Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Ο Μαροκινός ιός χτύπησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και «επέλεξε» την Ηλεία!


Ο Μαροκινός ιός χτύπησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και «επέλεξε» την Ηλεία!
Σε δείγματα κολοκυθιάς από την ευρύτερη  περιοχή του νομού   που εστάλησαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προσδιορίστηκε από το εργαστήριο Φυτοπαθολογίας και τον καθηγητή κ. Νικόλαο Κατή ο ιός  Moroccan Watermelon Mosaic Virus (MWMV) για πρώτη φορά στην Ηλεία.



Παράλληλα ο ιός έχει ταυτοποιηθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Εργαστήριο Ιολογίας καθώς και εργαστήριο του Εξωτερικού (Γαλλία).

Η Δνση Αγροτικής Οικονομίας με την Δντρια Μπέκυ Σπυροπούλου και τον γεωπόνο Γιώργο Μικέογλου  ενημέρωσαν άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους ενώ όπως έγινε γνωστό την Τρίτη 23 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί την περιοχή  μας κλιμάκιο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα τυπικά συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός αυτός παρατηρήθηκαν για πρώτη φορά σε καλλιέργειες στο Μαρόκο το 1974. Στην χώρα μας είναι η πρώτη επίσημη ταυτοποίηση που υπάρχει και ως εκ τούτου δεν είναι επακριβώς γνωστά τα ειδικά του χαρακτηριστικά. Γενικά  προκαλεί απώλειες στην ανάπτυξη και παραγωγή των φυτών ιδιαίτερα στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Φορέας μετάδοσης της ίωσης στη φύση είναι οι αφίδες ενώ διερευνάται πιθανός ρόλος του αλευρώδη.   Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα που κάνει  το έντομο κατά την διατροφή του και ανήκει στην κατηγορία των μη έμμονων ιών. Μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να μολυνθεί ένα φυτό. Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό  φυτών. Τα ιοφόρα άτομα διατηρούν την ιοφόρο ικανότητα για περίπου 2-3 ώρες.   Μεγάλη συχνότητα και ένταση της ασθένειας παρουσιάζεται στην διάρκεια των θερμών και ξηρών περιόδων όπως η φετινή,  ενώ παρουσιάζεται ύφεση τους ψυχρούς και βροχερούς μήνες. Ο ιός διαιωνίζεται στα μολυσμένα φυτά καλλιεργούμενα και αυτοφυή.




Σαν συνέπεια της προσβολής από τον νέο ιό του Μαρόκου, καταρρέει η άμυνα του φυτού της κολοκυθιάς με αποτέλεσμα το φυτό να παρουσιάζει συμπτώματα από σύμπλοκο ιώσεων οι οποίες έχουν ήδη χρόνια παρουσία στην περιοχή. Με βάση τις παρατηρήσεις μας στην περιοχή, τα υβρίδια με ανοχή στις υπάρχουσες ιώσεις αντιστέκονται περισσότερο από τα απλά υβρίδια χωρίς καμία ανοχή.  Ξενιστές του ιού εκτός του κολοκυθιού  σύμφωνα με την βιβλιογραφία είναι το καρπούζι, το πεπόνι , το αγγούρι.   Τα συμπτώματα της ασθένειας στα μολυσμένα φυτά είναι νανισμός και φύλλα κορυφής μικρά, κατσαρά, χλωρωτικά.  Επειδή ο ιός αυτός εντοπίζεται για πρώτη φορά στον Νομό μας και λόγω της άγνωστης μέχρι τώρα αντιμετώπισής του,  πρέπει  άμεσα να ληφθούν από τους καλλιεργητές κολοκυθιού προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης  της ασθένειας.


Για κάθε επιπλέον πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση  Αγροτικής Οικονομίας κ Κτηνιατρικής  και στα τηλ : 2621360108 και 2621360110
Γιώργος Κ.Ροζής
giorgosrozis@yahoo.gr

patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...