Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ρεκόρ και στατιστικά των εκλογών


Ρεκόρ και στατιστικά των εκλογών
Χρήσιμα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από μια πρώτη μελέτη των αποτελεσμάτων των εκλογών στους πέντε από τους επτά δήμους της Ηλείας όπου το αποτέλεσμα έχει πλέον κριθεί από την πρώτη Κυριακή.
Στον δήμο Πύργου, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης που αριθμεί ήδη 36 ολόκληρα χρόνια, για πρώτη φορά εκλέγεται δήμαρχος με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία.

Μάλιστα, ο Μάκης Παρασκευόπουλος δεν κατόρθωσε απλά να επανεκλεγεί, αλλά και να αυξήσει το ποσοστό του κατά δυόμισι περίπου ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις εκλογές του 2006. Και όλα αυτά μέσα σ’ ένα ενδοπαραταξιακό κλίμα που έδειχνε ρευστό εξαιτίας των αποχωρήσεων πρωτοκλασάτων στελεχών, όπως οι Φάμελος και Ντοάς.

Στον δήμο Αμαλιάδας, ο Γιάννης Λυμπέρης κατόρθωσε να κάνει νέο ρεκόρ, με την εκλογή του ως δήμαρχος για τέταρτη συνεχόμενη τετραετία.

Το προηγούμενο ρεκόρ των τριών συνεχόμενων εκλογών κατείχε πάλι ο ίδιος, που εκλέγεται συνεχώς από το 1998, ενώ από τους υπόλοιπους «μεταπολιτευτικούς» δημάρχους Αμαλιάδας, μόνον ο Δημήτρης Ράλλης έχει καταφέρει να εκλεγεί δύο τετραετίες.

Και στην περίπτωση Λυμπέρη πάντως υπήρξαν φέτος κάποιες τριβές κατά την διαδικασία ανάθεσης του «χρίσματος», τις οποίες υπερκέρασε χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις.

Το ίδιο ρεκόρ με τον Γιάννη Λυμπέρη κατέχει και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κρέστενας – Ανδρίτσαινας Σάκης Μπαλιούκος, ο οποίος έχει άλλες τρεις τετραετίες στο ενεργητικό του (συνεχόμενες) ως δήμαρχος Σκιλλούντος.

Στον προ Καποδίστρια δήμο Κρεστένων το ρεκόρ των τριών τετραετιών δημαρχίας κατείχε ο παλαίμαχος, τώρα, γιατρός Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

Ένας άλλος ρέκορντμαν είναι ο νέος δήμαρχος Πηνειού Αλέξης Καστρινός, όχι για τις εκλογικές του επιτυχίες, που είναι ακόμα μόνο δύο, αλλά για το ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό που κατέκτησε στις εκλογές αυτές.

Το 59,18% του κ. Καστρινού είναι από τα ιστορικά μεγαλύτερα ποσοστά που έχουν καταγραφεί σε δημοτικές εκλογές όχι μόνο στον παλαιό δήμο Γαστούνης (έδρα του νέου δήμου Πηνειού) αλλά και στην Ηλεία ευρύτερα.

Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας δεν υπάρχουν ιδιαίτερης στατιστικής αξίας στοιχεία, αφού οι διαδοχικές εκλογικές επιτυχίες κατά το παρελθόν ποτέ δεν ξεπέρασαν τις δύο φορές.

Μάλιστα, από το 1986 κάθε τετραετία εμφανίζεται και ένα διαφορετικό πρόσωπο στη θέση του δημάρχου. Απλά, ο νέος δήμαρχος Θύμιος Κοτζιάς, σε σχέση με τους τέσσερις άλλους της πρώτης Κυριακής, εκλέγεται για πρώτη φορά δήμαρχος, έχοντας καθίσει τα τέσσερα τελευταία χρόνια στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...