Η δικαιολογία του πρώην διαιτητή, σύμφωνα με τον μεγαλομέτοχο του Ολυμπιακού Βόλου, ήταν ότι «ο Πατέρας έχει μεγάλη επιρροή στο χώρο, αφού αυτός έδιωξε τον Γκαγκάτση»! Το www.sport-fm.gr αποκαλύπτει στοιχεία των καταθέσεων όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση των κασετών! Τι έχει ειπωθεί για Μαρινάκη και τι περιλαμβάνουν οι καταθέσεις των μαρτύρων.
Κατά την κατάθεση του Αχιλλέα Μπέου την Τετάρτη στον εισαγγελέα, ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Γιώργο Δαλούκα, ισχυριζόμενος τα εξής:
«Όσον αφορά τη σχέση μου με τον κ. Δαλούκα και το συγκεκριμένο περιστατικό, οφείλω να εκθέσω τα εξής: Η γνωριμία μου με τον συγκεκριμένο οφείλεται στην εντοπιότητα και την κοινή καταγωγή μας. Προέρχεται από τον τοπικό σύνδεσμο διαιτητών και προπονείτο τουλάχιστον τρείς φορές την εβδομάδα στο γήπεδο της ομάδας μου. Μάλιστα ακριβώς λόγω της εντοπιότητας ο συγκεκριμένος διαιτητής κωλύεται εκ του Κανονισμού να διευθύνει αγώνες του Ολυμπιακού Βόλου.
Στα πλαίσια αυτά υπήρχε μια γνωριμία και κοινωνική σχέση που κυρίως εστιάζετο, στις τυχαίες συναντήσεις μας, σε γενικόλογες αναφορές και σχόλια για το κοινό μας ενδιαφέρον, το ποδόσφαιρο, είχαμε πιεί μαζί ένα καφέ και μάλιστα με είχε καλέσει μια φορά στο σπίτι του για φαγητό, όπου παρευρέθη και ο θείος του, τον οποίο μου ζήτησε να στηρίξω στις εκλογές της ΕΠΣ Θεσσαλίας.
Τον Ιανουάριο του 2010 σε μια επίσκεψη μου στο γραφείο του Νίκου Πατέρα, με τον οποίο εκείνο το διάστημα διατηρούσα άριστες προσωπικές σχέσεις, συνάντησα εκεί τον κ. Δαλούκα. Το γεγονός μου προκάλεσε όπως ήταν φυσικό έκπληξη και την επόμενη φορά που συναντηθήκαμε στον Βόλο τον ρώτησα ποιος ήταν ο λόγος της παρουσίας του στο γραφείο του κ. Πατέρα. Μου απάντησε ότι πήγε γιατί ο Νίκος Πατέρας, ως Πρόεδρος του Παναθηναϊκού, έχει μεγάλη δυναμική και επιρροή στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (αυτός έδιωξε τον Γκαγκάτση, όπως χαρακτηριστικά μου τόνισε ) και ότι είχε ξαναπάει στο γραφείο του συγκεκριμένου παράγοντα».
Την ημέρα της κατάθεσης του Γιώργου Δαλούκα στον εισαγγελέα, ο Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου ρώτησε τον Βολιώτη ρέφερι: «Σας πλησίασε ποτέ ένας εκ των κ.κ. Μαρινάκη και Πατέρα προκειμένου να μεσολαβήσετε ή να προβείτε ο ίδιος σε αλλοίωση κάποιου αποτελέσματος αγώνα υπέρ των ομάδων τους;». «Ποτέ δεν με ενόχλησε κανένας τους», ήταν η απάντηση του Γιώργου Δαλούκα, ο οποίος στη συνέχεια «δείχνει» τον Αχιλλέα Μπέο ως τον άνθρωπο που προσπάθησε να τον πιέσει:
«Ορίστηκα διαιτητής Τετάρτη ή Πέμπτη και την Παρασκευή το μεσημέρι υπήρξε ένα τηλεφώνημα εκ μέρους του Αχιλλέα Μπέου που είπε: “Μπήκες σ’ αυτό το παιχνίδι και κοίταξε να παίξεις υπέρ του Άρη για να μην έχεις προβλήματα”. Τα περί 52-48 δεν τα θυμάμαι. Εγώ του απάντησα: “Παίζω 50-50 κι αν σ’ αρέσει”. Ο Μπέος μου απάντησε αγριεμένος: “Δεν μ’ αρέσει και αν δεν παίξεις όπως πρέπει, θα’ ρθουν Ρώσοι, Αλβανοί κλπ και θα’ ρθω και εγώ μαζί τους και θα γελάμε”. Του απάντησα: “Κλείσε το τηλέφωνο γιατί είμαι με την γυναίκα μου και κόψε τις απειλές”».
Στη συνέχεια ο Γιώργος Δαλούκας καταθέτει πως στο ημίχρονο τον πήρε πάλι ο Αχιλλέας Μπέος, αλλά δεν το σήκωσε. Στο τέλος του αγώνα, το ίδιο βράδυ αλλά και την άλλη μέρα τον πήρε ξανά τηλέφωνο και ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου του είπε: «Ρεζιλεύτηκα, με έκανες ρεζίλι, είσαι αρ…ι που δεν με άκουσες, θα δεις τι θα πάθεις, τελείωσες».
Ο πρώην ρέφερι σημειώνει ότι «από εκείνη την ώρα αρχίζουν οι απειλές. Συγκεκριμένα τα πρωϊνά και όταν έλειπα για προπόνηση έρχονταν διάφοροι σωματώδεις τύποι, χτυπούσαν το κουδούνι του σπιτιού μου και επιτακτικά ζητούσαν από την γυναίκα του, να κατέβει κάτω. Με απειλούσαν και από το τηλέφωνο. Τέσσερις ημέρες μετά τον αγώνα έστειλα την παραίτηση μου στην ΕΠΟ, προσδοκώντας να αποφορτίσει το κλίμα και να σταματήσουν οι απειλές.
Σύμφωνα με τα όσα φέρονται ως καταγγελίες, εγώ φαίνομαι ότι δεν συνέπραξα και δεν συμμετείχα σε καμιά από τις καταγγελλόμενες πράξεις. Για το λόγο αυτό η επιθυμία μου είναι η ηθική μου αποκατάσταση και η επιστροφή μου στο ποδόσφαιρο».
Η θέση του Αχιλλέα Μπέου σε όσα του καταλογίζει ο Γιώργος Δαλούκας, ήταν –όπως εκφράστηκε ενώπιον του εισαγγελέα- η εξής:
«Αρνούμαι κατηγορηματικά και εξ ολοκλήρου όσα μου καταλογίζει ο συγκεκριμένος μάρτυρας και συγκεκριμένα όσα ισχυρίζεται για το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας μας την προηγουμένη του συγκεκριμένου αγώνα, ότι του τηλεφώνησα τάχα στο ημίχρονο του παιχνιδιού, αλλά και όσα, δήθεν, καταμαρτυρεί στην επικοινωνία μας, μετά τον αγώνα. Είναι προφανής άλλωστε η επιδίωξη του, να με εμφανίσει, ως υποκινητή των απειλών, που, ως ισχυρίζεται, υφίσταται αυτός και η οικογένεια του κατά το μετέπειτα του αγώνα χρονικό διάστημα. Κινείται απόλυτα συγχρονισμένα με τους αβάσιμους, αόριστους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς του “εξυγιαντού” του ποδοσφαίρου κ. Κούγια ότι απειλώ δήθεν και εκφοβίζω διαιτητές.
Ο κ. Δαλούκας καταθέτει ότι του τηλεφώνησα την Παρασκευή το μεσημέρι και αφού πριν, την Τετάρτη ή Πέμπτη είχε ορισθεί διαιτητής του συγκεκριμένου αγώνα και όχι προηγουμένως του ορισμού του, με την ευχέρεια που διατείνεται ο κ. Κούγιας ότι είχα, να ορίσω αυτόν, ή οποιονδήποτε άλλον διαιτητή.
Όσον αφορά τον συγκεκριμένο αγώνα ΑΡΗ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ουδέποτε του τηλεφώνησα πριν το παιχνίδι αυτό για να τον πιέσω να παίξει υπέρ του Άρη, όπως ψευδώς ισχυρίζεται. Πράγματι του τηλεφώνησα την Παρασκευή, την προηγουμένη του αγώνα, καλώντας τον μάλιστα από το κινητό τρίτου προσώπου, τα στοιχεία του οποίου επιφυλάσσομαι να αποκαλύψω, κατά την εξέλιξη της υποθέσεως, αν κριθεί αναγκαίο και του είπα, παρουσία του τρίτου προσώπου, κατά λέξη:
“Ορίστηκες σε ένα κρίσιμο παιχνίδι, παίξε για την οικογένεια σου και για την καριέρα σου και δεν πρόκειται να σου πει κανένας τίποτα. Να ξέρεις τα πράγματα έχουν αλλάξει και δεν είναι όπως παλιά. Καλή τύχη”. Μου απάντησε: “Μην ανησυχείς, θα δεις”.
Μετά τον αγώνα, το ίδιο βράδυ, ή την επομένη ημέρα, δεν θυμάμαι ακριβώς και ενώ όλη η φίλαθλη Ελλάδα σχολίαζε αρνητικά την διαιτησία του και τον καταλογισμό του ανύπαρκτου πέναλτι, χάρις το οποίο ο Παναθηναϊκός νίκησε στην Θεσσαλονίκη, του τηλεφώνησα και σε έντονο πράγματι ύφος τον επέκρινα για την ανεπαρκή διαιτησία του.
Αυτή είναι η όλη συμμετοχή μου και εμπλοκή στον συγκεκριμένο αγώνα».
Ο Αλέξης Κούγιας στην προ ημερών κατάθεση του στον εισαγγελέα, υποστήριξε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αυτά τα δύο CD σας τα παραδίδω μαζί με τις εκθέσεις απομαγνητοφωνήσεως. Από το περιεχόμενο της απομαγνητοφωνήσεως προκύπτει ότι ο Αχιλλέας Μπέος έχει οπωσδήποτε δυνατότητα, να ορίζει όποιον διαιτητή θέλει στα παιχνίδια των Ελληνικών Πρωταθλημάτων, προκύπτει ότι, τουλάχιστον προσπάθησε, να δωροδοκήσει τον Δαλούκα, για να έχει μειωμένη απόδοση στο παιχνίδι Άρης – Παναθηναϊκός, προκύπτει επίσης ότι πριν από τον αγώνα εκβίασε τον Δαλούκα και την γυναίκα του, απειλώντας τη ζωή τους με Ρουμάνους, Βουλγάρους και Ρώσους δολοφόνους, αν δεν παίξει και το κυριότερο προκύπτει ότι το κύκλωμα έχει στοιχηματίσει πάνω σ’ αυτό το παιχνίδι, γι’ αυτό και στο τέλος δεν αναφέρεται μόνο στον εαυτό του και στο Μαρινάκη, αλλά σε κόσμο, οπωσδήποτε παράνομο, τον οποίο δεν μπορεί να ελέγξει».
Εξάλλου, όταν εξετάσθηκαν ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, ο διευθυντής ανάπτυξης διαιτησίας, Κύρος Βασάρας και ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Βασίλης Τεροβίτσας, κατέθεσαν ενόρκως ότι ουδέν υπέπεσε στην αντίληψη τους, σε σχέση με τα καταγγελλόμενα για τους δύο αγώνες.
Ο Αχιλλέας Μπέος στην σημερινή του κατάθεση, αναφέρθηκε και στην… πάλαι ποτέ φιλική του σχέση με το Νικόλα Πατέρα και τους λόγους που –σύμφωνα με εκείνον- επήλθε η ρήξη:
«Ειδικότερα, λίγο μετά την ανάληψη εκ μέρους του της Προεδρίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με αφορμή την δική μου ιδιότητα ως ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου και παρά το γεγονός ότι οι ομάδες μας αγωνίζονταν σε διαφορετικές, μέχρι τότε, κατηγορίες, αναπτύξαμε μια στενή προσωπική, φιλική, σχέση, την οποία διατηρήσαμε και μετά την αποχώρηση του, τον Μάιο του 2010 από τη θέση του Προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, στην οποία, ωστόσο, παρέμενε ως μέτοχος.
Περιεχόμενο της στενής μας φιλικής σχέσης ήταν, όπως άλλωστε συνηθίζεται μεταξύ φίλων, οι συχνές συναντήσεις μας, η ανταλλαγή τηλεφωνημάτων, στη διάρκεια των οποίων συζητούσαμε όχι μόνο για αθλητικά αλλά και για κοινωνικά και άλλα θέματα, ακόμα και διακοπές είχαμε κάνει μαζί. Απόδειξη της εν λόγω στενής σχέσης μας αποτελεί η πρόσκληση μου από αυτόν στην οικία του, στις 26 Αυγούστου 2010, για τον εορτασμό των γενεθλίων του, πρόσκληση η οποία συνηθίζεται να απευθύνεται μόνο στο στενό φιλικό περιβάλλον. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της φιλικής μας σχέσης, το καλοκαίρι του 2010, ενόψει της διεξαγωγής εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας, συνεργαστήκαμε για το ζήτημα αυτό αφού οι επιλογές μας συνέπιπταν.
Καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την, εκ μέρους του, ανάληψη της Προεδρίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέχρι και την πρώτη παραίτηση του από αυτήν, τον Μάιο 2010 αλλά και από το χρονικό διάστημα που επανήλθε στην Προεδρία της ομάδος, στις 8 Σεπτεμβρίου 2010 και μεταγενέστερα, διατηρούσαμε άριστες σχέσεις. Οι προσωπικές μας σχέσεις διαταράχθηκαν μεταγενέστερα, ήτοι στις 17-12-2010, όταν κατά τη διάρκεια Δ.Σ. της Σούπερ Λίγκας, με αφορμή ένα ποδοσφαιρικό αλλά και ένα προσωπικό μου ζήτημα, το οποίο με απασχολούσε έντονα εκείνη την περίοδο, ήρθαμε σε σφοδρή αντιπαράθεση. Από τότε και στο εξής διεκόπησαν εντελώς οι μεταξύ μας σχέσεις...
...Ήταν και η νίκη της ομάδας μου επί της ομάδας του Παναθηναϊκού, η οποία συντελέσθηκε σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις 18-12-2011 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, κάτι που ως φαίνεται ενόχλησε ιδιαιτέρως τον πρώτο των μηνυομένων (σ.σ. Πατέρα), όχι μόνο επειδή η χαμηλής δυναμικότητας ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου κέρδισε τον, επί πολλές φορές, πρωταθλητή Παναθηναϊκό αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη ήττα στοίχισε σε αυτόν την θέση του Προέδρου της ομάδας και τον οδήγησε στην για δεύτερη φορά παραίτηση του.
Ο Νικόλαος Πατέρας, καταχρώμενος της εμπιστοσύνης και της φιλικής σχέσεως μου προς το πρόσωπό του, συστηματικά και εκ προθέσεως προέβη στην αθέμιτη (χωρίς την συναίνεση μου και εν πλήρη αγνοία μου) αποτύπωση ιδιωτικών συνομιλιών μας και τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μας σε υλικό φορέα και εν συνεχεία προδήλως τηρούσε αρχείο με τις καταγραφές αυτές. Τούτο, η τέλεση δηλαδή του ανωτέρω αδικήματος από αυτόν, ανενδοιάστως προκύπτει από το γεγονός ότι στην συγκεκριμένη κασέτα αναγνώρισα περικοπές από τηλεφωνικές συνομιλίες μου με το Νικόλαο Πατέρα, αλλά και προφορικές συζητήσεις μας στον ιδιωτικό του χώρο (γραφείο, κότερο κ.α.) κατά τον χρόνο των φιλικών μας σχέσεων».
Ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου προσθέτει:
«Την 22-3-2011 εξετάζεται ενόρκως ο κ. Νικόλαος Πατέρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, παραδέχεται ότι τηλεφώνησε στον κ. Δαλούκα, πριν το συγκεκριμένο αγώνα (για να τον ρωτήσει ευθέως εάν κάποιος προσπάθησε να τον επηρεάσει να παίξει εναντίον της ομάδας του, όπως αναφέρει), αλλά και μετά τον αγώνα (όπου του διαμαρτυρήθηκε ότι στο β’ ημίχρονο σφύριζε 70% υπέρ του Άρη και κατά του Παναθηναϊκού) και εν συνεχεία αποκαλύπτει επανειλημμένες επικοινωνίες μαζί του κατά το μετέπειτα χρονικό διάστημα.
Επίσης ο κ. Πατέρας παραδέχτηκε ότι προσπάθησε αρκετές φορές σε επικοινωνίες που είχε με τον Δαλούκα, να του αποκαλύψει ποιος τον απειλούσε και ποιος του ζήτησε να παίξει υπέρ του Άρη και αρνιόταν επίμονα να του απαντήσει. Στην συνέχεια παραιτήθηκε και έκτοτε αρκετές φορές προσπάθησε να τον πείσει να του αποκαλύψει… Επίσης ευθέως παραδέχεται ο κ. Πατέρας στην κατάθεση του, ότι “σαν Πρόεδρος του Παναθηναϊκού και της Σούπερ Λίγκας είχα πάντα επαφές με παράγοντες του ποδοσφαίρου, προέδρους ομάδων και διαιτητές”».
* Οι καταθέσεις ενώπιον του αθλητικού εισαγγελέα που αποκαλύπτονται παραπάνω, προκύπτουν από το υπόμνημα που κατέθεσε στον Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου ο Αχιλλέας Μπέος και το οποίο έχει στην κατοχή του το www.sport-fm.gr. Επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για το έγγραφο υπόμνημα και όχι τα όσα συζητήθηκαν προφορικά. Στις εξηγήσεις Μπέου προς τον εισαγγελέα έγινε για αρκετή ώρα και προφορική κουβέντα, με τον κ. Σιμιτζόγλου να ρωτάει διάφορα πράγματα που αφορούν όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση των δύο κασετών και τα οποία στο υπόμνημα Μπέου δεν αναφέρονται επαρκώς.
Άρης Ασβεστάς
sport-fm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου