Τίμησαν τον ήρωα της Κύπρου




Στιγμές γεμάτες ένταση και συγκίνηση, στιγμές γεμάτες αγωνία, πατριωτισμό αλλά και πόνο, στιγμές από έναν «άδικο» πόλεμο, τον πόλεμο της Κύπρου ζωντάνεψαν χθες, στην κεντρική πλατεία του Χαβαρίου Αμαλιάδας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Ανθυπασπιστή της Α’ Μοίρας Καταδρομών Ανδρέα Αναστασόπουλο που έχασε τη ζωή του την δεύτερη μόλις μέρας της τουρκικής εισβολής, όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε καταρρίφθηκε.
 Μόνο ένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους κατάφερε να ζήσει, ενώ 31 παλικάρια και άλλα 2 από άλλο αεροσκάφος χάθηκαν για πάντα. Χάθηκαν, για να θυμίζουν όμως σήμερα σε όλους μας, πόσο πολύτιμη είναι η «Ελευθερία»!


Την εκδήλωση πραγματοποίησε το πολεμικό σωματείο «Κομάντος 74» σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον δήμο Αμαλιάδας και το Δημοτικό Διαμέρισμα του Χαβαρίου.

Νωρίς το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδας Χαβαρίου, ενώ ακολούθησε η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής στην πλατεία του χωριού με όλες τις στρατιωτικές τιμές, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και μπάντας που απέδιδε τιμές.

Αρχικά, τελέστηκε τρισάγιο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, ενώ στη συνέχεια, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, μαζί με τον Υποδιοικητή της 117 Πτέρυγας Μάχης Ανδραβίδας Σμήναρχο (Ι) Κωνσταντίνο Αργυρόπουλο και τον δήμαρχο Αμαλιάδας Γιάννη Λυμπέρη, προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής.

Η σημαία με την οποία καλύπτονταν η προτομή διπλώθηκε και αποδόθηκε στην οικογένεια του ήρωα.
Η εκδήλωση έκλεισε με καταθέσεις στεφανιών, βραβεύσεις και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Τα γεγονότα της αποφράδας μέρας

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ – Ιωσήφ και ο δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ενώ στα γεγονότα της αποφράδας μέρας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου «Κομάντος 74» κ. Παναγιώτης Αφάλης τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Είμαστε ο Σύλλογος «Κομάντος 74» που ιδρύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1985 από στρατιώτες καταδρομείς (λοκατζήδες της Α’ Μοίρας Καταδρομών Μάλεμε Χανίων και μια διμοιρία της Γ’ Μοίρας Καταδρομών) από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην αεραποβατική επιχείρηση μεταφοράς προσωπικού, με αεροσκάφη τύπου NOR-ATLAS της πολεμικής αεροπορίας, από την Ελλάδα στην Κύπρο,

τη νύχτα της 21ης  - 22ας Ιουλίου 197 για ενίσχυση των σκληρά μαχόμενων Ελλαδικών και Κυπριακών δυνάμεων κατά των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής – Αττίλας 1 και Αττίλας 2 -,
 επιχείρηση που ονομάστηκε «ΝΙΚΗ» και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό, όσο και από τον ξένο τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας, στη διάρκεια της οποία βλήθηκαν όλα τα αεροσκάφη από φίλια και εχθρικά πυρά.

Καταρρίφθηκε ένα με συνέπεια να βρουν φρικτό θάνατο όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό, πλην ενός. Είκοσι επτά λοκατζήδες και τέσσερεις αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας και δύο λοκατζήδες από έτερο αεροσκάφος.

Στη συνέχεια, από την ημέρα που βρεθήκαμε στην Κύπρο συμμετείχαμε στις νικηφόρες μάχες του αεροδρομίου της Λευκωσίας στις 22-23 Ιουλίου και Σχολής Γρηγορίου 16-17 Αυγούστου και φέραμε σε πέρας με επιτυχία τις αποστολές που μας ανατέθηκαν.

 Η δε παρουσίας μας επί επτάμηνο στην Κύπρο αποθάρρυνε την Τουρκία για περαιτέρω επιθέσεις και αναπτέρωσε το ηθικό των αδελφών Κυπρίων».
πατρις Ηλείας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ