Οι καταναλωτές που εμπίμπτουν στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου μπορούν από σήμερα Τρίτη να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα κατά τόπον αρμόδια Ειρηνοδικεία.
Ωστόσο, η προσφυγή αυτή προϋποθέτει την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης εξώδικου συμβιβασμού.
Από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του εξώδικου συμβιβασμού, από την 1η Σεπτεμβρίου, έχουν υποβληθεί 2.500 αιτήσεις στις καταναλωτικές οργανώσεις και 1.300 στο Συνήγορο του Καταναλωτή.
Από τις αιτήσεις αυτές προκύπτει ότι το 98% των χρεών των ιδιωτών καταναλωτών οφείλονται σε δέκα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, σύμφωνα με την Γραμματεία Καταναλωτή, οι τράπεζες δεν έκαναν δεκτό κανένα αίτημα για ρύθμιση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, η ρύθμιση των οφειλών των καταναλωτών, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δεν εξαρτάται από την προθυμία ή τη σύμφωνη γνώμη των Τραπεζών.
Οι υπερχρεωμένοι οφειλέτες που βρίσκονται σε αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία για την εξυπηρέτηση των χρεών τους, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα έτη και, εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών.
Επίσης, οι οφειλέτες μπορούν να διασώσουν την πρώτη ή τη μοναδική τους κατοικία, εφόσον αναλάβουν την εξόφληση ενός πρόσθετου μέρους των χρεών τους, που ανέρχεται στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας, σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας και με το ευνοϊκό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου.
Στο νόμο προστατεύονται καταναλωτές που μπορούν να αποδείξουν πραγματική και μόνιμη αδυναμία να αποπληρώσουν, όπως είναι οι άνεργοι –κυρίως οι μακροχρόνια άνεργοι- ή οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου