«Πράσινο Φως» για τη λειτουργία Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας


Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας θα λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου «Α. Παπανδρέου», η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του Τομέα Ψυχικής Υγείας σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας.
Θα παρέχει υπηρεσίες πρόληψης, νοσηλείας και ειδικής φροντίδας κατ΄ οίκον, σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ηλείας.

Συγκεκριμένα, η περιοχή ευθύνης της Μονάδας αφορά στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού που δεν έχει εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας (Γ.Ν. Πύργου-Εξωτερικά Ιατρεία) κυρίως λόγω της γεωγραφικής απόστασης από αυτές. Ο πληθυσμός αυτός ανήκει στις περιφέρειες των Αγροτικών  Ιατρείων και των Κέντρων Υγείας της Ηλείας, τα οποία αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους, δεδομένου ότι λόγω της οργάνωσής  τους έχουν περιορισμένη εμβέλεια παρέμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠΡΩΤΗΣ», η συγκεκριμένη δράση εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας Εδραίωση της μεταρρύθμισης στον Τομέα Ψυχικής Υγείας του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.  Όπως έχουμε επισημάνει και σε παλιότερο ρεπορτάζ, από τις αρχές του 2008 το Ψυχιατρικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πύργου είχε προωθήσει τα Τεχνικά Δελτία για τη δημιουργία της Κινητής Μονάδας καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν βοηθείας (περισσότεροι από 2000 ασθενείς επισκέπτονται κάθε χρόνο το Νοσοκομείο Πύργου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι η Μονάδα Ψυχικής Υγείας θα είναι αρκούντως εξοπλισμένη και ώριμη να λειτουργήσει και να προσφέρει υπηρεσίες στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό, εφόσον, βεβαίως, στελεχωθεί με το εξειδικευμένο προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της.

Να αναφερθεί τέλος ότι  η λειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας και η ανάγκη επίτευξης των στόχων τους, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της διαχείρισης της ποιότητάς τους, με κύρια συνιστώσα τη διασφάλιση και τη συνεχή βελτίωσή της.

(ρεπορτάζ του Δημήτρη Ζιάκα, για την εφημερίδα ΠΡΩΤΗ)
σχόλιο iliatora.gr :  Μετά τις πυρκαγιές του 2007 & το σεισμό του 2008, με τα δεινά που προκάλεσαν στον τόπο, η αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη από ψυχολογική υποστήριξη στις πυρόπληκτες & στις σεισμόπληκτες περιοχές, αλλά και ευρύτερα σε όλο το νομό, είναι διαπιστωμένο γεγονός. Φαίνεται πως μετά τα ευχολόγια και τα ωραία λόγια, ήρθε και η ώρα των πράξεων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

 iliatora.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ