Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Αβεβαιότητα για το «Βοήθεια στο σπίτι»

Το πρόγραμμα \"Βοήθεια στο Σπίτι\" είναι ένα από τα πλέον σημαντικά προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα και το μοναδικό σε πολλούς δήμους του νομού, αν όχι στο σύνολό τους.

Ένα πρόγραμμα στο οποίο ενδέχεται να πέσουν τίτλοι τέλους στο τέλος του χρόνου. Ένα πρόγραμμα το οποίο παρέχεται σε 110.000 χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας σε ολόκληρη την χώρα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσφέρει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη και διενέργεια εξωτερικών εργασιών .
Αιτία, είναι η λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος μέσω των κοινοτικών πλαισίων στήριξης (Β\' ΚΠΣ, Γ\' ΚΠΣ, ΕΣΠΑ).


Τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά. έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους.

Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β\' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.

Η αγωνία των εργαζομένων στο πρόγραμμα είναι έντονη καθώς η χρηματοδότηση του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τύχη του, αφού ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση για τη συνέχισή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ολόκληρη τη χώρα 5.000 εργαζόμενοι (ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και οικιακοί βοηθοί) φροντίζουν συνολικά 110.000 ανήμπορους ανθρώπους. Παρά τις δυσκολίες, το πρόγραμμα έχει μεγάλη απήχηση και θεωρείται η δημοφιλέστερη κοινωνική υπηρεσία των δήμων.

Αν το πρόγραμμα διακοπεί, θα είναι τραγικό για τους χιλιάδες ηλικιωμένους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άποροι και μόνοι στη ζωή. Στην κατεύθυνση αυτή η κοινωνική επιτροπή της ΚΕΔΚΕ έχει συντάξει μελέτη που προβλέπει την τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής υπηρεσίας, από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Δημοσίου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι άνθρωποι που εργάζονται για το πρόγραμμα εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την συνέχισή του. Ταυτόχρονα, ζητούν την στήριξη των αρμοδίων και των δήμων ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί.
Όπως ανέφεραν μιλώντας στην εφημερίδα «Πατρίς» η Έλενα Κατσικερού, κοινωνική λειτουργός και εκπρόσωπος νομού του διαπεριφερειακού συλλόγου Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, και η εργαζόμενη στο πρόγραμμα Σία Παπαγιαννακοπούλου, οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες.
 
«Από τον Ιούνιο μας είχαν πει ότι θα δοθεί μια οριστική λύση για το πρόγραμμα, ότι δεν θα δουλεύουμε πλέον με συμβάσεις. Είχαν πει ότι τα τέσσερα υπουργεία θα έκαναν μια οριστική τοποθέτηση ώστε να ενταχθούμε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Αυτό το αφήνουν από μήνα σε μήνα, δεν έχουν κάνει κάτι. 

Μας ενέταξαν στο ΕΣΠΑ, ως τον Δεκέμβριο. Προχθές στην συνάντηση που είχαμε με την υφυπουργό Γιώργο Ντόλιο και τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση, τα πράγματα που είπαν ήταν πολύ δυσάρεστα για εμάς. Όταν ρωτήσαμε αν αναζητούν λύση, σύμφωνα με την πρότασή τους, μας είπαν ότι δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα. Είπαν ότι ψάχνουν να βρουν ένα 20% χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να κάνουν ανανέωση των συμβάσεων. Μας είπαν όμως ότι αν δεν δώσει η Ε.Ε αυτό το 20%, δεν μπορούν να κάνουν. Μιλούν πάλι για ανανέωση συμβάσεων. 

Όμως η Ε.Ε έχει απαντήσει πάρα πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να δώσει συγχρηματοδότηση για το Βοήθεια στο Σπίτι, γιατί η Κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει τηρήσει όρους που είχε θέσει για μόνιμες δομές. Μας είπαν ότι μέσα στον Οκτώβριο περιμένουν απάντηση από την Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι το λένε για να μην κάνουμε κάποια κίνηση, κινητοποίηση προ των εκλογών. Ακόμη και αν γίνει η ανανέωση που μας λένε, ποια είναι η οριστική λύση που θα δώσουν; Έχουν δεσμευθεί γι’ αυτό. 

Μας είπαν ότι δεν παίρνουν πίσω την δέσμευση, αλλά ότι θα κάνουν επαναπροκήρυξη των θέσεων. Μας εμείς είμαστε εδώ μέσω ΑΣΕΠ. Το ΠΑΣΟΚ πέρασε νομοσχέδιο ότι δεν αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία. Άρα θα γίνει προκήρυξη του ΑΣΕΠ, θα βάλει σε αυτή κάρτα ανεργίας που κανείς από εμάς δεν έχει. Θα μπορεί ο οποιοσδήποτε έχει μια γενική εμπειρία να μπει εκτός από εμάς, που έχουμε εμπειρία στο θέμα. Εμείς που μπήκαμε με ΑΣΕΠ; Είναι περίπου 80 άτομα εργαζόμενοι στον νομό. Και καλύπτουμε πολλούς ωφελούμενους, σχεδόν σε όλους του δήμους».
 
Όπως τόνισαν, το επόμενο βήμα τους είναι η Γενική Συνέλευση σε επίπεδο νομού, που θα πραγματοποιηθεί πιθανόν μεθαύριο Τρίτη. Αυτό θα γίνει σε όλους τους νομούς, θα ενημερωθούν τα μέλη για τις εξελίξεις στην συνάντηση της Αθήνα και θα ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

Οι εργαζόμενοι του νομού πιθανόν θα πραγματοποιήσουν κατάληψη στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για 24 ώρες. «Θα μείνουν όλοι μέσα… Μόνο έτσι θα καταλάβουν. Και το θέμα μας θα περάσει και στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης…».

PATRIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...