Κεραυνός εν αιθρία στην Κατερίνη! Ενας Αλβανός υπήκοος, απόγονος παλαιών κατοίκων της περιοχής, κατέθεσε αγωγή εις βάρος
του ελληνικού Δημοσίου, με την οποία ζητεί να του δοθεί κληρονομικώ δικαίω η… μισή πόλη!
Ο… ουρανοκατέβατος «κληρονόμος» υποστηρίζει ότι μια περιοχή έκτασης 300 στρεμμάτων στον συνοικισμό των Καταφυγιωτών ανήκε σε μακρινό συγγενή του, ο οποίος είχε χτίσει έναν… τεκέ του 18ου αιώνα!
Ο Ταχίρ Τσεπάνι, όπως λέγεται ο διεκδικητής, έχει εξουσιοδοτηθεί από άλλους τέσσερις ομοεθνείς του, που επίσης υποστηρίζουν ότι είναι νόμιμοι κληρονόμοι μέρους της περιοχής. Στην αγωγή, που προκάλεσε… τρικυμία στο υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες, όταν το ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε την περιοχή που ανήκε σε συγγενείς του, με αποτέλεσμα να μην αποζημιωθούν!
«Σύμφωνα με το Ν.Δ. 145/1946, άρθρο 10, παρ. 1, η διά την απαλλοτρίωσιν αποζημίωσις καταβάλλεται εις τον δικαιούχον το βραδύτερον εντός έτους από της εν τω ακινήτω εγκαταστάσεως του Δημοσίου. Μέχρι σήμερα οι νόμιμοι κληρονόμοι του άνω κληρονομουμένου μας, ιδιοκτήτη της ως άνω έκτασης δεν έχουμε αποζημιωθεί. Επειδή παρήλθε το έτος από την εγκατάσταση του Δημοσίου στο ακίνητο χωρίς να καταβληθεί η καθορισθείσα αποζημίωση από τον υπόχρεο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και την πάγια νομολογία των δικαστηρίων, αίρεται αυτοδίκαια η αναγκαστική απαλλοτρίωση» αναφέρεται στην αγωγή.
Ο Αλβανός ενάγων διεκδικεί ένα μουσουλμανικό τζαμί και το σύνολο των κτισμάτων στον συνοικισμό Καταφυγιώτικα.
Στην εκδίκαση της αγωγής εκτός από το υπουργείο Οικονομικών θα παρασταθεί με δικηγόρο και ο δήμος Κατερίνης. Οπως είπε στην «Espresso» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ζήνων Σατραμέζης, το θέμα αφορά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ζήτησε τη βοήθεια του δήμου Κατερίνης:
«Εμείς, ως ενδιάμεσοι κρίκοι, κάναμε κάποιες κινήσεις για λόγους ευαισθησίας. Στείλαμε τα απαραίτητα έγγραφα και τα στοιχεία που μας ζήτησε το υπουργείο προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του απέναντι στον αλλοδαπό. Οι περαιτέρω κινήσεις είναι δικές τους. Εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε και τώρα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει, αν και εκτιμώ πως η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει» τόνισε και επισήμανε ότι οι κάτοικοι των Καταφυγιωτών δεν φοβούνται ούτε νιώθουν ανασφάλεια για το τι πρόκειται να συμβεί με τον συνοικισμό τους.
Ο συνοικισμός Καταφυγιωτών δημιουργήθηκε για την αποκατάσταση των κατοίκων που ξεριζώθηκαν από το αρχικό Kαταφύγι, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και έχει χαρακτηριστεί «μπαλκόνι των Πιερίων».
Το όμορφο κεφαλοχώρι πλήρωσε ακριβά την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την παραμονή Χριστουγέννων του 1943 οι Γερμανοί κατακτητές το κατέκαψαν απ’ άκρη σ’ άκρη και εκτέλεσαν είκοσι δύο κατοίκους. Όσοι σώθηκαν, σκόρπισαν στα βουνά και σε άλλα χωριά.
Μιλώντας στην «Espresso» ο κοινοτάρχης του χωριού Καταφύγι που βρίσκεται στην Κοζάνη και από το οποίο έφυγαν οι πρώτοι κάτοικοι που δημιούργησαν τον συνοικισμό των Καταφυγιωτών στην Πιερία Γιάννης Τζέλας είπε: «Από το 1955, οπότε και δημιουργήθηκε ο συνοικισμός, ανήκει στην Κατερίνη και σήμερα κατοικείται από περίπου 2.500 κατοίκους. Στον χώρο αυτό παλαιότερα ζούσε ένας Αλβανός, ο οποίος είχε στην κατοχή του μια μεγάλη έκταση. Τώρα κάποιος ανιψιός ή εγγονός του έχει κινήσει διαδικασίες για να διεκδικήσει την έκταση στην οποία υπάρχει ένας τεκές και η οποία εκτείνεται σε περίπου 300 στρέμματα.»
ΠΗΓΗ: Espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου