Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

«Ξεσκονίζοντας» το χρονοντούλαπο της ιστορίας

Χριστουγεννιάτικες ειδήσεις απ’ όλον τον κόσμο

Συνυφασμένο με την ειρήνη και την αγάπη είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων και παρά το γεγονός ότι σε πολλές γωνιές του πλανήτη, στο ρου της Ιστορίας, τα Χριστούγεννα υπήρξαν αιματοβαμμένα, υπό τους ήχους όπλων και κανονιών, σε μια λαμπρή στιγμή στην ιστορία, το χριστουγεννιάτικο πνεύμα φαίνεται πως έκανε το...
θαύμα του.

Γυρνώντας πίσω το χρόνο και «ξεσκονίζοντας» το χρονοντούλαπο της ιστορίας, ανασύραμε μια ιστορία ανακωχής από τα Χριστούγεννα του 1914, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της.

Η παραμονή των Χριστουγέννων του 1914 βρήκε τους στρατιώτες στα χαρακώματα, στην περιοχή Πλούνστιοτ της Φλάνδρας, σε μια νύχτα κρύα και υγρή. Οι επιχειρήσεις στο Δυτικό Μέτωπο είχαν «βαλτώσει» και η προέλαση των Γερμανών είχε ανακοπεί από τις δυνάμεις της Αντάτ, με τους δύο στρατούς να επιδίδονται σ' έναν σκληρό πόλεμο φθοράς, με σημείο αναφοράς τα χαρακώματα.

Γύρω στα μεσάνυχτα, οι Βρετανοί στρατιώτες ακούν από τις γραμμές των Γερμανών μια γνώριμη ψαλμωδία και βλέπουν φως από κεριά να τρεμοσβήνει στο ομιχλώδες τοπίο. Οι στίχοι από την ψαλμωδία «Stille Nacht, heilige Nacht» ηχούσαν ξένοι στ' αυτιά τους, αλλά η ψαλμωδία ήταν τόσο γνώριμη, που άρχισαν να σιγοτραγουδούν στη γλώσσα τους: «Silent Night, Holy Night».

Η «Άγια Νύχτα» -περί ης ο λόγος- είχε καταφέρει να ξυπνήσει μέσα τους το πνεύμα των Χριστουγέννων και ο σπόρος της ανακωχής άρχισε να ριζώνει στις καρδιές τους. Έτσι, αντί ν' ακολουθήσουν την προσφιλή πρακτική του αλληλοσκοτωμού, προχώρησαν προς τη «νεκρή ζώνη», σε μια ανεπίσημη, προσωρινή ανακωχή, που έμελλε να κρατήσει μόλις 24 ώρες, ένα ευχάριστο, φωτεινό «διάλειμμα» μέσα στο σκότος του πολέμου.

Το πρωί των Χριστουγέννων, Βρετανοί και Γερμανοί έθαψαν τους νεκρούς τους, έσφιξαν τα χέρια, είπαν ο ένας στον άλλο τα παράπονά τους, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα κι έδωσαν ραντεβού στο γήπεδο, για έναν ... φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα, που έληξε 3-2, με επικράτηση των Γερμανών.

Ένα 24ωρο μετά, η προσωρινή ανακωχή είχε τελειώσει. Οι στρατιώτες επέστρεψαν στα χαρακώματα και από φίλοι έγιναν και πάλι εχθροί σε μια σειρά μαχών, που έμελλε να κρατήσει ακόμη τέσσερα χρόνια και να στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 10 εκατ. ανθρώπους.

Άλλα γεγονότα των Χριστουγέννων
Διάφορα γεγονότα έχουν δεθεί άρρηκτα με την ημέρα των Χριστουγέννων. Άλλα ευχάριστα, άλλα δυσάρεστα και άλλα καθοριστικά για την πορεία προσώπων και χωρών. Λίγα απ' αυτά είναι τα παρακάτω:

376: Καθιερώνεται στο ανατολικό τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ο εορτασμός των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου.

390: Ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος παραδέχεται την ενοχή του σε διάπραξη μαζικών φόνων στη Θεσσαλονίκη και προβαίνει σε δημόσια απολογία, ενώπιον του αρχιεπισκόπου Μεδιολάνων Αμβροσίου.

800: Ενώ ο Καρλομάγνος προσευχόταν γονατιστός στο ναό του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη, ο Πάπας Λέων Γ' τοποθέτησε μια χρυσή κορώνα στο σκυμμένο κεφάλι του βασιλιά, στέφοντας τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1100: Ο Βαλδουίνος Α' στέφεται βασιλιάς της Ιερουσαλήμ, στη Βασιλική της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ.

1599: Ανακαλύπτεται το Νησί των Χριστουγέννων (Christmas Island).

1741: Ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το επώνυμό του.

1818: Πρωτοπαρουσιάζεται το μουσικό έργο του Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ «Άγια Νύχτα» στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο Όμπερνσντορφ της Αυστρίας.

1914: Ο Αμερικανός χημικός, Έντουαρντ Κένταλ, απομονώνει τη θυροξίνη, την πρώτη ορμόνη του θυροειδούς. Ο Κένταλ θα τιμηθεί, αρκετά χρόνια αργότερα (το 1950), με Νόμπελ.

1926: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Τάισο της Ιαπωνίας και τα «ηνία» αναλαμβάνει ο γιος του, πρίγκιπας Χιροχίτο, ο οποίος τον διαδέχεται ως αυτοκράτορας Σόουα.

1932: Σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο Γκάνσου της Κίνας, σκοτώνει 70.000 ανθρώπους.

1941: Πέφτει η «αυλαία» της μάχης του Χονγκ Κονγκ, που σηματοδοτεί την ιαπωνική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

1968: Τα Χριστούγεννα του 1968, οι αστροναύτες του διαστημοπλοίου Apollo 8 της NASA, αποτελούμενο από τους Frank Borman, James Lovell και William Anders, έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που ανακάλυψαν τη "σκοτεινή" πλευρά της Σελήνης. Όμως, η αποστολή τούς επεφύλαξε και άλλη μία όμορφη έκπληξη. Ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που είδαν και φωτογράφισαν τη Γη από τη Σελήνη. Η μαγική εικόνα που αντίκρισαν οι αστροναύτες αποτυπώθηκε στη συγκεκριμένη φωτογραφία. Τη στιγμή, την ονόμασαν η «Ανατολή της Γης» καθώς κρυπτόμενη η μισή από τη σκιά της Σελήνης, η Γη ήταν σαν να ανέτειλε εκείνη την ώρα.

1974: Ο κυκλώνας Τρέισι (Tracy) ισοπεδώνει την πόλη Ντάργουιν της Αυστραλίας.

1977: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μεναχέμ Μπέγκιν, συναντάται στην Αίγυπτο με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Άνουαρ Σαντάτ.

1989: Καταδικάζονται σε θάνατο και εκτελούνται ο δικτάτορας της Ρουμανίας, Νικολάι Τσαουσέσκου και η σύζυγός του, Έλενα.

1990: Πραγματοποιείται η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή του συστήματος, που αργότερα θα γίνει γνωστή ως «World Wide Web» (παγκόσμιος ιστός).

1991: Παραιτείται από πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και την επόμενη ημέρα καταρρέει και η ένωση. Παράλληλα, οριστικοποιείται το δημοψήφισμα στην Ουκρανία, που σηματοδοτεί την αποχώρηση της τελευταίας από τη Σοβιετική Ένωση.

2003: Εξαφανίζεται η μικρή διερευνητική συσκευή Beagle 2, που είχε εκτοξευτεί νωρίτερα από το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, καθ' οδόν για τον Άρη. Το Beagle 2 επρόκειτο να προσεδαφιστεί στον πλανήτη ανήμερα τα Χριστούγεννα.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...