δραματικό, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες για να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές υποχρεώσεις. Σύμφωνα με στοιχεία από εταιρείες διαχείρισης πολυκατοικιών και μαρτυρίες διαχειριστών, κατά μέσο όρο δύο με τρία διαμερίσματα σε κάθε πολυκατοικία καθυστερούν αισθητά ή και δεν πληρώνουν καθόλου κοινόχρηστα. Επίσης, οι περισσότερες πολυκατοικίες έχουν μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου τουλάχιστον κατά 30% ενώ υπάρχουν σπίτια που έχουν κλείσει τα καλοριφέρ. Περικοπές γίνονται και σε δαπάνες όπως η καθαριότητα, οι επισκευές, η συντήρηση κήπων κ. ά.
«Η μείωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου δημιούργησε μια κατάσταση δίχως προηγούμενο. Και άλλες χρονιές ήταν δύσκολα, αλλά ο φετινός χειμώνας είναι ο χειρότερος όσων θυμάμαι. Συγκεκριμένα, πολλά άτομα που ήταν πολύ τυπικοί στις υποχρεώσεις τους καθυστερούν ή και δεν πληρώνουν καθόλου.
Πηγαίνοντας για την καθορισμένη είσπραξη, είναι ζήτημα να μαζέψουμε το 40%. Αναγκαζόμαστε να πάμε ξανά και ξανά», περιγράφει η Μαρία Λεβεντέρη, ιδιοκτήτρια ηγετικής εταιρείας που ασχολείται με τη διαχείριση πολυκατοικιών. Σύμφωνα με την ίδια, η εταιρεία της όπως και άλλες εταιρείες, προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση διευκολύνοντας τις πληρωμές με δόσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τους χειμερινούς μήνες. «Εχουμε παρατηρήσει μείωση κατανάλωσης πετρελαίου κατά 30% - 50% σε πολυκατοικίες, ενώ όπου υπάρχει αυτόνομη θέρμανση, ακόμα και στο σύνολο.
Παράλληλα, μειώνονται κάθετα όλες οι ανελαστικές δαπάνες», αναφέρει η κ. Λεβεντέρη. «Πολλές πολυκατοικίες δεν έχουν αποθεματικό. Τις μέρες που έκανε πολύ κρύο, αρκετά σπίτια είχαν μείνει χωρίς θέρμανση για 4 - 5 μέρες, καθώς δεν μπορούσαν να συγκεντρώσουν χρήματα για την αγορά πετρελαίου», συμπληρώνει ο Βασίλης Ανέστης, ιδιοκτήτης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη.
«Στο γραφείο μας έρχονται διαχειριστές που κινούνται δικαστικά για εκδόσεις διαταγών πληρωμής σε άτομα που δεν καταβάλλουν κοινόχρηστα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει “βροχή” τέτοιων περιπτώσεων, όμως φέτος είναι πολύ περισσότερες από πέρυσι», σχολιάζει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Βαρνάβας.
«Στο γραφείο μας έρχονται διαχειριστές που κινούνται δικαστικά για εκδόσεις διαταγών πληρωμής σε άτομα που δεν καταβάλλουν κοινόχρηστα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει “βροχή” τέτοιων περιπτώσεων, όμως φέτος είναι πολύ περισσότερες από πέρυσι», σχολιάζει ο δικηγόρος Αλέξανδρος Βαρνάβας.
Ο ίδιος περιγράφει τη διαδικασία: «Με κανονισμό της πολυκατοικίας ή της συνέλευσης οι διαχειριστές στρέφονται όχι μόνον κατά του ενοικιαστή, αλλά και κατά του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος.
Η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης μπορεί να φτάσει και στον πλειστηριασμό του σπιτιού», περιγράφει. «Ενοικιαστής μας δεν πλήρωνε κοινόχρηστα τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να συσσωρευθεί χρέος μερικών χιλιάδων ευρώ. Επειδή υπήρχαν ειδικοί λόγοι, δεν προχωρούσαμε σε δικαστικά μέτρα. Ωστόσο, οι συνθήκες είναι τόσο δύσκολες πια, που η πολυκατοικία επιμένει στη διεκδίκηση του χρέους. Η οικονομική κρίση μας αναγκάζει να παραμερίσουμε τον ανθρωπισμό μας», αναφέρει η Β. Σ., διαχειρίστρια σε πολυκατοικία στα Πατήσια.
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου