Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Παπανδρέου σε Χριστόφια: «Δημήτρη δεν μπορώ, βάζουν βέτο οι Τούρκοι»



Προ διμήνου η νορβηγική εταιρεία ερευνών για ορυκτό πλούτο, NBG ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου ανατολικά της Πάφου και σχεδόν πάνω στη διαχωριστική γραμμή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης Ελλάδας και Κύπρου.

Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δημήτρης Χριστόφιας όταν συνάντησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα του έκανε την πρόταση να οριοθετηθεί εδώ και τώρα η ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας και στη βάση ενός ενεργειακού δόγματος ελληνοκυπριακής συνεργασίας να προχωρήσει και η Ελλάδα στην ανεύρεση των βέβαιων κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ.

Και στη συνέχεια να γίνει εκμετάλλευση αυτών των τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου με την Κύπρο και αγορά την Ευρώπη.
Έκπληκτος ο κ. Χριστόφιας έλαβε την απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Δημήτρη δεν γίνεται γιατί βάζουν βέτο οι Τούρκοι και θα έχουμε μεγάλα μπλεξίματα».

Οι πληροφορίες του newsbomb.gr προέρχονται από έγκυρη κυπριακή πηγή του περιβάλλοντος Χριστόφια, ενώ η είδηση αυτή για την άρνηση της Ελλάδας μεταδόθηκε Παρασκευή βράδυ και από το Mega της Κύπρου, χωρίς να διαψευστεί από τον παριστάμενο στη σχετική εκπομπή γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού.

Η Άγκυρα δεν αποδέχεται ότι το Καστελόριζο διαθέτει αποκλειστική οικονομική ζώνη και αυτή η αμετακίνητη θέση της εμποδίζει την Ελλάδα να έχει εφαπτόμενη ΑΟΖ με την Κύπρο.

Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε την μεγάλη ευκαιρία, τουλάχιστον προς το παρόν, ίσως και λόγω της αδυναμίας της Ελλάδας στην παρούσα εποχή, να προχωρήσουμε μαζί με την Κύπρο την εκμετάλλευση των τεραστίων ποσοτήτων στην Λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται στην κοινή ΑΟΖ των δύο χωρών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...