Αναβιώνει το έθιμο του «Καρτσιούνου» στη Νάουσα

καρτσιούνος στην είσοδο της Νάουσας
Το παραδοσιακό άναμμα μεγάλων φωτιών τις παραμονές και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το έθιμο του «Καρτσιούνου»,
αναβιώνει στις γειτονιές της Νάουσας. Τοπικοί μεζέδες, τσίπουρο και κρασί, περιμένουν τους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες.
Τόνοι από ξύλα έχουν ήδη συγκεντρωθεί σε κεντρικά σημεία της Νάουσας προκειμένου να αναβιώσει και φέτος το έθιμο του "Καρτσιούνου". Πρόκειται για το παραδοσιακό άναμμα φωτιών που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του δήμου.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι της κάθε γειτονιάς μαζεύουν ξύλα, κορμούς και ρίζες ξερών δέντρων, από τα τέλη Νοεμβρίου ως και τις αρχές Δεκεμβρίου, προκειμένου να ανάψουν μεγάλες φωτιές για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Χριστός.

Το έθιμο αναβιώνει τα τελευταία χρόνια σε κεντρικά σημεία και παραδοσιακές γειτονιές της μακεδονικής πόλης, όπου συγκεντρώνονται κάτοικοι και επισκέπτες και προσφέρονται τοπικά εδέσματα, μεζέδες, τσίπουρο και ξινόμαυρο κρασί της Νάουσας.
e-net

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ