Παράνομες υλοτομίες γίνονται συστηματικά στο πευκοδάσος στα... Κανάκια Σαλαμίνας, καταγγέλλουν κάτοικοι και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής, ενώ η κάμερα του ΣΚΑΪ κατέγραψε φορτηγά να διέρχονται φορτωμένα με κορμούς δένδρων που κόπηκαν παράνομα, αφού το δασαρχείο δεν έχει παραχωρήσει καμία άδεια.
Το δασαρχείο, που εδρεύει στον Πειραιά, δηλώνει αδυναμία να προστατεύσει και να διαχειριστεί το δάσος καθώς στην περιοχή της Σαλαμίνας απασχολεί μόνο έναν υπάλληλο.
Για να γίνουν συλλήψεις και να ασκηθεί δίωξη θα πρέπει ο δράστης να συλληφθεί επ' αυτοφόρω.
Να σημειωθεί ότι μετά την Πάρνηθα, το δάσος της Σαλαμίνας είναι το μεγαλύτερο στην Αττική και από τα λίγα σημεία κοντά στην πρωτεύουσα όπου το πυκνό πευκοδάσος φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας, καλύπτοντας περίπου 40.000 στρέμματα στη νότια πλευρά του νησιού.
Ωστόσο, παρά την αξία του το πευκοδάσος έχει ουσιαστικά αφεθεί στη μοίρα του. Εκτός από τις εθελοντικές περιπολίες πυροπροστασίας, που πραγματοποιούνται τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν εφαρμόζεται κανένα άλλο μέτρο φύλαξης του δάσους.
Φωτογραφίες κατοίκων μαρτυρούν το γεγονός ότι μεγάλα φορτηγά μπαίνουν τακτικά στο δάσος και μεταφέρουν κορμούς δέντρων. Τουλάχιστόν ένα από αυτά τα φορτηγά ανήκει σε εργολάβο της Σαλαμίνας, σύμφωνα με το τηλέφωνο που αναγράφεται πάνω στο όχημα.
Και λαθροθηρία
Εκτός από την παράνομη υλοτόμηση συχνά παρατηρούνται και φαινόμενα λαθροθηρίας. Επίσης ένα παλιό λατομείο, όπως και ένα μεγάλο ρέμα στην καρδιά του δάσους έχουν μετατραπεί σε χωματερές.
Αρμόδιο για τη διαχείριση και προστασία του δάσους της Σαλαμίνας είναι το δασαρχείο Πειραιά. Η έλλειψη φύλαξης πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι η στελέχωση αυτής της υπηρεσίας είναι απλά τραγελαφική.
Εκτός από τη Σαλαμίνα, η περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Πειραιά καλύπτει την νότια Αττική, από το Πέραμα μέχρι τη Βάρκιζα, την Αίγινα, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα, και το Αγκίστρι. Για την φύλαξη όλων αυτών των περιοχών με 80,000 στρέμματα δάσους, υπάρχουν συνολικά 4 δασοφύλακες.
24oro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου