- Που "χάνουν" ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τι ρίχνουν στο τραπέζι
- Οι αντοχές των “μικρών” κομμάτων
- Μήνυμα Παπαδήμου πριν τις εκλογές
Οι κρυφές δημοσκοπήσεις, εκείνες δηλαδή που γίνονται για
λογαριασμό των κομμάτων και δεν δημοσιοποιούνται, αλλά χρησιμοποιούνται
από τα επιτελεία για τη στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας, έχουν
προκαλέσει πονοκεφάλους στα λεγόμενα κόμματα εξουσίας.Σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη η λέξη που μάλλον ταιριάζει είναι ο “καταποντισμός” σε ότι αφορά στον δικομματισμό.
Παράλληλα με βάση τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και ενώ τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρουσιάζουν μια “καλή” συσπείρωση σε ηλικίες άνω των 50 ετών, στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους δηλαδή, από κει και και κάτω βάζουν ένα μεγάλο ερωτηματικό στο εκλογικό σώμα.
Εκατοντάδες χιλιάδες είναι εκείνοι, κυρίως νεότεροι, που είτε δεν δηλώνουν προτίμηση είτε δεν επιθυμούν τη συμμετοχή στις εκλογές.
Ο γρίφος ειδικά για τα δυο μεγάλα κόμματα φτάνει σε ένα ποσοστό 15% του εκλογικού σώματος.
Άνεργοι, νέοι, επαγγελματίες και ο λεγόμενος μεσαίος χώρος των ψηφοφόρων που ως τώρα συνήθιζαν να αλλάζουν κόμμα στηρίζοντας ή αποδοκιμάζοντας εναλλάξ τα δύο κόμματα, φαίνεται πως έχουν αλλάξει συνήθειες.
Έτσι με άλλα λόγια και τα δύο κόμματα θέτουν πλέον ξεκάθαρα το ίδιο δίλημμα με άλλα λόγια.
Ο Ε. Βενιζέλος τόνισε πως κρίνεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ και μίλησε για το “οριζόντιο κόμμα της δραχμής” στρέφοντας τα πυρά του συνολικά προς τα κόμματα που ζητούν έξοδο από το μνημόνιο, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα καθώς την επόμενη ημέρα “δεν κρίνεται μόνο η κυβέρνηση, κρίνονται τα πάντα”.
Στόχος η συσπείρωση, η οποία μάλλον δεν αποτελεί πρόβλημα για τα λεγόμενα “μικρά” κόμματα τόσο προς τα αριστερά, όσο και προς τα δεξιά.
Παρά τα διλήμματα και τις προειδοποιήσεις που αυξάνουν σε έναν βαθμό την πόλωση τα “μικρά” κόμματα διατηρούν τη βασική του δεξαμενή, ενώ κάποια εμφανίζουν και αυξητικές τάσεις.
Αυξητικές τάσεις ειδικά σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής με μεγάλη βάση ψηφοφόρων όπου τα δυο “μεγάλα” κόμματα είναι πολύ μακρυά από τους στόχους που έχουν θέσει.
Την ίδια ώρα και από το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ο Λουκάς Παπαδήμος τόνισε πως “Σε αυτές τις εκλογές κρίνεται ο στρατηγικός προσανατολισμός της Ελλάδας, κρίνεται το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, κι όχι απλώς το ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές”
newsit
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου