Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Πολιτικό θρίλερ η περιφέρεια Αττικής

Ενα πολιτικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στα εκλογομαγειρεία των κομμάτων, με πρωταγωνιστές τους υποψήφιους περιφερειάρχες Αττικής Γιάννη Σγουρό, Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Κικίλια. Η εκλογική μάχη στην περιφέρεια Αττικής κατά πολλούς λογίζεται ως η «μητέρα των μαχών» στο νέο «καλλικρατικό» προσκήνιο που ξετυλίγεται. Πρόκειται για μια αμιγώς πολιτική μάχη και σύμφωνα με πολλά κομματικά στελέχη, αποτελεί μια πολύ δυνατή σφυγμομέτρηση της δυναμικής των κομμάτων μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν υψηλό ποσοστό για τον πράσινο «αντάρτη» Γιάννη Δημαρά, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός όχι μόνον στο «στρατόπεδο» του υποψηφίου της Ν.Δ. Βασίλη Κικίλια, αλλά και σε εκείνο του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρού. Τα επιτελεία διαπίστωσαν ότι αν ο κ. Δημαράς ξεπεράσει στον πρώτο γύρο τον εκλεκτό της Ν.Δ., είναι εξαιρετικά πιθανό να κερδίσει στον β’ γύρο και τον κ. Σγουρό και αυτό γιατί θα συγκεντρώσει όλες τις «αντιμνημονιακές» ψήφους της Ν.Δ. και της Αριστεράς.

Ολες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον κ. Σγουρό να προηγείται, αλλά να ακολουθείται σε απόσταση αναπνοής πότε από τον κ. Δημαρά και πότε από τον κ. Κικίλια, το επικοινωνιακό επιτελείο του οποίου σε κάποια σημεία χωλαίνει. Τα δημοσκοπικά στοιχεία είναι επισφαλή και αυτό γιατί είναι μεγάλο το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή αδιάφοροι: ξεκινάει από 30% και φτάνει το 40% (!). Επιπλέον είναι πρωτόγνωρο το γεγονός ότι τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής διεκδικούν αυτή τη φορά εννέα υποψήφιοι. Οπως σημειώνουν οι δημοσκόποι, «αν τελικώς προκύψει “ρεύμα” υπέρ ενός τρίτου υποψηφίου, είναι προφανές πως αυτό θα συγκροτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τους αναποφάσιστους των δύο κομμάτων εξουσίας και όχι από τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων, καθώς οι τελευταίοι υπερ-εκπροσωπούνται».

Στην περιφέρεια Αττικής για να περάσει κάποιος υποψήφιος στον δεύτερο γύρο σε αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει απαραιτήτως να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 20%. Δηλαδή τον Γ. Δημαρά πρέπει να ψηφίσουν περίπου 400.000 ψηφοφόροι, προερχόμενοι προφανώς από το ΠΑΣΟΚ. Για να πετύχει ο κ. Δημαράς ποσοστό 21% η δύναμη του ΠΑΣΟΚ πρέπει να υποχωρήσει στο 27% (από 40,25% που ήταν στις εθνικές εκλογές) και αντιστοίχως η Ν.Δ. να υποχωρήσει στο 20% (από 28%). Ποσοστά μάλλον απίθανα, αλλά αν συμβούν, θα σηματοδοτούν και άλλου είδους πολιτικές εξελίξεις.

Σε παραπολιτικούς κύκλους κυκλοφορεί ως... αστείο το εξής: ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο τον «γαλάζιο» υποψήφιο, τον Βασίλη Κικίλια, ώστε να περάσει στον επαναληπτικό γύρο αντί του Γιάννη Δημαρά, θεωρώντας έτσι ότι εξασφαλίζουν τη νίκη του Γιάννη Σγουρού. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη ο επίσης υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε: «Στην απίθανη περίπτωση που δεν θα είμαστε στον β’ γύρο, θα αφήσουμε τους πολίτες να κρίνουν ποιον θα ψηφίσουν, αν και βεβαίως εμείς θα τους κατευθύνουμε σε εκείνες τις επιλογές που θα δείχνουν την κατεύθυνση της Αριστεράς και του σοσιαλιστικού χώρου». Η δήλωση αυτή είναι έμμεση στήριξη στον κ. Δημαρά.

24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...