Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

8 Φεβρουαρίου...Σαν Σήμερα



8 Φεβρουαρίου 2005 - Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

8 Φεβρουαρίου
Γεγονότα
421 - Ο Κωνστάντιος Γ' γίνεται συναυτοκράτορας της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
1238 - Καταλαμβάνεται το ρωσικό Βλαντίμιρ από τη μογγολική Χρυσή Ορδή του Μπατού Χαν και καταστρέφονται 32 πέτρινα κτήρια μόνο την πρώτη μέρα.
1587 – Η Μαίρη, βασίλισσα της Σκωτίας, εκτελείται με την υποψία ότι έχει αναμειχθεί στην απόπειρα δολοφονίας της εξαδέλφης της, Βασίλισσας Ελισάβετ Α '.
1600 - Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο τον φιλόσοφο Τζιορντάνο Μπρούνo, επειδή υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.
1692 - Ένας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο «Κυνήγι Μαγισσών του Σάλεμ», όπως έμεινε στην ιστορία
1833 - Με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα, αντικαθίσταται ο Φοίνικας με την Δραχμή.
1855 - Οι πατημασιές του διαβόλου εμφανίζονται μυστηριωδώς στο νότιο Ντέβον . Έτσι χαρακτηρίστηκε η μονή οπλή που εμφανίστηκε σε φρεσκοχιονισμένα μονοπάτια.
1863 - Στρατιωτικό κίνημα στην Αθήνα. (Φεβρουαριανά)
1912 - O Εμμανουήλ Αργυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Έλληνας αεροπόρος πετώντας με ένα αεροσκάφος Nieuport IV.G. Alcuin. Στη δεύτερη πτήση που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Ελευθέριο Βενιζέλο.
1916 - Ποιητές και καλλιτέχνες συναντώνται στο καμπαρέ «Βολτέρος» της Ζυρίχης και αποφασίζουν να ιδρύσουν το κίνημα «Νταντά».
1955 - Ο γνωστός και ως «Κανίβαλος του Ρουρ» Γιοαχίμ Κρολ βιάζει και μαχαιρώνει την 19χρονη Ίρμγκαρντ Στρελ (Irmgard Strehl). Το πτώμα της θα βρεθεί 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μίνστερ.
1963 – Τα ταξίδια, οι οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές των Αμερικανών πολιτών με την Κούβα θεωρούνται παράνομες από το John F. Kennedy.
1974 - Μετά από 84 ημέρες στο διάστημα , το πλήρωμα του πρώτου αμερικανικού διαστημικού σταθμού Skylab επιστρέφει στη Γη .
1981 - 21 οπαδοί του Ολυμπιακού βρίσκουν τον θάνατο μετά από αγώνα με την ΑΕΚ όταν ποδοπατούνται βρίσκοντας τις πόρτες του γηπέδου κλειστές.
2004 - Ο Γεώργιος Παπανδρέου εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ., μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος, ο μοναδικός υποψήφιος λαμβάνει 1.017.085 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 3.060 άκυρα - λευκά.
2005 - Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

Γεννήσεις
1404 - Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
1819 - Τζον Ράσκιν, Άγγλος συγγραφέας, ζωγράφος και κριτικός τέχνης.
1828 - Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας.
1834 - Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, Ρώσος χημικός.
1883 - Γιόζεφ Σούμπετερ, αυστριακός οικονομολόγος και κοινωνιολόγος, από τους κορυφαίους οικονομολόγους του 20ου αιώνα και υπέρμαχος της οικονομίας της αγοράς.
1925 - Τζακ Λέμμον, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.
1931 - Τζέιμς Ντην, Αμερικανός ηθοποιός.
1960 - Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ, Πρωθυπουργός της Αυστρίας (2007-08).
1980 - Φαίη (Σοφία) Σκορδά, τηλεπαρουσιάστρια.
1984 - Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Έλληνας μπασκετμπολίστας.

Θάνατοι
1709 - Τζουζέπε Τορέλι, Ιταλός μουσικός.
1921 - Πιοτρ Κροπότκιν, Ρώσσος θεωρητικός του αναρχισμού και Επαναστάτης.
1957 - Τζον φον Νόιμαν, Αμερικανός μαθηματικός.
1972 - Μάρκος Βαμβακάρης, Έλληνας ρεμπέτης.
1975 – Ρόμπερτ Ρόμπινσον, βρετανικής χημικός, βραβευμένος με Νόμπελ
1980 - Νίκος Ξυλούρης, Έλληνας λυράρης και τραγουδιστής.
1994 - Στέργιος Σπανάκης, ιστορικός της Κρήτης.
1998 – Χάλντορ Λάξνες , Ισλανδός συγγραφέας, βραβευμένος με Νόμπελ
2002 - Γιάννης Παθιακάκης,Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.
2007 - Άννα Νικόλ Σμιθ, Αμερικανίδα ηθοποιός και φωτομοντέλο.

Συναξαριστής
Ζαχαρίου του προφήτου.
Θεοδώρου του Στρατηλάτου  (†319). O άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης καταγόταν από τα Συχάϊτα της Γαλατίας και κατοικούσε στην Ηράκλεια του Εύξεινου Πόντου. Στρατιωτικός στο επάγγελμα, διακρίθηκε για την γενναιότητά του και γρήγορα προήχθη στους υψηλότερους βαθμούς της στρατιωτικής ιεραρχίας. Αθλητής γενναιότατος ο Θεόδωρος, ήταν συγχρόνως και υπόδειγμα σεμνότητας όπως αρμόζει σε έναν γνήσιο Χριστιανό. Όταν ο αυτοκράτορας Λικίνιος επισκέφθηκε την Ηράκλεια είχε την ευκαιρία να δει και να θαυμάσει από κοντά τον Θεόδωρο. Ζήτησε ωστόσο κάποιες περαιτέρω πληροφορίες για τον άγιο, οι οποίες δυσαρέστησαν τον αυτοκράτορα. O Θεόδωρος ήταν χριστιανός. Αμέσως ο Λικίνιος διέταξε να φέρουν τον άγιο ενώπιόν του και όταν παρά τις παρακλήσεις, τις απειλές και υποσχέσεις ο άγιος παρέμεινε ακλόνητος στην πίστη του, καθαιρέθηκε από το αξίωμά του και υποβλήθηκε σε φριχτά βασανιστήρια και τέλος αποκεφαλίστηκε.
Μαρτύρων Μάρθας και Μαρίας των αδελφών και Λυκαρίωνος. Οι αγίες Μάρθα και Μαρία ήταν αδελφές, οι οποίες έζησαν κατά την περίοδο των ανελέητων διωγμών των Χριστιανών από τους άθεους και ασεβείς ειδωλολάτρες. Οι δύο αδελφές καταδικάστηκαν διότι αφιέρωσαν την ζωή τους στη διάδοση της ευαγγελικής πίστης, ιδίως ανάμεσα στο γυναικείο κόσμο. O έπαρχος προσπάθησε με διάφορες κολακείες και τεχνάσματα να τις πείσει να λυπηθούν τη νεότητά τους, αλλά εκείνες έμειναν αμετάπειστες και επισφράγισαν την πίστη τους με το τίμιο αίμα τους μαζί με τον νεαρό μοναχό Λυκαρίωνα.
Οσίων, Νικηφόρου, Στεφάνου και Φιλαδέλφου, Μακαρίου επισκόπου Πάφου και Πολυκάρπου.
Εορτολόγιο
Ζαχαρίας, Ζάχαρης, Ζάχαρος, Ζαχάρω, Ζαχαρούλα, Ζαχαρίτσα, Ζαχαρένια, Ζάκι, Ζάκης
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...