Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Κύμα χρεοκοπιών μετά τις εκπτώσεις



Η «τελευταία ευκαιρία» για πολλές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα αποτελέσει παρελθόν με το τέλος της εβδομάδας...
...και η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για διπλάσια λουκέτα και απώλειες εσόδων 7,9 δισ. ευρώ για το Δημόσιo
Οι έμποροι κρούουν και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου από τις επιπτώσεις της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών στην οικονομία και την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Ερευνα του Ινστιτούτου Μελέτης Εμπορίου και Υπηρεσιών που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου δείχνει ότι τα δημόσια ταμεία θα είναι... 7,9 δισ. ευρώ μείον φέτος, αν συνεχιστεί η συρρίκνωση του κλάδου.
Η εκτίμηση αφορά μόνο την κύρια φορολόγηση και όχι έκτακτους φόρους και εισφορές, εάν μπούν, όπως αναμένεται, 120.000 λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2011. Οπως τονίζεται, έξι στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν ζημίες και η βιωσιμότητά τους είναι πλέον αμφιλεγόμενη.
Ο Βασ.Κορκίδης μάλιστα προειδοποίησε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται κύμα χρεοκοπιών, με τη λήξη της περιόδου των εκπτώσεων που ήταν για πολλούς η τελευταία ελπίδα σωτηρίας. Οπως εκτίμησε, το 2010 μπήκαν περίπου 65.000 λουκέτα και χάθηκαν για το Δημόσιο έσοδα 3 δισ. ευρώ.
Μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος υποδεικνύει ότι το επόμενο 12μηνο απειλούνται με λουκέτο 220.000 επιχειρήσεις, ενώ εκτιμάται ότι θα ανοίξουν 100.000 νέες επιχειρήσεις.
Αναλυτικά οι απώλειες εσόδων για το Δημόσιο αναμένεται να προέρχονται από λουκέτα για:
66.000 ατομικές επιχειρήσεις (55%) - 3,6 δισ. ευρώ
24.000 σχήματα Ο.Ε. (20%) - 2,3 δισ. ευρώ
6.000 σχήματα Α.Ε. (5%) - 1,7 δισ. ευρώ.
24.000 αυτοαπασχολούμενους (20%) - 310 εκατ. ευρώ
Προωθείται καμπάνια υπέρ των ελληνικών προϊόντων

Η ΕΣΕΕ ετοιμάζει εκστρατεία για στήριξη των ελληνικών προϊόντων με τίτλο «520», δλδ. των πρώτων αριθμών των ελληνικών προϊόντων στο γραμμωτό κώδικα. «Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να γίνουμε Ελβετία και Σιγκαπούρη αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνουνε Τυνησία και Αίγυπτος» είπε ο κ. Κορκίδης.

Παράλληλα, οι έμποροι συμμετέχουν ουσιαστικά στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τετάρτης, με το κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου.

«Είναι συμβολικό το κλείσιμο των καταστημάτων στις 23 Φεβρουαρίου 2011. O κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», σχολίασε ο κ.Κορκίδης.

Οπως διευκρίνισε, περίπου 150 καταστηματάρχες του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας που ανήκουν στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας θα κλείσουν τα καταστήματά τους αν και η απόφαση του συλλόγου τους, κατά πλειοψηφία, είναι να κλείσουν τα καταστήματα μόνο την ώρα της πορείας ενώ τα μηνύματα από όλους τους άλλους εμπορικού συλλόγους της χώρας το μήνυμα είναι ότι θα κατεβάσουν ρολά στις 23 του μήνα.

Επισήμανε τέλος ότι ένας σημαντικός τρόπος ανάσχεσης των «λουκέτων» στην αγορά είναι η πάταξη του παραεμπορίου που είναι «αφανής φοροδιαφυγή» και έχει κόστος άνω των 8 δισ. ευρώ για τα δημόσια ταμεία.
πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...