Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ελληνικό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν: Φόβοι για μακελειό


Ελληνικό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν... Δυστυχώς, τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Τα επεισόδια στο ντέρμπι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού, το «ντου» στον επόπτη Τρύφωνα, τα γκαζάκια στα γραφεία της Super League και η επίθεση στο σπίτι του Βασίλη Τοροσίδη συνθέτουν το παζλ του άγριου σκηνικού που έχει στηθεί. Αυτό που τώρα πια όλοι φοβούνται είναι ότι θα χυθεί αίμα, αφού η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου!

Ετσι, σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καθώς τα επικίνδυνα γεγονότα -μετά το επεισοδιακό ντέρμπι των δύο «αιώνιων» αντιπάλων στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης»- τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ολοι φοβούνται πλέον μακελειό, ακόμη και με ανθρώπινες απώλειες...

Η κατάσταση που επικρατεί είναι τεταμένη. Οι εικόνες μετά τη λήξη του παιχνιδιού φαίνεται να είναι μόνο η κορυφή του «παγόβουνου». Ηδη τα πρώτα σημάδια έχουν φανεί από τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν άγνωστοι στα γραφεία της Σούπερ Λίγκας στο Μαρούσι το βράδυ της Κυριακής, με ρίψη εμπρηστικού μηχανισμού, αλλά και από το γεγονός ότι άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ στην είσοδο της πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι όπου βρίσκεται το σπίτι του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Βασίλη Τοροσίδη.

Οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα, καθώς οι πρώτες πληροφορίες που έχουν συλλέξει
κάνουν λόγο για πολεμικό κλίμα μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Ο φόβος των αξιωματικών είναι οι «καταδρομικές επιχειρήσεις» που μπορεί να γίνουν από φανατικούς ανεγκέφαλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», στο Τμήμα Αθλητικής Βίας της Κρατικής Ασφάλειας τα μηνύματα που φτάνουν είναι ανησυχητικά, καθώς για συγκεκριμένους συνδέσμους (τόσο του ΠΑΟ όσο και του Ολυμπιακού)) υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι συγκεντρώνουν «οπλισμό», ο οποίος προφανώς θα χρησιμοποιηθεί είτε σε «καταδρομικές επιχειρήσεις» είτε σε προκαθορισμένο ραντεβού.


«ΝΤΟΥ» ΣΕ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΥΠΟΠΤΩΝ

Υπάρχει άλλωστε και το περιστατικό της Παιανίας (πριν από τέσσερα χρόνια) όπου ένας οπαδός του ΠΑΟ έπεφτε νεκρός χτυπημένος από φανατικούς, το οποίο είχε θέσει σε εγρήγορση τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Πλέον, ο στόχος είναι να μη βρεθούν τα «αντίπαλα στρατόπεδα στο πεδίο της μάχης», καθώς όλοι γνωρίζουν ότι θα είναι αιματηρό.

Για τον λόγο αυτό μέσα στην εβδομάδα είναι δυνατόν να γίνουν συγκεκριμένες, προληπτικές ενέργειες από την πλευρά των αστυνομικών. Ειδικότερα, εισβολές αστυνομικών σε συγκεκριμένους συνδέσμους φανατικών οπαδών για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες πως ετοιμάζονται για τη «μεγάλη μάχη». Βέβαια, από το πρόγραμμα προληπτικών ενεργειών της ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι δυνατόν να λείπουν και οι προσαγωγές υπόπτων.

Οι πληροφορίες που έχει συλλέξει η «Espresso» κάνουν λόγο για στοχευόμενες προσαγωγές ατόμων που εμφανίζουν ηγετικό προφίλ μεταξύ των οργανωμένων και φανατικών οπαδών των δύο «αιωνίων» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αυτές οι προσαγωγές στόχο έχουν να δείξουν σε όσους υποκινούν επεισόδια πως οι αρχές Ασφαλείας τούς γνωρίζουν και ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξέρουν πού βρίσκονται και τι σχεδιάζουν. Το μέτρο αυτό έχει αποδώσει και κατά το παρελθόν, όταν οι «κεραίες» της Ασφάλειας είχαν «πιάσει» προκαθορισμένα ραντεβού φανατικών οπαδών για να παίξουν ξύλο.

Εκτός από τις έρευνες του αρμόδιου τμήματος της Κρατικής Ασφάλειας, λαμβάνονται και μέτρα τάξης και προστασίας του «στόχου». Μάλιστα, έπειτα από την επίθεση στα γραφεία της Σούπερ Λίγκας το βράδυ της Κυριακής, στο Μαρούσι, η αστυνομική παρουσία είναι πλέον εμφανής.

Επίσης, δύναμη αστυνομικών θα βρίσκεται έξω από το γήπεδο προπονήσεων του Ολυμπιακού στην περιοχή του Ρέντη, αλλά και στην Παιανία, όπου προπονείται η ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟ.

Τέλος, μεγάλο βάρος όσον αφορά την αστυνομική παρέμβαση θα δοθεί σε αγώνες μεταξύ των «αιωνίων» σε βόλεϊ και μπάσκετ, καθώς εκεί θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους ανεγκέφαλους οπαδούς να λύσουν τις διαφορές τους.


Σοκ και δέος στη γειτονιά του Τοροσίδη
Τρομοεπίθεση, πετώντας βόμβες μολότοφ στην πιλοτή της πολυκατοικίας όπου διαμένει ο διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βασίλης Τοροσίδης, έκαναν άγνωστοι!

Εντρομοι οι κάτοικοι της περιοχής, στην οδό Χαλκηδόνας στο Χαϊδάρι, άκουσαν τις  δυνατές φωνές των δραστών και μέσα σε δευτερόλεπτα είδαν τις δυνατές λάμψεις να φωτίζουν τον μικρό δρόμο. Οι φλόγες αρχικά τύλιξαν την κεντρική πόρτα της πολυκατοικίας και στη συνέχεια δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα. Ευτυχώς, η πυρκαγιά που προκλήθηκε δεν επεκτάθηκε στους ορόφους, ύστερα από την άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ωστόσο τα Ι.Χ. υπέστησαν μεγάλης έκτασης υλικές ζημιές. 

Το μένος των δραστών δεν σταμάτησε στη ρίψη των αυτοσχέδιων βομβών, αφού προχώρησαν και στην αναγραφή υβριστικών συνθημάτων κατά του παίκτη στο τοιχίο του κήπου. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δράστες επέβαιναν σε δύο μηχανάκια μικρού κυβισμού, και αφού πέρασαν δύο φορές από το σημείο αναγνωριστικά, σταμάτησαν, άρχισαν να φωνάζουν διάφορες βωμολοχίες κατά του Ξανθιώτη ποδοσφαιριστή και της ομάδας του και στη συνέχεια άναψαν τις μολότοφ και τις εκτόξευσαν προς την πιλοτή με σκοπό να καταστρέψουν το πολυτελές αυτοκίνητο του παίκτη. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο ένας από αυτούς έγραψε με μπογιά στην εξωτερική μεριά του τοίχου υβριστικά συνθήματα. Οι δράστες στη συνέχεια, αφού επιβιβάστηκαν στις μηχανές τους, κατευθύνθηκαν προς τη λεωφόρο Αθηνών και διέφυγαν πριν έρθει το περιπολικό της αστυνομίας.

Την ώρα της επίθεσης ο ποδοσφαιριστής και η φίλη του, με την οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα συζεί, δεν βρίσκονταν μέσα στο σπίτι, καθώς μετά το τέλος του προχθεσινού ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ο παίκτης ζήτησε άδεια από τη διοίκηση για να μεταβεί στη γενέτειρα πόλη του, την Ξάνθη.

«Τρόμαξα πολύ! Ακουσα να σπάνε γυαλιά και είδα να φωτίζεται ξαφνικά όλος ο δρόμος... Νόμιζα ότι γίνεται πόλεμος! Φωτιές και φωνές στις 3.00 τα ξημερώματα δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αυτές δεν είναι ώριμες συμπεριφορές σύγχρονων πολιτών. Εξάλλου, δεν έχουνε να χωρίσουν τίποτα οι κόκκινοι, οι πράσινοι, οι κίτρινοι και οι μπλε» λέει ο Κώστας Πάλης, κάτοικος της περιοχής.

«Θέλει μόνο να ηρεμήσει»
Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση βρίσκεται ο Βασίλης Τοροσίδης και όπως λένε άνθρωποι από το περιβάλλον του, τα τελευταία 24ωρα αυτό που θέλει είναι μόνο να ηρεμήσει και να αποφορτιστεί από την ένταση και τα γεγονότα που ακολούθησαν το ντέρμπι. Ειδικά μετά την επίθεση αγνώστων στο σπίτι του ένιωσε μεγάλο σοκ και αποφεύγει να πει το παραμικρό, ακόμα και να σηκώσει το τηλέφωνό του. Μετά το ντέρμπι έφυγε από την Αθήνα και βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ξάνθη, κοντά στους δικούς του ανθρώπους. Από τον Ολυμπιακό τόνιζαν χθες ότι με την επιστροφή του παίκτη στην Αθήνα θα φροντίσουν να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να νιώσει ασφαλής. Θα συζητήσουν μαζί του και αν κριθεί σκόπιμο, θα υπάρξει και φύλαξη του σπιτιού του και προστασία στον ίδιο

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ SUPER LEAGUE
Ο υπάλληλος της Σούπερ Λίγκας Μ.Δ. βρισκόταν στον 3ο όροφο των γραφείων τη στιγμή της επίθεσης με γκαζάκια που πραγματοποίησαν άγνωστοι στην είσοδο του κτιρίου στην οδό Αστροναυτών 1 στο Μαρούσι. Τα στοιχεία του δεν δημοσιοποιούνται για λόγους προστασίας στο πλαίσιο της προανάκρισης που ήδη διενεργείται από την Ελληνική Αστυνομία. «Εμείς κάθε Σαββατοκύριακο, ανά δύο-τρία άτομα παρακολουθούμε τους αγώνες του πρωταθλήματος» αφηγείται στην «Espresso» ο Μ.Δ. και συνεχίζει: «Κάποια στιγμή και ενώ παρακολουθούσαμε από την τηλεόραση τον αγώνα Ολυμπιακός Βόλου - Ηρακλή γύρω στις 4.00 το απόγευμα δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από κάποιον κύριο που μας είπε: “Τι κατάσταση είναι αυτή; Πρέπει να πάρετε μέτρα” και έκλεισε το ακουστικό του ήρεμα. Κατόπιν δεχτήκαμε ένα ακόμη τηλεφώνημα από κάποιον άνθρωπο που μας έβρισε και έκλεισε αμέσως. Ο ίδιος άνθρωπος, όπως καταλάβαμε, μας πήρε λίγα λεπτά αργότερα πάλι τηλέφωνο και αυτή τη φορά μας απείλησε: “Προσέξτε καλά γιατί θα σας κάψουμε ζωντανούς, δεν θα γλιτώσετε από κει μέσα”.

»Ομολογώ ότι δεν δώσαμε τόση μεγάλη σημασία και συνεχίσαμε τη δουλειά μας. Γύρω στις 9.00 ακούσαμε φασαρία στο ισόγειο. Βγήκα αμέσως στο παράθυρο και βλέπω τρεις-τέσσερις να έχουν ανάψει τα εκρηκτικά και να τα πετάνε μέσα στην είσοδο. Τραβήχτηκα αμέσως και κάλεσα στο τηλέφωνο την αστυνομία. Δεν μπορώ να πω ότι δεν τρομάξαμε. Για κλάσματα δευτερολέπτου δεν ξέραμε πώς θα φύγουμε από το κτίριο γιατί δεν γνωρίζαμε τι κατάσταση θα συναντούσαμε κατεβαίνοντας στο ισόγειο. Τώρα που έχει περάσει το συμβάν αυτό, θα παρομοίαζα τα δευτερόλεπτα εκείνα με την επίθεση που είχε γίνει στην τράπεζα και σκέφτομαι πώς θα ένιωθαν οι υπάλληλοι που τελικά βρήκαν την πόρτα κλειστή και δεν μπορούσαν να βγουν έξω. Εμείς βέβαια μείναμε πάνω και μετά από πέντε-έξι λεπτά και ενώ είχαν φτάσει έγκαιρα αστυνομία, Πυροσβεστική και πυροτεχνικοί μάς ειδοποίησαν να κατεβούμε κάτω. Ξεκλειδώσαμε την πόρτα και βγήκαμε έξω. Γύρω-γύρω βλέπαμε σπασμένα τζάμια και εικόνες πραγματικά πολύ άσχημες».


Μόνο λόγια (και ευχολόγια) από το υπουργείο Πολιτισμού
Η ανύπαρκτη πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στην καταπολέμηση της βίας συνεχίζεται. Εδώ και χρόνια έχουν ανακοινωθεί δεκάδες νομοσχέδια με αντικείμενο τη βία και τον τρόπο της οριστικής της εξάλειψης. Νόμοι που έμειναν στις καλένδες και δεν εφαρμόζονται ποτέ. Καλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι στο πέρασμα του χρόνου τα φαινόμενα βίας, αντί να εξαλείφονται, γίνονται ολοένα και περισσότερα. Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που ανακοίνωσε το υπουργείο, αυστηροποιείται το καθεστώς όσων καταδικάζονται για παραβατικές πράξεις στα γήπεδα.

Καθιερώνεται ο αποκλεισμός οπαδών από τα γήπεδα για δύο ώς πέντε χρόνια καθώς και η υποχρεωτική παραμονή τους στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής αγώνων των ομάδων τους. Εντός του Μαρτίου θα βγει σε δημόσια διαβούλευση, σε συνεργασία του ΥΠΠΟΤ με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το νέο νομοσχέδιο: 1) Ρυθμίζει τη σύσταση και τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων, ώστε να μπορούν να ελέγχονται και να μην αποτελούν κέντρα γέννησης βίας και εγκληματικότητας. 2) Ρυθμίζει τις οργανωμένες μετακινήσεις οπαδών καθιστώντας υπεύθυνες γι’ αυτές τις διοικήσεις των ΠΑΕ και των ΚΑΕ. 3) Ανασυγκροτεί τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας, με σκοπό να ενισχύσει το κύρος και τις αρμοδιότητές της. 4) Καθιερώνει υποχρεωτικώς το ηλεκτρονικό εισιτήριο με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα του ευκολότερου εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών στα γήπεδα. 5) Θεωρεί κακουργηματική πράξη τον σχεδιασμό προσυνεννοημένων αγώνων. 6) Ρυθμίζει το πλαίσιο συνεργασίας των ΠΑΕ και ΚΑΕ με τις εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης, απαιτώντας να διαπιστεύονται από την αστυνομία οι υπάλληλοί τους, τουλάχιστον 48 ώρες πριν. 7) Επεξεργάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης σε περίπτωση επεισοδίων στα γήπεδα.

Επίσης, μετά από συνεννόηση με τον ΟΠΑΠ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ζήτησε: 1) Να επιβληθεί το μέγιστο της προβλεπόμενης ρήτρας βίας. 2) Να αυστηροποιηθούν περισσότερο οι ρήτρες βίας στις προσεχείς συμβάσεις του ΟΠΑΠ με αθλητικές εταιρείες και διοργανώτριες αρχές στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν άμεσα. 3) Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις ρήτρες να διατίθενται σε άλλα αθλήματα καθώς και στη βελτίωση των υποδομών. 4) Τα χρήματα αυτά να αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που θα διαθέσει ο ΟΠΑΠ για το ποδόσφαιρο την επόμενη χρονιά.

Τώρα, απ’ όλα αυτά τι θα γίνει κανείς δεν ξέρει. Αλλωστε τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα...


ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ
Απίστευτο! Φτάνουμε στο σημείο να μιλάμε για πιθανή αναβολή ενός τελικού Κυπέλλου για να μη θρηνήσουμε θύματα. Σε ποια προηγμένη χώρα της Ευρώπης να ειπωθεί κάτι τέτοιο και να μη γελούν μαζί μας.

Από νωρίς τη χθεσινή μέρα ξεκίνησε ένας μεγάλος κύκλος επαφών ανάμεσα στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, των υπουργείων Πολιτισμού, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, αλλά και της αστυνομίας, με θέμα συζήτησης το αν πρέπει ή όχι να πραγματοποιηθεί ο τελικός του Κυπέλλου στο μπάσκετ όπου θα κοντραριστούν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό! Το γεγονός ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολής του μεγάλου παιχνιδιού, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή (6/3) στο Ελληνικό, δείχνει ξεκάθαρα τη σοβαρότητα της κατάστασης που έχει βγει εκτός ελέγχου.

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο να διεξάγονται τα ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων σε όλα τα αθλήματα μόνο με την παρουσία μαθητών εξετάζουν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σύμφωνα με τη σκέψη αυτή, που έχει ήδη μεταφερθεί στον γγΑ Παναγιώτη Μπιτσαξή, ένας τρόπος για να καταπολεμηθεί η βία είναι να απαγορευτεί η παρουσία φιλάθλων, όπως έγινε τα δύο τελευταία χρόνια στο βόλεϊ, με την παρουσία μόνο μαθητών στις κερκίδες.
24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...