Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Η Αμαλιάδα έδωσε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «ΟΧΙ» στο κλείσιμο του ΤΕΙ






Η Αμαλιάδα έδωσε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «ΟΧΙ» στο κλείσιμο του ΤΕΙΗ Αμαλιάδα έδωσε σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «ΟΧΙ» στο κλείσιμο του ΤΕΙ«Διεκδικούμε το δικαίωμα στη γνώση, διεκδικούμε την πολιτιστική και κοινωνική αναβάθμιση, διεκδικούμε την παραμονή του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα?» βροντοφώναξαν  χθες έμποροι, φορείς και απλοί πολίτες της Αμαλιάδας στην διάρκεια της συγκέντρωσης που είχε προγραμματίσει ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, η οποία μπορεί να μην ήταν μεγάλη σε όγκο, ήταν όμως μεγάλη σε παλμό και έδωσε το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστηματαρχών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας και στην συντριπτική τους πλειοψηφία χθες το πρωί τα καταστήματα ήταν κλειστά, ενώ λίγες ήταν οι περιπτώσεις που σήκωσαν ρολά κατά την διάρκεια της ημέρας.

Η συγκέντρωση
Η συγκέντρωση του Εμπορικού Συλλόγου ήταν προγραμματισμένη για τις 11 χθες το πρωί έξω από το Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο και όσοι παρευρέθηκαν κατέστησαν σαφές, ότι ο αγώνας για την παραμονή του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα, τώρα ξεκινάει?
«Η Αμαλιάδα είναι πάλι μπροστάρης για το ΤΕΙ?» είπε χαρακτηριστικά εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος κάλεσε στην συνέχεια τον αντιπρόεδρο του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ Πάτρας «ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ» κ. Σπύρο Ζαφειρόπουλο, ο οποίος επεσήμανε ότι η φυγή των ΤΕΙ δεν πλήττει μόνο την οικονομία, καθώς το ΤΕΙ ανέπτυξε τον ιστό της πόλης σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο και συνέβαλε στην βιοτική αναβάθμιση. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να μεταφέρει την απογοήτευση των σπουδαστών για την αντιμετώπιση από φορείς και μετέφερε το προσωπικό του παράπονο, ότι το τμήμα έπρεπε να έχει συνεκτικούς δεσμούς με την πόλη, για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση. Επεσήμανε ότι οι προσπάθειες έπρεπε να είχαν γίνει πιο έγκαιρα, εξέφρασε την ανησυχία του ότι το σχέδιο δεν θα τεθεί σε διαβούλευση και κάλεσε τους παριστάμενους να έχουν ως αφετηρία τους τα κίνητρα των σπουδαστών.

Να βγουν όλοι στους δρόμους
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Βασίλης Μιχαλόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι μετά την υγεία ήρθε η ώρα της παιδείας και τόνισε ότι εκτός από τους κοινωνικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να παραμείνει το ΤΕΙ, είναι και το γεγονός ότι παράγει πολιτισμό, ενώ έθεσε σε προτεραιότητα την κατοχύρωση των σπουδών των φοιτητών. Κατέθεσε δε ψήφισμα για τον αγώνα τον φοιτητών και ενημέρωσε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Αμαλιάδας σε ένδειξη συμπαράστασης έχουν προγραμματίσει τρίωρη στάση εργασίας.
Αμέσως μετά η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας κα Νατάσα Παναγιωτάρα, επεσήμανε ότι ως πόλη και ως Νομός έχουμε υποστεί γενικότερη αποψίλωση, χαρακτήρισε τραγικό να κάθονται κάποιοι στα σπίτια τους, εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο δεν θα μπει στα διαβούλευση, καθώς αφορά αμιγώς την οικονομία και όχι την παιδεία, τόνισε ότι η παιδεία ξεπουλιέται και κάλεσε τους πάντες να ξεκαθαρίσουν την θέση τους και να βγουν στους δρόμους.

Να πάρουν πίσω το ?ΑΘΗΝΑ?
Στην συγκέντρωση τοποθετήθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Καραπάνος, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο ?ΑΘΗΝΑ? είναι εφαρμογή του Νόμου Διαμαντοπούλου, το χαρακτήρισε ?Καλλικράτη? για την παιδεία, προκειμένου να περιοριστούν οι πόροι για την παιδεία και να συνδέσουν τις σπουδές με τις επιχειρήσεις. Ζήτησε δε, να πάρουν πίσω το ?ΑΘΗΝΑ? και να υπάρξει παιδεία άλλης ποιότητας, με τμήματα συνδεδεμένα με τις δυνατότητες της περιοχής, με μόνιμο προσωπικό και δωρεάν σίτιση και στέγαση.
Στην συνέχεια ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Ήλιδας κ. Γιάννης Χριστόπουλος, άφησε αιχμές ότι η δημοτική αρχή δεν προετοίμασε σωστά την αντίδραση και την κατηγόρησε ότι έχει εφησυχάσει γιατί είναι πολλά χρόνια στην εξουσία και ζήτησε να παραιτηθεί σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και να μείνει ακέφαλος ο δήμος μέχρι να αλλάξει η απόφαση.

Ξεκινά ο αγώνας
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Πέτρος Παπαδάτος, ο οποίος επεσήμανε ότι η πόλη έκανε αγώνα για το ΤΕΙ και ο εμπορικός κόσμος έδωσε όλα αυτά τα χρόνια ?γη και ύδωρ?, επισημαίνοντας ότι η πόλη δεν κοίταξε τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά την κοινωνική ανάταση. «Εμείς δεν θέλουμε τα παιδιά εδώ για τα βασανίζουμε. Εάν δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε και να τους στηρίξουμε στη γνώση και στην παραμονή τους εδώ, είμαστε έτοιμοι να σταματήσουμε την διεκδίκηση. Όμως, η Αμαλιάδα μπορεί να στηρίξει το ΤΕΙ, αλλά δεν έχει την διάθεση η διοίκηση του ΤΕΙ. Δυστυχώς, το αντιληφθήκαμε αργά, έχουμε ευθύνες, αλλά μας ξεγέλασαν. Εάν τα παιδιά θεωρούν ότι η πόλη μπορεί να τα στηρίξει, τότε εμείς θα δαγκώσουμε τα σίδερα για να μείνουν» επεσήμανε ο κ. Παπαδάτος, ο οποίος τόνισε ότι ξεκινά ο αγώνας για την παραμονή του ΤΕΙ στην Αμαλιάδα.
Την οργή του εξέφρασε και ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων δήμων περιοχής Πρωτοδικείου Αμαλιάδας κ. Χρήστος Βούλγαρης, ο οποίος επεσήμανε ότι παίρνουν από την Αμαλιάδα ότι της έχει απομείνει και απαίτησε να μείνουν τα ΤΕΙ στην πόλη, ενώ κάλεσε τους πάντες σε αγώνα.
Τελευταίος μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Άγγελος Κολόσακας, ο οποίος ανέφερε ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να παραιτηθεί, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχει τιμήσει την ψήφο του λαού και ζήτησε να καταργηθεί το σχέδιο νόμου ?ΑΘΗΝΑ?.
Τέλος, ο κ. Παπαδάτος ευχαρίστησε τους καταστηματάρχες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και έκλεισαν τα καταστήματά τους.
Μαρία Καραμπάτση
(karabatsimaro@yahoo.gr)

patrisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...