Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη Μιχάλη Κατρίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 στο δημοσιογράφο Κώστα Παρρά


Καλημέρα κ. Κατρίνη.
Καλημέρα κ. Παρρά.
Για πείτε μου, κάνω λάθος ότι γίνονται παιχνιδάκια απ’ αυτούς τους τύπους οι οποίοι μπορεί να λένε θεωρητικώς μερικά σωστά αλλά το δια ταύτα τους και ιδιαιτέρως ο χρόνος που επιλέγουν να κάνουν τις κινήσεις τους μυρίζει λίγο…
Να ξεκαθαρίσω κατ’ αρχάς κάποια πράγματα για το ρόλο των οίκων αυτών και για ποιό λόγο εμείς οι 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών, ουσιαστικά από την κυβέρνηση, να λάβει κάθε νομικό μέτρο ώστε να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.

Παραμονή της διαπραγμάτευσης των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου 6μηνης διάρκειας έρχεται μια ακόμα υποτίμηση από τον οίκο Moody’s, θέλω να θυμίσω κ. Παρρά ότι είναι η ένατη τον τελευταίο χρόνο, η οποία έχει ως αποτέλεσμα εκεί που δανειστήκαμε με επιτόκιο 4,6% πριν από ένα μήνα αιφνιδίως το επιτόκιο αυτό να ανέβει στο 4,75%.

Τώρα δεν θέλω να σας αιφνιδιάσω αλλά αν έχετε πρόχειρο το στοιχείο, πριν μπούμε σε αυτή τη δίνη της οικονομικής κρίσης φαντάζομαι αυτός και οι άλλοι οίκοι υφίσταντο. Έκαναν τόσες πολλές υποβαθμίσεις, τόσο γρήγορα;

Όχι βέβαια. Πρίν καταλαγιάσει ο θόρυβος από την υποβάθμιση της χώρας μας είδατε ότι την Πέμπτη και η Ισπανία έπεσε θύμα αυτού του οίκου αξιολόγησης.

Εδώ μιλάμε για ένα ολιγοπώλειο κ. Παρρά, είναι η Moody’s η Standard and Poor’s και η Fitch αμερικάνικης προέλευσης, ουσιαστικά έχουν στήσει ένα καρτέλ και θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι μη επιδεχόμενοι αμφισβήτησης.
Θέλω να θυμίσω ότι η Moody’s είναι αυτή η οποία το 2010 έλεγε ότι η Lehman Brothers δεν θα έχει κανένα πρόβλημα και ότι τα προϊόντα της δεν είναι τοξικά.
Έχει ήδη μηνυθεί από την αμερικάνικη Γερουσία, έχει ήδη κατατεθεί αγωγή από τον εισαγγελέα της Καλιφόρνια και είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις όπου οι συγκεκριμένοι οίκοι συλλαμβάνονται να μην είναι τόσο ανιδιοτελείς και αξιόπιστοι.

Παρ’ όλα αυτά το αποτέλεσμα των δυσμενών αξιολογήσεών τους  μπορεί να αποδειχθεί και ολέθριο.

Αυτό θέλω να πω. Ότι το αποτέλεσμά, κοστίζει. Κι όσο κοστίζει, καταλαβαίνετε ότι τα αποτελέσματα αυτών των αξιολογήσεων κοστίζουν για το ελληνικό δημόσιο και  μετακυλίονται στις πλάτες του ελληνικού λαού.
Επειδή εμείς οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουμε αυτή την σοβαρή προσπάθεια με τις υστερήσεις, τις αστοχίες, τις καθυστερήσεις.

Μια προσπάθεια πρωτόγνωρη θα μου επιτρέψετε να πω για τα ελληνικά χρονικά, διαρθρωτικών αλλαγών, και βεβαίως δεν θέλουμε να στηρίζουμε μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα περαιτέρω μειώσεις του εισοδήματος των συμπολιτών μας.

Ναι γιατί μετά άντε να κυκλοφορήσεις και στην περιφέρεια...
Εμείς ακόμα κυκλοφορούμε στην περιφέρεια γιατί έχουμε το θάρρος.

Άρα ακούτε παράπονα...
Βεβαίως υφιστάμεθα έντονη κριτική, πολεμική θα μπορούσα να πω αλλά αυτό είναι λογικό γιατί όλοι μας είχαμε συνηθίσει μια άλλου τύπου πολιτική τα τελευταία 35 τουλάχιστον χρόνια

Η ενόχληση στο βουλευτή ήταν μόνο για ένα ρουσφέτι ας πούμε...
Όχι δεν είναι μόνο το ρουσφέτι, είναι η πολιτική των παροχών των ευχάριστων πολιτικών, των αυξήσεων χωρίς να γίνεται εκτίμηση της κατάστασης και  όλα αυτά κληροδοτήθηκαν στο μέλλον. Αλλά το μέλλον αυτό ήρθε το 2009 και έσκασε στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Θεωρούμε λοιπόν ότι εφόσον η ελληνική κυβέρνηση, δικαιολογημένα, γιατί και ο κ. Παπακωνσταντίνου είδα και ο κ. Πάγκαλος χθες στη βουλή αλλά και ο Πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει πλέον μια αυστηρότερη εποπτεία των οίκων αξιολόγησης, δεν θα πρέπει να παραμείνει μόνο στην αποτίμηση ή στην κριτική αυτής της κίνησης.

Πρέπει πλέον να εξαντληθεί κάθε νομικό μέσον, όχι μόνο για να μην δώσει τη δυνατότητα σ’ αυτόν τον οίκο στο μέλλον έτσι αβίαστα, να προχωρήσει σε μια περαιτέρω υποβάθμιση, την οποία θεωρώ ότι είναι τελείως αυθαίρετη.

Δεν μπορεί σήμερα ο οίκος Moody’s να λέει πιστεύω ότι δεν θα πετύχει το πρόγραμμα της Ελλάδας όταν αυτό έχει ξεκινήσει 4-5 μήνες ουσιαστικά.Νομίζω ότι είναι λίγο αυθαίρετο.
Αυτό λοιπόν είναι το ένα σκέλος. Ζητάμε να υπάρξει μήνυση και αγωγή και αποζημίωση, γιατί το ξαναλέω αυτή η υποτίμηση κόστισε στον ελληνικό λαό.

Γιατί αυτό το εύλογο δεν το σκέφτηκε ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών που δίνει την προσπάθεια με σηκωμένα τα μανίκια, μαζί με τον Πρωθυπουργό να βγάλουν τη χώρα από τη δίνη και βλέπουν αυτούς τους καλικάντζαρους να λειτουργούν έτσι;

Το θέμα δεν είναι γιατί δεν το σκέφτηκε ο κ. Υπουργός. Το θετικό είναι ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήδη έχει αποστείλει επιστολή στους ομολόγους του στο Eurogroup που ζητάει να υπάρχει πλέον αυστηρή αξιολόγηση αυτών των οίκων.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας δημοσίου χαρακτήρα φορέας αξιολόγησης των πιστοληπτικών ικανοτήτων των χωρών της ευρωζώνης.

Δεν μπορεί στην ευρωζώνη η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση χρέους, με την Ελλάδα να είναι ο πιό αδύναμος κρίκος αλλά όχι το μοναδικό πρόβλημα, η αξιολόγηση να γίνεται από οίκους που λειτουργούν με λογική καρτέλ.

Άρα πρέπει η Ε.Ε. όχι μόνο να κάνει αυτή τον φορέα αξιολόγησης αγορών και αξιών που επιβάλει πολύ χαλαρά πρόστιμα ή που επιπλήτει αυτούς τους οίκους, αλλά θα πρέπει η Ε.Ε. με την Ε.Κ.Τ. να συστήσουν έναν φορέα και να αξιολογούν με όρους αξιοκρατίας και δικαιοσύνης τα όποια βήματα των οικονομιών των χωρών.

Αν αυτό που ζητάτε δεν γίνει θα το κάνετε μόνοι σας;
Νομίζω ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη κινηθεί στην κατεύθυνση της νομικής προσφυγής. Αυτή η πρωτοβουλία ανήκει στην κυβέρνηση και στη συντεταγμένη πολιτεία γιατί έχει ένα κύρος και είναι θέμα ευθιξίας και ευθύνης απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού, ο οποίος ναι μεν στηρίζει την προσπάθειά μας, από την άλλη όμως δεν θα μας συγχωρούσε ποτέ κάποια ολιγωρία που θα έθετε όλες αυτές τις θυσίες εν αμφιβόλω.

Πως είδατε τη χθεσινή απόφαση της Συνόδου;
Ενώ είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις, η χθεσινή απόφαση δίνει μια ανάσα, αυτό που εμείς θέλαμε σαν χώρα και σαν οικονομία.

Εμείς δεν ζητάμε αλληλεγγύη για λόγους ιστορικής καταβολής. Ζητάμε μια ανάσα, τη δυνατότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα να αποδείξουμε ότι όντως αλλάζουμε και ότι όντως αυτές οι αλλαγές αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα.

Θεωρώ ότι το πρόβλημα έχει γίνει αντιληπτό, όχι μόνο της Ελλάδας το ξαναλέω, συνολικά της Ευρωζώνης και ειδικά του νοτίου τμήματος, ότι μόνο με αυστηρές πολιτικές δεν μπορούν να λυθούν αυτά τα προβλήματα.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και δίνει ανάσα, ήδη από τη μείωση του επιτοκίου εμείς κερδίζουμε κοντά στα 6 δις ευρώ και βεβαίως η δυνατότητα αποπληρωμής σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,  μέχρι το 2023, αποτρέπει τη λήψη νέων μέτρων, κάτι το οποίο είναι επαχθές και επώδυνο και θέλουμε να το αποφύγουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...