Συνηθίζετε να αγοράζετε εισιτήρια από το ίντερνετ για αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις; Καλό θα είναι να προσέχετε διπλά και τριπλά, καθώς έρευνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποκαλύπτει ότι οι έξι στις δέκα ευρωπαϊκές ιστοσελίδες ηλεκτρονικής πώλησης εισιτηρίων κρύβουν σοβαρές παγίδες για τους καταναλωτές.
Η έρευνα έγινε από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και συνολικά πέρασαν από το... μικροσκόπιο των εθνικών αρχών 414 σχετικά sites. Όπως προέκυψε λοιπόν, μόνο οι 167 από τους ιστοτόπους που ελέγχθηκαν βρέθηκαν σύμφωνοι με τους νόμους και τις οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών.
Αντιθέτως, τα 247 sites βρέθηκαν να χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και δύο από τις έξι ελληνικές ιστοσελίδες που ερευνήθηκαν. Όπως προκύπτει από την έρευνα, στο 74% των ιστοσελίδων εντοπίστηκε ανύπαρκτη, ελλιπής ή παραπλανητική πληροφόρηση των χρεώσεων, όπως για παράδειγμα μη αναγραφόμενοι φόροι ή χρεώσεις αποστολής.
Στο 73% εντοπίστηκαν αθέμιτοι όροι και προϋποθέσεις, όπως η μη παροχή εγγύησης για την έγκαιρη παράδοση των εισιτηρίων ή ο αποκλεισμός αποζημίωσης σε περίπτωση ματαίωσης της εκδήλωσης. Στο 48% εντοπίστηκε ανύπαρκτη, ελλιπής ή παραπλανητική πληροφόρηση αναφορικά με τα στοιχεία του εμπόρου, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχτηκε ότι ψευδώς ισχυριζόταν πως είναι εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος των διοργανωτών.
Για το λόγο αυτό, η ΕΕ επισημαίνει ότι οι καταναλωτές, οι οποίοι προχωρούν στην ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων, θα πρέπει να ελέγχουν ότι στην ιστοσελίδα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία του πωλητή, η τιμή συμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων και των επιβαρύνσεων με ξεκάθαρο τρόπο, αλλά και συγκεκριμένες εγγυήσεις για αποζημιώσεις, αν κάτι πάει στραβά..
madata
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου