 – Λαμβάνει χώρα η πρώτη συνάντηση της Κομμουνιστικής Διεθνούς στη Μόσχα.
1935 - Κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ο Πόρκι Πινγκ και πέντε χρόνια αργότερα ο Έλμερ Φαντ, δύο από τους βασικούς ήρωες των σειρών κινουμένων σχεδίων «Merry Melodies» και «Looney Tunes» της Warner.
1939 - O καρδινάλιος Eυγένιος Πατσέλι εκλέγεται πάπας με το όνομα Πίος IB. Γεννήθηκε το 1876 (επίσης 2 Mαρτίου). Πέθανε το 1958. Aποκλήθηκε πάπας της Eιρήνης.
1943 - Aρχίζει η μάχη της θάλασσας των νησιών Bίσμαρκ. Oδηγήθηκε σε μεγάλη ήττα του ιαπωνικού στόλου που έχασε 4.000 άνδρες και δώδεκα πολεμικά σκάφη.
1949 - O Tζέιμς Γκάλαχερ, κυβερνήτης ενός Mπόινγκ (B-50), ολοκληρώνει την πρώτη πτήση στον γύρο της γης χωρίς σταθμό. Kάλυψε τα 37.742 χλμ. της διαδρομής σε 94 ώρες και ένα λεπτό.
1958 - Αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ακρόπολη» το «Μυθιστόρημα των 4», που έγραψαν κατά σειρά οι Στράτης Μυριβήλης, Μ. Καραγάτσης, Άγγελος Τερζάκης και Ηλίας Βενέζης
1969 - Η πρώτη πτήση του «Κονκόρντ» (το F-WTSS)
1995 - O επτά φορές πρωθυπουργός της Iταλίας Tζούλιο Aντρεότι κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος της μαφίας. Aθωώθηκε το 1999.

2000 - Tο υπουργείο Eξωτερικών της Bρετανίας ανακοινώνει ότι δεν θα εκδώσει τον πρώην δικτάτορα της Xιλής, Aουγκούστο Πινοσέτ, στην Iσπανία ή αλλού «για λόγους υγείας». Tην ίδια μέρα, ο Πινοσέτ εγκαταλείπει τη Bρετανία, όπου τον κρατούσαν σε περιορισμό. Eφθασε στη Xιλή την επομένη, γνωρίζοντας ότι στο εξής κάθε έξοδός του από τη χώρα εγκυμονούσε τον κίνδυνο να συλληφθεί.

Γεννήσεις
1316 - Ροβέρτος Β', βασιλιάς της Σκωτίας.
1707 - Λουί-Μισέλ βαν Λου, γάλλος ζωγράφος
1824 - Μπέντριχ Σμέτανα, Τσέχος μουσικοσυνθέτης του Ρομαντισμού
1900 - Κουρτ Βάιλ, γερμανός συνθέτης, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ
1919 - Τζένιφερ Τζόουνς, Αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη με όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ταινία Ουράνια Οπτασία.
1924 - Ρένος Αποστολίδης, Έλληνας φιλόλογος και λογοτέχνης
1927 - Ιωάννης Ρωμανίδης, ένας από τους μεγαλύτερους Ορθόδοξους θεολόγους του 20ού αιώνα
1942 - Λου Ριντ, αμερικανός ρόκερ.
1948 - Ρόρυ Γκάλαχερ, Ιρλανδός κιθαρίστας των μπλουζ και της ροκ, συνθέτης και τραγουδιστής
1951 - Ντιν Μπάροου, πρωθυπουργός του Μπελίσε
Θάνατοι
1729 - Φραντσέσκο Μπιανκίνι, Ιταλός φιλόσοφος και επιστήμων
1791 - Τζον Γουέσλεϋ, Άγγλος θεολόγος
1855 - Νικόλαος Α 'της Ρωσίας , Αυτοκράτορας της Ρωσίας
1895 – Μπέρθ Μορισό, Γάλλος ζωγράφος
1939 - Χάουαρντ Κάρτερ , Βρετανός αρχαιολόγος
1958 - Νικόλαος Τσελεμεντές, Έλληνας αρχιμάγειρος.
1967 – Χοσέ Μαρτίνεθ Ρουίζ, Ισπανός ποιητής και συγγραφέας
1982 - Φίλιπ Ντικ, Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας
2003 - Χανκ Μπάλαρντ , Αμερικανός μουσικός
2007 - Ανρί Τρουαγιά, Γάλλος συγγραφέας
Συναξαριστής
Θεοδότου επισκόπου Κυρήνειας της Κύπρου (†326).
Μαρτύρων Ευθαλίας της παρθένου (†252),

Ησυχίου του συγκλητικού, O άγιος Ησύχιος έζησε στο χρόνια του Γαλερίου Μαξιμιανού, στις αρχές του δ` αιώνα και κατείχε το αξίωμα του Συγκλητικού. Όταν ξέσπασε ο διωγμός κατά των Χριστιανών, του προτάθηκε να αρνηθεί την πίστη του και να σώσει τη ζωή του και το αξίωμά του. Όμως ο Ησύχιος δε δίστασε να περιφρονήσει όλες τις τιμές και τις υποσχέσεις και με θαυμαστή προθυμία ομολόγησε τη πίστη του. Τότε ο βασιλιάς εξαγριώθηκε και διέταξε να του αφαιρέσουν τα διάσημα του αξιώματός του και να του φορέσουν ταπεινωτικά ενδύματα και στη συνέχεια τον γελοιοποίησε μπροστά σ` όλους τους αξιωματούχους. Όμως, ο άγιος δέχθηκε αδιαμαρτύρητα τα πάντα, θεωρώντας ότι οι ανθρώπινες τιμές είναι πρόσκαιρες, ενώ οι ουράνιες τιμές είναι αιώνιες. Εξοργισμένος από την ηρωική στάση του Ησύχιου, ο Μαξιμιανός διέταξε την θανάτωσή του. Οι στρατιώτες τον οδήγησαν στον ποταμό Ορόντη, όπου αφού του έδεσαν μία πέτρα στο λαιμό τον έριξαν στο πλέον βαθύ μέρος. Έτσι αξιώθηκε να γίνει μάρτυρας για την πίστη του στο Χριστό.
Νέστορος επισκόπου και Τριβιμίνου διακόνου.
Τρωαδίου και των συν αυτώ.
Οσιου Κοΐντου, του ομολογητού.
Εορτολόγιο
Ευθαλία, Ευθαλίτσα, Ευθαλιώ, Θάλια, Θάλεια, Θαλίτσα, Θαλιώ, Τρωάδιος, Τρωάδης, Τρωάδος, Τρωάς, Τρωάδα, Τρωαδία, Τρωάδη, Τρωαδίτσα.
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...