Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Η ιστορία της χριστουγεννιάτικης κάλτσας!

Κάποτε, στα πολύ παλιά χρόνια, υπήρχε ένας καλόκαρδος άνθρωπος που είχε χάσει την γυναίκα του και από τότε ζούσε μαζί με τις τρεις κόρες του που μοχθούσε να τις μεγαλώσει. 


Ζούσαν όλοι μαζί σε μια φτωχική καλύβα ενός χωριού. 


Οι κόρες του...



μοιράζονταν τις καθημερινές δουλειές. Είχαν μάθει να μαγειρεύουν, να ράβουν, να σκουπίζουν και να πλένουν.



Όταν οι κόρες έφτασαν σε ηλικία γάμου, ο πατέρας τους ήταν στενοχωρημένος και πολύ απογοητευμένος διότι δε θα μπορούσε να παντρέψει τα κορίτσια του χωρίς λεφτά και προίκα, που έπρεπε να δοθεί στον κάθε γαμπρό. 


Κι αυτή η σκέψη ότι οι κόρες του θα έμεναν ανύπαντρες έλιωνε και μαράζωνε τον πατέρα.


Οι κρεμασμένες κάλτσες στο τζάκι


Μία κρύα νύχτα έπεσαν όλοι για ύπνο, αφού νωρίτερα οι κόρες είχαν απλώσει τα πλυμένα τους ρούχα στο τζάκι για να στεγνώσουν. Μαζί με αυτά και πιο κοντά στο τζάκι είχαν κρεμάσει τις βρεγμένες τους κάλτσες.


Ο Άγιος Βασίλης είχε ακούσει τις προσευχές του πατέρα και ήξερε καλά την στενοχώρια και τη δυστυχία του. 


Έτσι, εκείνη τη νύχτα έφτασε έξω από την καλύβα, κοίταξε μέσα από το παράθυρο και διαπίστωσε πως όλη η οικογένεια είχε κοιμηθεί. 


Η προσοχή του έπεσε στις κάλτσες που κρέμονταν στο τζάκι και τότε του γεννήθηκε μία ιδέα. Άνοιξε το σάκο του, έβγαλε από μέσα τρία πουγκιά με χρυσό και τα ρίχνει πολύ προσεκτικά από την καμινάδα, σημαδεύοντας τις κρεμασμένες κάλτσες, Ο Άγιος Βασίλης πέτυχε το στόχο του. Έριξε τα πουγκιά μέσα στις κάλτσες.


Η απρόσμενη χαρά


Όταν ξύπνησαν οι κόρες το επόμενο πρωινό, με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψαν μέσα στις κάλτσες τους το χρυσό. Η χαρά του καλόκαρδου πατέρα ήταν απερίγραπτη! Τώρα θα κατάφερνε να καλοπαντρέψει τις κόρες και να τις δει ευτυχισμένες. 


Έτσι κι έγινε κι ο πατέρας έζησε ευτυχισμένος για πολλά χρόνια, καμαρώνοντας τις κόρες του και τις οικογένειες που δημιούργησαν.


Από τότε, όλα τα παιδιά του κόσμου συνέχισαν αυτήν την παράδοση. Κρεμούν τις κάλτσες τους κι ελπίζουν πως ο Άγιος Βασίλης θα τις γεμίσει με δώρα!


Αξίζει να πούμε πως σύμφωνα με την παράδοση, όσα παιδιά ήταν άτακτα όλη τη χρονιά, βρίσκουν μέσα στην κάλτσα τους ένα κομμάτι κάρβουνο!





pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...