Μπλόκο σε προσλήψεις στην ΕΛΑΣ λόγω… τρόικας

Μπλόκο σε προσλήψεις στην ΕΛΑΣ λόγω… τρόικας
Οι δικαστές «έκοψαν» το προεδρικό διάταγμα Παπουτσή

Στην εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015... προσέκρουσε το προεδρικό διάταγμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις 100 προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε παράνομο το σχετικό προεδρικό διάταγμα, αλλά λόγω της σπουδαιότητάς του παρέπεμψε το θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι δικαστές έκριναν ότι από κανένα στοιχείο δεν βεβαιώνεται πως το ύψος της προβλεπόμενης δαπάνης για τις προσλήψεις (2.477.000 ευρώ) έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, οι σύμβουλοι της Επικρατείας σημειώνουν ότι «συνιστά παράλειψη ουσιώδους τύπου που έχει ταχθεί για τη νόμιμη έκδοση του σχεδίου διατάγματος, αφού δεν προκύπτει η δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης για τα επόμενα πέντε έτη εντός του πλαισίου του μεσοπρόθεσμου».

«Υπό τις παρούσες, έκτακτες, δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας για την αντιμετώπιση των οποίων θεσπίστηκε, μεταξύ άλλων, το μεσοπρόθεσμο, κατά το χρόνο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου αυτού πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής και ανεξαρτήτως της υποχρέωσης τήρησης του ουσιώδους τύπου που αφορά τη βεβαίωση ως προς το ύψος και τη δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης, η σύσταση νέων οργανικών θέσεων με Προεδρικό Διάταγμα τελεί υπό τους περιορισμούς που επιβάλλονται με τον Ν. 3985/2011 και, συνεπώς, είναι επιτρεπτή μόνον αν αποσκοπεί στην κάλυψη επιτακτικής ανάγκης, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η ανακατανομή του προσωπικού, οι λόγοι δε αυτοί πρέπει να προκύπτουν από τα στοιχεία που συνοδεύουν το σχέδιο διατάγματος», λένε οι δικαστές που... έκοψαν το προεδρικό διάταγμα Παπουτσή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως εκτιμούν νομικοί η γνωμοδότηση αυτή του ΣτΕ μπορεί να αποτελέσει «νομολογιακό πιλότο» και για άλλα παρόμοια προεδρικά διατάγματα που θα φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο ,θα αφορούν προσλήψεις, αλλά θα παραμένουν κενό γράμμα κάθε φορά που δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις που θέτει το Μεσοπρόθεσμο.
newsbeast

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ