Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Στοιχεία σοκ για την αγροτική παραγωγή από την ΕΑΣ Ηλείας

agrotesΑπελπιστικά έως σοκαριστικά ήταν τα στοιχεία για την μείωση της αγροτικής παραγωγής στην Ηλεία τα τελευταία χρόνια, ακόμα και στα προϊόντα που θεωρούνται παραδοσιακά,
στοιχεία που παρέθεσαν τόσο ο
πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας –Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος, όσο και ο διευθυντής της Σπύρος Γιακουμέλος, κατά τη συνάντηση και την συζήτηση που είχαν με τους δυο βουλευτές και τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν λίγες ημέρες στα γραφεία της Ένωσης στον Πύργο.

Καλλιμώρος: "Συνεχώς μειούμενη η αγροτική παραγωγή"

Εξίσου απογοητευτική η εικόνα που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΑΣ για το πώς «παίζεται» το παιχνίδι του ανταγωνισμού στον τομέα του ελαιολάδου, χωρίς κανένα μηχανισμό ελέγχου της ποιότητας του, χωρίς πιστωτική πολιτική που να επιτρέπει στην ΕΑΣ να αποθηκεύει προς όφελος των παραγωγών.

Γενική εκτίμηση κατά τον κ. Καλλιμώρο; Θα συνεχιστεί η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, η μείωση των παραγόμενων προϊόντων  στην Ηλεία καθώς το καλλιεργητικό κόστος συνεχώς αυξάνεται αντί να μειώνεται λόγω κρίσης, ενώ οι αγρότες υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας και οι Συνεταιριστικές Ενώσεις επίσης, ως απόρροια της πιστωτικής πολιτικής των τραπεζών και το κλείσιμο της στρόφιγγας δανεισμού.

Οι Ενώσεις ως εκ τούτου δεν μπορούν να επιτελέσουν ούτε τον κοινωνικό τους ρόλο καθώς σήμερα θα επιβαλλόταν να αποθηκεύσουμε το ελαιόλαδο της Ηλείας είπε ο κ. Καλλιμώρος και να το διαπραγματευτούμε εν συνεχεία. Αλλά πως; Με τι χρήματα; Πως θα πληρωθούν οι παραγωγοί ;

Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες αύξησης της προστιθέμενης αξίας του ελαιολάδου μέσω συστημάτων πιστοποιήσεων. Το προϊόν μας έχει ονοματεπώνυμο είναι το λάδι « Ολύμπια»  και δεν επιδέχεται αλλοίωσης και νόθευσης. Πως είναι δυνατόν αναρωτήθηκε να πωλούν άλλοι λάδι με τιμές κάτω του κόστους; Εμείς έχουμε μια τιμή στην οποία έχουμε ενσωματώσει το κόστος αγοράς από τον παραγωγό, τις αποσβέσεις στις επενδύσεις που κάνουμε και ένα ελάχιστο όφελος για την ΕΑΣ. Και δεν είμαστε ανταγωνιστικοί.

Πού είναι οι μηχανισμοί ελέγχου; Ποιος ξέρει αν τα λάδια που πωλούνται σε χαμηλές τιμές είναι λάδια προσμείξεων ή εισαγόμενα; Έτσι καταλήγουμε να στηριζόμαστε στις ελάχιστες ποσότητες που τυποποιούμε ( και πάλι υπάρχει αύξηση του τζίρου σε αυτόν τον τομέα) αλλά οι μεγάλη παραγωγή του Ηλειακού ελαιολόδου που είναι από τα καλύτερα, να πωλείται χύμα στους εμπόρους με χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς, να εξάγεται στην Ιταλία να αναμειγνύεται με άλλα λάδια και  να επαναεισάγεται στην χώρα μας, ως Ιταλικό, φτηνότερο.

Γιακουμέλος: "Διαχειριζόμαστε τη φτώχια μας"

Στις επιπτώσεις της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και της «ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων και εμπορευμάτων» απέδωσε ο κ. Γιακουμέλος την κατρακύλα των αγροτικών προϊόντων τις τελευταίες δεκαετίες. « Από 40 χιλ τόνους καλαμπόκι στην Ηλεία πέσαμε στους είκοσι, τους δέκα και φέτος συγκεντρώσαμε 3,5 χιλ τόνους είπε χαρακτηριστικά.

Εμπορευόμαστε μέσω της Ομάδας μας 12, 5 χιλ τόνους εσπεριδοειδή, που τα στέλναμε για χυλοποίηση στο Άργος  και σήμερα έχουμε κλείσει αυτή την ομάδα. Γιατί; Γιατί εισάγεται στον Πειραιά από την Βραζιλία, χυμός πορτοκαλιού σε παγοκολόνες, με 850 δολ τον τόνο, όταν το δικό μας πορτοκάλι κοστίζει 1200 ο τόνος. Κατέληξε δε ότι μόνον με έξοδο από την ΕΕ μπορούμε να ανακάμψουμε γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε τη φτώχια μας.
Εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...