Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Καστοριά...ο απόλυτος χειμερινός προορισμός!

Καστοριά
Best Aξιοθέατα - Εκδρομές
Καστοριά, πόλη απίστευτου φυσικού περιβάλλοντος, που όχι μόνο θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες πόλεις, αλλά ψηφίστηκε και ως μια από τις δημοφιλέστερες πόλεις στην Ελλάδα που επιθυμείτε να επισκεφτείτε. Τοποθεσίες με μαγευτική θέα προς τη λίμνη, Καστοριανά αρχοντικά, γραφικές συνοικίες, ορεινά συμπλέγματα με πυκνά δάση σπάνιας χλωρίδας και πανίδας, ποτάμια και υδροβιότοποι.
Ξεκινάμε την περιήγησή μας από τη πόλη της Καστοριάς και συνεχίζουμε με τα γραφικά χωριά που βρίσκονται έξω από τη πόλη.

ΚαστοριάΗ ΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Η πόλη της Καστοριάς είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στη χερσόνησο που εισχωρεί στην πανέμορφη λίμνη που έχει κηρυχθεί «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» και συντηρεί πλούσια πανίδα με σπάνια και απειλούμενα είδη υδρόβιων και αρπακτικών πουλιών.
λιμναίος οικισμόςΑξίζει να περπατήσετε στις λιθόστρωτες ακτές της λίμνης και να θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά της, τους κατάλευκους κύκνους και την πλούσια ορνιθοπανίδα.
Σας προτείνουμε να κάνετε το γύρο της χερσονήσου με αυτοκίνητο, και ακόμα καλύτερα με τα πόδια, και να απολαύσετε μία μαγευτική παραλίμνια διαδρομή με πλατάνια δίπλα ακριβώς στη λίμνη με τους κύκνους, τους γραφικούς ψαράδες, τα παραδοσιακά καστοριανά βαρκάκια και εάν είστε τυχεροί τις ομάδες κωπηλασίας. Κάντε στάση στη μέση περίπου της διαδρομής όπου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη με τοιχογραφίες του 11ου αιώνα.
λιμναίος οικισμόςΑξίζει Περιηγηθείτε στη λίμνη με τα δύο καραβάκια που εκτελούν δρομολόγια ξενάγησης και ξεκινούν το ένα από την Καστοριά και το άλλο από το Μαυροχώρι.
Ανεβείτε στον Προφήτη Ηλία για να απολαύσετε τη μοναδική πανοραμική θέα της λίμνης και της πόλης της Καστοριάς.
Περπατήστε στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια των Παραδοσιακών οικισμών Ντολτσό και Απόζαρι και θαυμάστε τα επιβλητικά Καστοριανά αρχοντικά του 17ου και 18ου αιώνα.
Τα Αρχοντικά της Καστοριάς
Καστοριά
Τα αρχοντικά της Καστοριάς με τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική έχουν συμβάλλει σημαντικά στην παραδοσιακή ομορφιά και το χρώμα της πόλης. Κτίστηκαν την εποχή που η πόλη γνώριζε μεγάλη οικονομική άνθηση από το εμπόριο της γούνας. Τα περισσότερα είναι κτίσματα του 17ου και 18ου αιώνα και ξεχωρίζουν για την επιβλητικότητα, τις τοιχοδομίες, την αρχιτεκτονική αλλά και τη ζωγραφική τους. Ακόμα και σήμερα οι Καστοριανοί όχι μόνο σέβονται την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά προσπαθούν να τη διατηρήσουν και στα καινούρια κτίρια.
Μερικά από τα κυριότερα αρχοντικά:
Το Αρχοντικό Νατζή (1753) που βρίσκεται στο παραδοσιακό οικισμό Ντολτσό
Το Αρχοντικό Μπασάρα
Το Αρχοντικό Μπασάρα (1750) που βρίσκεται στο παραδοσιακό οικισμό Ντολτσό.
Το Αρχοντικό Εμμανουήλ (1750) που βρίσκεται στο παραδοσιακό οικισμό Ντολτσό.
Το Αρχοντικό Σκούταρη (1750) που βρίσκεται πάνω στο παραλιακό δρόμο προς το Ντολτσό
Το Αρχοντικό Σαπουντζή που βρίσκεται πίσω από το παραλιακό δρόμο στη περιοχή του Ναυτικού Ομίλου.
Το Αρχοντικό Παπατέρπου (1880) που βρίσκεται πάνω στο παραλιακό δρόμο και είναι φωταγωγημένο και το βράδυ.
Βυζαντινές και Μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Στην πόλη της Καστοριάς σώζονται αμέτρητες Βυζαντινές,Μεταβυζαντινές και νεώτερες εκκλησίες με μοναδική ιστορία και αρχιτεκτονική. Μετρήσαμε πάνω από 45 και σας προτείνουμε επιλεκτικά μερικές:
Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας
Την Ιερά Μονή της Παναγίας της Μαυριώτισσας (12ου)
Τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Καρύδη (18ου)
Τον Ιερό Ναό Αγίων Τριών (14ου)
Τον Ιερό Ναό Παναγίας Τσόντου Βάρδα (19ου)
Τον Ιερό Ναό Ταξιάρχη Μητροπόλεως (13ου)
Τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου Μαγαλειού (16ου)
Μουσεία στην Καστοριά
Το Βυζαντινό Μουσείο με εκθέματα από τον 12ο έως και τον 17ο αιώνα, σ' ένα σημείο με υπέροχη θέα. Το μουσείο φιλοξενεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες συλλογές Βυζαντινών αγιογραφιών, γλυπτών και εκκλησιαστικής τέχνης.
Το Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό του Νεράντζη Αιβαζή. Τα εκθέματά του αφορούν αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι Καστοριανοί στις καθημερινές τους δραστηριότητες, καθώς και εκθέματα που αφορούν την επεξεργασία της γούνας. Επίσης στο χώρο αναπαριστάνονται χώροι όπως το ζυμωτάρι, οι αποθήκες τροφίμων και κρασιού και ο οντάς με το τζάκι.
Το Μουσείο Ενδυματολογίας που στεγάζεται στο αρχοντικό Εμμανουήλ και διαθέτει παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες καθώς επίσης και μία πλούσια συλλογή νομισμάτων.
ΑΠΟΣΚΕΠΟΣ & ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙ 
Περίπου 4 και 7 χλμ. αντίστοιχα από την Καστοριά
Και τα δύο χωριά βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού δίπλα στην πόλη της Καστοριάς. Θα πάτε για να απολαύσετε την πιο μαγευτική πανοραμική θέα της λίμνης και της πόλης ενώ θα βρείτε και 2 από τους καλύτερους ξενώνες της Καστοριάς: το ξενώνα «Αείδροσος Χλόη» στον Απόσκεπο και το «Λογγάς» στο Σιδηροχώρι.
ΔΙΣΠΗΛΙΟ 
Περίπου 7χλμ. από Καστοριά (στη νότια είσοδο της πόλης)
Στο Δισπηλιό ανακαλύφθηκε τυχαία το 1932 ο πρώτος λιμναίος οικισμός του 5.000 π.Χ. περίπου, που δείχνει ότι η Καστοριά είχε κατοικηθεί από τους Νεολιθικούς χρόνους. Στον χώρο των ανασκαφών που άρχισαν το 1992 δημιουργήθηκε το πρώτο Ελληνικό Οικομουσείο και διαμορφώθηκε μία αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού, με καλύβες, πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, οι οποίες διαθέτουν σκεύη οικιακής χρήσης και εργαλεία της εποχής. Βρίσκεται πάνω στη λίμνη της Καστοριάς περίπου 500μ. από το χωριό. Μπορείτε να το επισκεφτείτε όλες τις ημέρες από τις 09.00 έως τις 16.00, η είσοδος κοστίζει 3€/άτομο και 2€ για παιδιά και περιλαμβάνει ξενάγηση. Τηλ. 24670 21910.
ΝΟΣΤΙΜΟ - Απολιθωμένο δάσος 
Περίπου 24 χλμ. από Καστοριά
Στο Νόστιμο βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος ηλικίας 20 εκατομμυρίων χρόνων με τροπικά και υποτροπικά φυτά, απολιθωμένους κορμούς από φοίνικες, θαλάσσια απολιθώματα όπως αστερίες, κοχύλια, μύδια, δόντια καρχαρία και απολιθώματα ζωικής προέλευσης.
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον εκθεσιακό χώρο που φιλοξενεί πολλά ευρήματα από το Απολιθωμένο Δάσος.
Λειτουργεί από 10.00 έως 17.00 (Νοέμβριο έως Μάρτιο) από 10.00-14.00 & 17.00-20.00 ( Απρίλιο έως Οκτώβριο)
Τηλ. 24670 84588, κιν. 6932 695 955
ΝΕΣΤΟΡΙΟΝΕΣΤΟΡΙΟ 
Περίπου 28 χλμ. από Καστοριά
Το Νεστόριο είναι χτισμένο σε μια πλαγιά στους πρόποδες του Γράμμου, με πανέμορφα τοπία, φαράγγια και τον ποταμό Αλιάκμονα.ΝΕΣΤΟΡΙΟΤο Νεστόριο όμως είναι επίσης γνωστό για τη μεγάλη πολιτιστική - μουσική εκδήλωση «River Party» που διοργανώνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου και συμμετέχουν επώνυμοι καλλιτέχνες και χιλιάδες κόσμος από όλη την Ελλάδα. Βρίσκεται σε μια εκπληκτική τοποθεσία στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα η οποία αξίζει να την επισκεφτείτε και την περπατήσετε.
ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ
Περίπου 32χλμ. από Καστοριά
Παραδοσιακός ιστορικός οικισμός που απλώνεται αμφιθεατρικά στην απότομη πλαγιά του βουνού. Προσφέρεται για περιηγήσεις και πεζοπορίες σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια μέσα σε καταπράσινα δάση οξιάς και βελανιδιάς. Επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου και δείτε το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το περίφημο μοναστήρι της Παναγίας, την τοποθεσία του «Ρούγκου» αλλά.
ΑΛΛΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Γάβρος
Επισκεφτείτε το χωριό «Μελάς» όπου σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς. Βρίσκεται στη βορινή πλευρά στο δρόμο προς τις Πρέσπες. Δείτε επίσης και το εγκαταλελειμμένο χωριό Γάβρος που βρίσκεται από την άλλη μεριά του δρόμου. ’λλους παραδοσιακούς οικισμούς θα βρείτε στο Καστανόφυτο και στην Ομορφοκκλησιά με την Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
ΒΙΤΣΙ
Περίπου 22 χλμ. από Καστοριά
Αξίζει να επισκεφτείτε το ορεινό σύμπλεγμα του Βιτσίου με πυκνά δάση οξυάς και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, έναν βιότοπο ιδανικό για την απειλούμενη υπό εξαφάνιση αρκούδα. Η άγρια φύση και οι διάσπαρτοι γραφικοί οικισμοί της περιοχής αποτελούν μια από τις καλύτερες προτάσεις για πεζοπορία. Στην κορυφή του όρους, λειτουργεί και το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με καταπληκτική θέα και υψόμετρο βάσης 1.610μ.
ΓΡΑΜΜΟΣ
Ένας άλλος εκπληκτικός προορισμός είναι το ορεινό σύμπλεγμα του Γράμμου με τις πηγές του ποταμού Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού της Ελλάδας 297χλμ. Η περιοχή προσφέρεται για περιηγήσεις και πεζοπορίες στα Εθνικά μονοπάτια. Από τις πηγές και κατά μήκος της όχθης του ποταμού υπάρχει ένας σπάνιος υδροβιότοπος και πυκνά δάση μοναδικής χλωρίδας και πανίδας που διαφοροποιείται σύμφωνα με το υψόμετρο. Τα δάση αυτά αποτελούν το κρησφύγετο πολλών άγριων ζώων και πτηνών που απειλούνται υπό εξαφάνιση. Στον Γράμμο υπάρχουν δύο λίμνες, μία είναι η Δρακολίμνη, ρηχή και μικρή λίμνη, όπου ζει ένα είδος Αλπικού τρίτωνα και άλλη μία σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπου μπορεί να φτάσει κανείς από το χωριό Γράμμος με πεζοπορία.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Καστοριά
Χαρακτηριστικό είναι το Καστοριανό Καρναβάλι της Καστοριάς τα «Ραγκουτσάρια» το τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου, έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τρίτη μέρα, την ονομαζόμενη Πατερίτσα, με την μεγάλη παρέλαση των μεταμφιεσμένων μπουλουκιών.
Οι «Μπουμπούνες», την τελευταία Κυριακής της Αποκριάς με φωτιές που ανάβουν τις απόκριες οι κάτοικοι σε όλες τις γειτονιές, με γλέντια και παραδοσιακούς χορούς.
Η γιορτή του προφήτη Ηλία, προστάτη των γουνοποιών.
Το «River Party» καλλιτεχνική-μουσική εκδήλωση στις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα στο Νεστόριο που διοργανώνεται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.
Επίσης η γιορτή τσίπουρου στη Λιθιά τον Δεκέμβριο, η γιορτή φασολιού στα Λακκώματα και η γιορτή κάστανου στο Καστανόφυτο.
frapedoupoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...