Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ηλεία: Ποιές αλλαγές προτείνονται για δημοτικά - γυμνάσια - λύκεια στο νομό



sxoleioΚαμία κατάργηση σχολικής μονάδας δεν περιλαμβάνεται στις προτάσεις που κατέθεσαν οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας στην Περιφερειακή
Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για τη νέα σχολική χρονιά 2013-14. Οι μεταβολές που προτείνουν αφορούν την «ίδρυση» ή καλύτερα την συνέχιση λειτουργίας δυο σχολικών μονάδων που είχαν προταθεί για κατάργηση την προηγούμενη χρονιά, την αναβάθμιση τριών και την υποβάθμιση δυο.

Συγκεκριμένα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προτείνονται δυο προαγωγές, δυο υποβιβασμοί και μια ίδρυση Δημοτικού Σχολείου. Αναλυτικότερα, προτείνεται η αναβάθμιση του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Μυρσίνης του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης από 4θέσιο σε 5 Θέσιο και του Δημοτικού Σχολείου Λάλα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από 4θεσιο σε 5θεσιο λόγω της συνεχούς αύξησης των μαθητών. Και στις δυο περιπτώσεις η στέγαση είναι εξασφαλισμένη.
Επιπλέον προτείνεται ο υποβιβασμός του Δημοτικού Σχολείου Λανθίου του Δήμου Πύργου από 3θεσιο σε 2θεσιο καθώς επίσης και του Δημοτικού Σχολείου Στρεφίου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας από 2θέσιο σε 1θέσιο λόγω συνεχούς μείωσης των μαθητών.

Επίσης προτείνεται η ίδρυση του Δημοτικού Σχολείου Νέας Πέρσαινας για το οποίο έχει ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης συγχώνευσης. Η ίδρυση σύμφωνα με την Α/θμια προτείνεται διότι η μεταφορά των μαθητών είναι δύσκολη και ειδικά το χειμώνα επικίνδυνη και αρκετές φορές αδύνατη λόγω των καιρικών συνθηκών. Επίσης είναι έντονες οι αντιδράσεις από τους γονείς ενώ στην πρόταση ίδρυσης είναι ομόφωνα σύμφωνος και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

Όσον αφορά την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας, προτείνεται η συνέχιση λειτουργίας του Γυμνασίου Μυρτιάς του Δήμου Πύργου για το οποίο υπήρχε απόφαση κατάργηση (είχε παραταθεί έναν χρόνο) καθώς επίσης και η ενίσχυση των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Αμαλιάδος του Δήμου Ηλιδας με περισσότερες ειδικότητες.

Οι παραπάνω προτάσεις εστάλησαν ηλεκτρονικά όπως ζητήθηκε από τον υφυπουργό Παιδείας χθες στο ειδικό σύστημα καταγραφής. Θα ακολουθήσουν εγγράφως και οι γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων επί των προτάσεων για κάθε είδους σχολική μεταβολή (ίδρυση, προαγωγή, συγχώνευση, υποβιβασμό, κατάργηση και μετατροπές) και μέχρι τις 9 Νοεμβρίου οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας θα πρέπει να τις διαβιβάσουν στο Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. 

Επιπλέον, μαζί με τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων θα πρέπει να αποσταλούν βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τις λειτουργικές ανάγκες των προτεινόμενων προς ίδρυση σχολείων και βεβαιώσεις ανάληψης δαπάνης για τη μεταφορά των μαθητών για τα προτεινόμενα προς συγχώνευση και κατάργηση σχολεία που θα εκδώσουν οι οικονομικές υπηρεσίες των οικείων δήμων.

Οι περιφερειακοί διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από την πλευρά τους, θα υποβάλουν την εισήγησή τους στην ειδική φόρμα του Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Survey) μέχρι 16 Νοεμβρίου 2012.  Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υφυπουργού Παιδείας, για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων θα ληφθεί υπόψη ο αριθμός των μαθητών, η ορθότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, η χιλιομετρική απόσταση που θα διανύουν οι μεταφερόμενοι μαθητές και σι κτιριακές υποδομές.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, είναι η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η εφαρμογή όλων των καινοτόμων παιδαγωγικών προγραμμάτων σε άρτιες, εξοπλισμένες και επαρκώς επανδρωμένες σχολικές μονάδες.
Εφημερίδα Πρωινή-ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...