Σε απάντηση της σχετικής Eρώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης και Γεώργιος Καρασμάνης, με θέμα «Οι εξοντωτικές περικοπές αποδοχών των εν ενεργεία Στελεχών των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομικών, Πυροσβεστών, Λιμενικών) και η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:
Ο καθορισμός και η ρύθμιση θεμάτων μισθολογικού περιεχομένου ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του συνερωτώμενου Υπουργείου Οικονομικών. Μέσα στα πλαίσια αυτά εμπίπτουν και οι αρμοδιότητες για την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς έχει και την ευθύνη εκτέλεσης του κρατικού Π/Υ, τον οποίο επιβαρύνουν με την εφαρμογή τους οι πράξεις αυτές.
Από πλευράς Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, βούληση και στόχος, είναι η δίκαιη ρύθμιση των μισθολογικών αιτημάτων των στελεχών, γι’ αυτό και επιδιώκει την επίλυσή τους εξαντλώντας στη βάση της εκάστοτε υπάρχουσας δημοσιονομικής πραγματικότητας, όλα τα περιθώρια που υπάρχουν.
Όσον αφορά στην ένταξη του Στρατιωτικού Προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, σημειώνεται η εν λόγω διαδικασία είναι σε εξέλιξη και έχουν ήδη αναληφθεί ενέργειες από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ (ΓΔΟΣΥ/ΔΑΔΠ), προκειμένου να συγκεντρωθούν οι προτάσεις των κατηγοριών και ειδικοτήτων του προσωπικού και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον νέο Κανονισμό των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.
Ερώτηση 23610/28-9-2011 της Βουλής των Ελλήνων
Σε μια εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης και ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας , συχνών φυσικών καταστροφών και εξωτερικών απειλών , η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει και να ενισχύει έμπρακτα το Αστυνομικό -Πυροσβεστικό-Λιμενικό προσωπικό καθώς και αυτό των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις εξαιρετικά αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες που συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν .
Αντί αυτού όμως η Κυβέρνηση όχι μόνο προβαίνει σε περαιτέρω περικοπές του εισοδήματος τους αλλά ταυτόχρονα αρνείται να ικανοποιήσει τα εύλογα και δίκαια αιτήματά τους όπως π.χ, για ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά .
Με τις τελευταίες άδικες και εξοντωτικές περικοπές των αποδοχών τους , 10% επί του επιδόματος ειδικής απασχόλησης , 2% υπέρ ανέργων , 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ. ή ΟΑΕΔ , 1% έως 4% ειδική εισφορά αλληλεγγύης , ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος τους , αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω της μείωσης του αφορολόγητου, γίνεται αντιληπτό ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους , έχουν περιέλθει σε πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο.
Η νέα αυτή εξοντωτική αφαίμαξη του εισοδήματος τους δημιουργεί αρνητική ψυχολογία στην άρτια εκτέλεση των καθηκόντων τους με πιθανές επιπτώσεις στην Ασφάλεια και στην Άμυνα της χώρας . Είναι προφανές ότι τα ανωτέρω πάγια αιτήματά τους θα πρέπει να αντιμετωπισθούν θετικά από την Πολιτεία , καθώς πέραν των αναφερθέντων είναι δεδομένο ότι η εργασία τους εμπεριέχει και τις τρεις προβλεπόμενες βαθμίδες χαρακτηρισμού ενός επαγγέλματος ως επικινδύνου και ανθυγιεινού με έμφαση στην θνησιμότητα , το προσδόκιμο ζωής , την ανθυγιεινότητα , τα νυχτερινά και κυλιόμενα ωράρια εργασίας , την έκθεσή τους σε καρκινογόνες ουσίες , το επικίνδυνο του υπηρεσιακού τους βίου , το εργασιακό άγχος κ.λ.π.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
1) Τι σκοπεύετε να πράξετε για την αποτελεσματική στήριξη του προσωπικού των Ε.Δ. και Σ.Α. που ασκεί τα καθήκοντά του υπό εξαιρετικά δυσμενείς και αντίξοες συνθήκες ;
2) Ποια ουσιαστικά μέτρα θα λάβετε για την ικανοποίηση των οικονομικών αλλά και των άλλων δίκαιων αιτημάτων τους και ειδικότερα για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά κ.λ.π. ;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θεόφιλος Λεονταρίδης
Γεώργιος Καρασμάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου