Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Λεχαινά: Η εκπαίδευση της αλληλεγγύης - Γερμανικό σχολείο δώρισε υπολογιστές στο ΕΠΑΛ


epal1a

Πως το ΕΠΑΛ Αμβούργου, εξόπλισε με ηλεκτρ. υπολογιστές το ΕΠΑΛ Λεχαινών - Τα παράπλευρα κέρδη του Comenius

Του Γιάννη Σπυρούνη

Η εύστοχη παρέμβαση ενός εκπαιδευτικού, η διάθεση προσφοράς μιας σχολικής κοινότητας και οι σχέσεις αλληλεγγύης που δημιουργεί ένα πανευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οδήγησαν στον εξοπλισμό ενός σχολείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό για τα μαθήματα των παιδιών. Ο λόγος για το ΕΠΑΛ Λεχαινών που το περασμένο καλοκαίρι έλαβε ένα ξεχωριστό δώρο από το ΕΠΑΛ του Αμβούργου. Χθες η διεύθυνση του σχολείου μαζί με τη δημοτική αρχή παρουσίασαν τους 40 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και λοιπές συσκευές τεχνολογίας με τους οποίους εξοπλίστηκαν τρία εργαστήρια του σχολείου. Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος, ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Βατσής και υπεύθυνος εκπαιδευτικός Γιώργος Δελήμπεης.
Η ιστορία ξεκινά τον περασμένο Μάιο στο τελευταίο ταξίδι μαθητών και εκπαιδευτικών στο ΕΠΑΛ Λεχαινών στο Αμβούργο της Γερμανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius. Ο υπεύθυνος καθηγητής Γιώργος Δελήμπεης μέσα από την επαφή που είχε με τους καθηγητές του γερμανικού σχολείου διαπίστωσε πως υπερσύγχρονοι υπολογιστές για τα δεδομένα των ελληνικών σχολείων θα οδηγούνταν στην ανακύκλωση συσκευών από το εκεί σχολείο για να αγοραστεί νέος εξοπλισμός. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους υπερκάλυπταν τις ανάγκες σε υπολογιστές του ΕΠΑΛ Λεχαινών που είναι αρκετά παλιοί και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προγράμματα που χρησιμοποιούν οι μαθητές. Έτσι ο κ. Δελήμπεης πρότεινε στους Γερμανούς συναδέλφους του, αντί να καταλήξουν στην ανακύκλωση οι συγκεκριμένοι υπολογιστές να δοθούν στο ΕΠΑΛ Λεχαινών υπό τη μορφή δωρεάς. Όπως και έγινε… Το κλίμα που συνάντησε η αποστολή των Λεχαινών καμία σχέση δεν είχε με τον αρνητισμό που φαινόταν μέσα από δημοσιεύματα πως υπάρχει και ίσα – ίσα διαφάνηκε η αλληλεγγύη των εκπαιδευτικών και των μαθητών προς το ελληνικό σχολείο αλλά και φιλελληνικά αισθήματα. Η διάθεση βοήθειας του ΕΠΑΛ Αμβούργου έφτασε ένα βήμα παρά πέρα, όταν η περίοδος της αποστολής των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Ελλάδα συνέπεσε με τα Capital Controls, οπότε και το ΕΠΑΛ Λεχαινών λόγω των απαγορεύσεων δεν μπορούσε να καταβάλει τα χρήματα για την αποστολή τους. Οι καθηγητές του σχολείου στο Αμβούργο, αποφάσισαν να κάνουν έρανο για να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους μεταφοράς των υπολογιστών (το υπόλοιπο καλύφθηκε από το ΕΠΑΛ Λεχαινών) και έτσι το «δώρο» έφτασε στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο. Οι 40 συσκευές σύγχρονης τεχνολογίας (υπολογιστές, βιντεοπροβολέας κ.α.) αφού προετοιμάστηκαν κατάλληλα τοποθετήθηκαν σε τρία αντί για δύο πριν, εργαστήρια του σχολείου. Πέραν της ειδικότητας της πληροφορικής καλύπτει τις ανάγκες του τμήματος Οικονομίας – Διοίκησης, του τμήματος Μηχανολόγων και όποιων άλλων μαθητών το επιθυμούν. Παράλληλα το ΕΠΑΛ Λεχαινών δίνει τη δυνατότητα στο δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο εξοπλισμό για προγράμματα επιμόρφωσης προσωπικού ή άλλες δραστηριότητες εντός του σχολείου. Όπως ανέφερε κατενθουσιασμένος ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Λεχαινών Παναγιώτης Βατσής, αναφέρθηκε στο μεγάλο αυτό δώρο και τόνισε πως «μέσα από το πρόγραμμα δεν είναι μόνο η ανταλλαγές μαθητών και κουλτούρας που επιτυγχάνονται, αλλά είναι ευρύτερα μια εκπαιδευτική σύμπραξη, μια αδελφοποίηση, που αναδεικνύει την αλληλεγγύη που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς» σχολίασε. Τόσο ο δήμαρχος Ναμπίλ Μοράντ, όσο και ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Μίγκος αναφέρθηκαν σε αυτή την ξεχωριστή πράξη αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης.
Το ΕΠΑΛ Λεχαινών συνεχίζει τη συμμετοχή του σε ανάλογα ευρωπαϊκά μαθητικά προγράμματα και τον ερχόμενο Φεβρουάριο 10 μαθητές μαζί με δύο εκπαιδευτικούς του τμήματος Οικονομίας – Διοίκησης θα ταξιδέψουν για 14 ημέρες στη Λεμεσό, ενώ ένα ακόμα ταξίδι θα γίνει τον Απρίλιο στη Λισαβώνα.
epal2 1

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η