Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Ν. Μανωλάδα: Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους


Ν. Μανωλάδα: Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους
Γονείς, μαθητές και κάτοικοι έκλεισαν το δημοτικό σχολείο
Του Γιάννη Σπυρούνη
Μαθητικές αίθουσες με μούχλα, φουσκωμένα και τρύπια πατώματα και νερά να τρέχουν από το ταβάνι. Αυτή είναι η εικόνα στο σύνολο των λυόμενων αιθουσών του δημοτικού σχολείου Ν. Μανωλάδας που χθες έβαλε λουκέτο και ουσιαστικά γονείς, μαθητές και κάτοικοι ανέστειλαν τη λειτουργία του. Οι
εμπλεκόμενοι φορείς αναζητούν εκ των υστέρων λύση μαζί με τις Κτιριακές Υποδομές που ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους πως η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας πρέπει να προχωρήσει τις διαδικασίες ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ ο δήμος έχει την ευθύνη για την συντήρηση των λυόμενων αιθουσών.
Γονείς και μαθητές απέκλεισαν το δρόμο έξω από το σχολείο από νωρίς το πρωί της Τετάρτης παρά την βροχή και πλέον προγραμματίζουν να κάνουν μάθημα εκεί μόλις ο καιρός βελτιωθεί.
Όπως δήλωσε ο γονέας Ανδρέας Σπατιώτης «…η κατάσταση στο σχολείο είναι ανυπόφορη. Δεν μπορεί να συνεχίζεται να γίνεται μάθημα στις λυόμενες αίθουσες. Εννέα χρόνια τα ίδια κοντέινερ χρησιμοποιούνται από τα παιδιά. Έχουν αποφοιτήσει τόσα παιδιά. Οι χώροι είναι κατάλληλοι. Υπάρχει μούχλα, νερό, υγρασία. Κάναμε πριν δύο χρόνια εμείς ενέργειες για να προστατέψουμε το κτίριο, αλλά δεν μπορούσε να κρατήσει το νερό. Πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν. Τα παιδιά αρρωσταίνουν με οξεία αναπνευστικά προβλήματα. Περνάνε τα χρόνια και η κατάσταση επιδεινώνεται. Απαιτούμε νέο κτίριο για τα παιδιά μας».
Η γονέας Ζωή Δημητροπούλου – Σοφιανοπούλου τόνισε ότι «… φτάσαμε να κλείσουμε το σχολείο. Πρέπει οι αρμόδιοι να μας απαντήσουν. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Τα παιδιά μας έχουν αρρωστήσει. Πέρασαν εννέα χρόνια και πιστεύαμε τα όσα μας έλεγαν τόσο καιρό. Φτάνει μέχρι εδώ. Θα διεκδικήσουμε το σχολείο μας γιατί το δικαιούμαστε. Έχουμε κινητοποιηθεί και περιμένουμε απαντήσεις από τους φορείς. Δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μας. Η φωνή μας θα φτάσει εκεί που πρέπει να για βρεθεί λύση».
Ο διευθυντής του σχολείου Διονύσης Κυπριώτης ανέφερε πως «… είναι ένα εξαθέσιο σχολείο με πλήρες ωράριο και προσωπικό και πολλές δραστηριότητες. Το σχολείο πρωτοπορεί και παιδαγωγικά πανελληνίως. Δεν ξέρω γιατί δεν μας δίνουν σημασία. Είναι εννέα χρόνια από υποσχέσεις σε υποσχέσεις. Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους φορείς και μόνο λόγια εισπράττουμε. Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος είναι υπεύθυνος».
Τι είπαν οι φορείς
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, είπε πως «από το 2008 το σχολείο έπρεπε να προχωρήσει. Η προσωρινή λύση με τα λυόμενα παρέμεινε. Δεν έκαναν στον ΟΣΚ ότι έπρεπε να κάνουν από την πλευρά τους και γραφειοκρατικά ο φάκελος δεν έκλεισε. Είχαμε πάει πολλές φορές στον ΟΣΚ και μας έλεγαν ότι θα τελειώσουν. Κάθε φορά μας ζητούν μελέτες που πρέπει να κάνουν αυτοί. Πρέπει να καταλάβουν πως σχολεία υπάρχουν και αλλού όχι μόνο στην Αθήνα. Οι αίθουσες έχουν σαπίσει και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υγείας στα παιδιά. Άμεσα πρέπει να αντικατασταθούν αν θέλουμε τα παιδιά να μην βρίσκονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες. Στείλαμε έγγραφο στον Ηλείο υφυπουργό για το θέμα και περιμένουμε να έρθει να δει τι επικρατεί».
Εξηγώντας τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανδρέας Μίγκος «… από την πλευρά του δήμου έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για το σχολείο αυτό. Το 2016 προσπαθήσαμε να εντάξουμε το έργο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Στον ΟΣΚ διαβεβαίωσαν τον δήμαρχο ότι ο φάκελος είναι πλήρης και όλα βαίνουν καλώς. Δυστυχώς διαπιστώθηκε ότι λείπει μια ενεργειακή μελέτη. Προσπαθήσαμε εντός προθεσμιών να κάνουμε τη μελέτη, όμως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες δεν επέτρεψαν να προλάβουμε τις προθεσμίες. Ο φάκελος υπάρχει από το 2011 στην ΚΤΥΠ».
Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος της παράταξης Κορομηλά στην αντιπολίτευση, Νεόφυτος Παπαδόπουλος, σχολίασε πως «η κατάσταση στο σχολικό συγκρότημα είναι απελπιστική. Το ένα τμήμα είναι κατεδαφιστέο, το άλλο επισκευάσιμο και το τρίτο προκάτ. Η παιδεία στην Ηλεία παραπαίει στον 21ο αιώνα, ιδιαίτερα σε ένα οικονομικά αναβαθμισμένο χωριό. Ο αγώνας γονέων, παιδιών και φορέων είναι δίκαιος και η πολιτεία πρέπει να δει το πρόγραμμα. Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος ολιγωρούν τα τελευταία χρόνια, ενώ ολιγωρεί ο Ηλείος υφυπουργός κ. Μπαξεβανάκης και ο τοπικός βουλευτής κ. Μπαλαούρας. Από το Φεβρούαριο του 2016 η Περιφέρεια είχε στείλει έγγραφο στο δήμο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης νέου σχολείου στο ΕΣΠΑ. Επανήλθε και τον Ιούνιο, προειδοποιώντας πως θα χαθεί το έργο με προθεσμία έως τις 5/9. Ο δήμαρχος έλαβε γνώση πριν δύο μήνες που πάλι ολιγώρησε».
Στη Ν. Μανωλάδα βρέθηκε και ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος. Μετά από συζητήσεις που είχε με το δήμαρχο και τους συνεργάτες του, τόνισε πως «… ένα σχολείο κόσμημα από πλευράς στελεχιακού δυναμικού, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων που το έχει αγκαλιάσει όλη η περιοχή της Βουπρασίας και αποτελεί σημείο αναφοράς για την πρωτοπορία του, είναι ντροπή εννέα χρόνια μετά τους σεισμούς να στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες. Είναι η στιγμή που πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, προεξέχοντος του Δήμου και να έχουμε ουσιαστικές συναντήσεις με τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και το Υπουργείο Παιδείας για την οριστική διευθέτηση του θέματος».
manolada2
manolada3
manolada4
manolada5
manolada6
manolada7
manolada8
manolada9

Πηγή

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...