ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ BLOG ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ιστότοπός μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.Σε αυτόν δημοσιεύουμε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο ειδήσεις χαρούμενες και λυπηρές που αφορούν το χωριό μας, ρεπορτάζ και δελτία τύπου που δεχόμαστε, χωρίς όμως να φέρουμε την ευθύνη για αυτά καθώς δεν προέρχονται από δική μας έρευνα που δεν είναι δημοσιογραφική αλλά από τον κόπο και την δημοσιογραφία σωστών και εμπείρων δημοσιογράφων κυρίως της Ηλείας .Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει πάντα ενεργός σύνδεσμος (αν πρόκειται για αναδημοσίευση) που παραπέμπει στην πρωτότυπη δημοσίευση.Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται ή προσβάλεται ή {{ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΕΤΑΙ }}από το περιεχόμενο κάποιων άρθρων μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail neohorikillinis@gmail.com για να μας εκθέσει τις αντιρρήσεις του.Την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για τις αναδημοσιεύσεις την έχουν οι πηγές αυτών και σε αυτούς μπορείτε να απευθυνθείτε. ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΤΟΠΟ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "neohorikillinis.blogspot.com" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Θέλουν την Ηλεία «απόβρασμα» της Ελλάδας

Θέλουν την Ηλεία «απόβρασμα» της Ελλάδας

Ο Πέλοψ έδωσε το όνομά του στην Πελοπόννησο.
Ο Πέλοψ ήταν Ηλείος βασιλιάς της Πίσας.
Η Ηλεία, παραδόξως, δεν ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, άρα η πατρίδα του Πέλοπος δεν είναι… Πελοπόννησος! 

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (της ομώνυμης Περιφέρειας) έχει αναπτύξει πανεπιστημιακές σχολές σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία ανήκει η Ηλεία –του Πέλοπος- έχει το Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο δεν έχει αναπτύξει κάποιο τμήμα του στον τόπο του Πέλοπος.

Με απλά λόγια η Ηλεία είναι ο μοναδικός νομός μέσα στις δύο Περιφέρειες (Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας) που δεν έχει πανεπιστημιακή σχολή!

Γιατί να έχει πανεπιστημιακή σχολή και η Ηλεία; Μια απλοϊκή εξήγηση θα ήταν: επειδή έχουν και όλοι οι άλλοι νομοί. Όμως το πλέον πειστικό επιχείρημα δεν θα μπορούσε να ήταν αυτό. Διαχρονικά η Ηλεία περικλείει πολλούς συμβολισμούς και πιο ισχυρούς από την καταγωγική σχέση του «νονού» της Πελοποννήσου.

Το ιστορικό παρελθόν είναι το τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας, το οποίο θα μπορούσε να αποτελεί αφετηρία για μια πνευματική αναβάπτιση της Ηλείας μέσα και από μια πανεπιστημιακή σχολή.

Όμως οι «σοφοί» της ακαδημαϊκής νομενκλατούρας της χώρας αλλά και οι πολιτικοί που βρέθηκαν κατά καιρούς να διαχειρίζονται τις τύχες μας, σε μια ακατανόητη σύμπλευση, με «συνωμοτικά» μάλιστα χαρακτηριστικά, εξαίρεσαν επιδεικτικά και προκλητικά ετούτο τον τόπο από την πανεπιστημιακή παιδεία.

Κατά καιρούς είδαμε διάφορους «λεονταρισμούς» τοπικών και υπερτοπικών κέντρων που, ωθούμενα από την πίεση της κοινής γνώμης, διεκδίκησαν την λειτουργία Α.Ε.Ι. στην Ηλεία. Όσο θορυβώδεις και φανφαρόνες κι αν ήταν οι πρωτοβουλίες αυτές, τόσο σιωπηρά και αόρατα ήταν τα αποτελέσματά τους!

Εκείνοι που έπρεπε να τους ακούσουν, τους έγραψαν κανονικότατα στα παλιά τους τα παπούτσια, έτσι η Ηλεία δεν πήρε ποτέ αυτό που ζητούσε, αυτό που δικαιούταν.

Στη νέα πραγματικότητα που διέπει τη χώρα, με τη δραστική περιστολή των δημόσιων δαπανών και τις συγχωνεύσεις – συμπτύξεις κάποιων δομών διοίκησης, ανάμεσα στις οποίες και τα Α.Ε.Ι., το διαχρονικό αυτό αίτημα της Ηλείας δεν έχει πλέον καμιά τύχη.

«Πνίγηκε» στα θολά νερά της αφερεγγυότητας και της παραπλανητικής τέχνης που οι πολιτικοί χειρίζονται επιδέξια. Κι αν είχαμε ένα Α.Ε.Ι. στην Ηλεία, όλα θα ήταν καλύτερα, θα μέτριαζε κάπως η κακή φήμη του τόπου για τα χασίσια, τα κ...όμπαρα και τους τσαμπουκάδες, που όλοι ξέρουμε πως είναι υπερβολές και ακρότητες, αλλά μας τα «χρεώνουν» καθιστώντας την Ηλεία απόβρασμα της Ελλάδας.

Μήπως αυτό θέλουν; Μήπως οι πολιτικοί ευνοούνται από την έλλειψη πνευματικού υπόβαθρου; Για σκεφτείτε το…

Του Χρήστου Βορλόκα

ILIATORA

Δεν υπάρχουν σχόλια: