Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η αιτία θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Μεγάλος Μακεδόνας στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στη Βαβυλώνα στις 13 Ιουνίου του 323 π.Χ. και όχι στα τέλη Μαΐου του ιδίου έτους.
Πολλοί έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με τον θάνατο του διεξοδικά. Άλλοι αναφέρουν ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε αλκοολική ηπατοπάθεια, άλλοι από
ηπατίτιδα, περιτονίτιδα, σαλμονέλωση, τραυματισμό και φλεγμονή.

Επίσης αναφέρθηκε μια άλλη εκδοχή υποστηρίζοντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δηλητηριάστηκε, είτε από τον Μήδιο είτε από τον γιο του Αντίπαρου, τον Ιόλα, ο οποίος ήταν και αρχιοινοχόος του.

Από προσωπική έρευνα του κ.Νικολάου Παπανικολάου και με την πολύτιμη συμβολή του αείμνηστου καθηγητή της χειρουργικής Χαράλαμπου Σπαρούνη πάνω στα συμπτώματα της πάθησης που προκάλεσε τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οδηγηθήκανε στην πιθανότερη αιτία.

Είναι γνωστό ότι ο θάνατός του δεν ήταν αιφνίδιος, αλλά τα συμπτώματα κράτησαν 14 ημέρες:

Α. Την πρώτη ημέρα στις 31 Μαΐου (15 Δασίου) του 33 π.Χ. ύστερα από βαρύ φαγητό και οινοποσία, αισθάνθηκε έντονο πόνο στην κοιλιά και στον θώρακα που τον ακολούθησε εμετός, ρίγος και πυρετός.

Β. Τη δεύτερη ημέρα αισθάνθηκε εξάντληση που όμως δεν τον δυσκόλεψε το βράδυ να φάει καλά και να πιει ώσπου να μεθύσει. Ο πόνος στην κοιλιά συνεχίστηκε με αντανάκλαση στους ώμους. Ο πυρετός και το ρίγος εξακολούθησαν.

Γ.  Την Τρίτη ημέρα ο πυρετός παρέμεινε υψηλός, συνοδευόμενος από ιδρώτα, ρίγος και σωματική κατάπτωση.

Δ. Την τέταρτη, πέμπτη, έκτη και εβδόμη ημέρα η κατάσταση επιδεινώθηκε και ο άρρωστος δεν είχε επικοινωνία.

Ε.  Την ογδόη έπεσε σε προκωματώδη κατάσταση που κράτησε μέχρι τη δωδεκάτη ημέρα.

ΣΤ. Τη δεκάτη τρίτη ημέρα η αναπνοή του δυσχεραίνεται και η όψη του παίρνει το περιτονιδικό προσωπείο, το "Ιπποκράτειο προσωπείο" όπως λέγεται στην Ιατρική ( ο πρώτος που το περιέγραψε ήταν ο πατέρας της Ιατρικής). Την ημέρα εκείνη τον είδαν όλοι οι στρατιώτες του.

Ζ.  Τη δέκατη τέταρτη ημέρα 13 Ιουνίου του 323 πέθανε.

Η συμπτωτωματολογία της πάθησης του βασιλιά της Μακεδονίας Μεγάλου Αλέξανδρου με σημερινά δεδομένα Ιατρικής επιστήμης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πέθανε από χολολιθίαση που του προκαλούσε συχνές κρίσεις.

Γνωρίζεται ότι η χολολιθίαση οδηγεί σε οξεία πυώδη ή σηπτική χολοκυστίτιδα, χολοαγγείτιδα και σε οξεία νεκρωτική ή σηπτική παγκρεατίτιδα.

Έτσι γίνεται φανερό ότι αυτή πρέπει να οδηγήσει στο θάνατο τον Μέγα Αλέξανδρο γιατί της αρρώστιας προηγήθηκε  βαρύ γεύμα και μεγάλη κατάχρηση οινοπνεύματος και γιατί η εξέλιξή της είχε την εικόνα της οξείας παγκρεατίτιδα.

Δηλαδή διαξιφιστικό πόνο στην κοιλιά με αντανάκλαση στο θώρακα, συνοδευόμενο από εμετό, από ρίγος, πυρετό, κολλώδεις ιδρώτες, ωχρότητα, συγχυτική κατάσταση, παραλήρημα και "Ιπποκράτειο προσωπείο".

Η ληξιαρχική πράξη θανάτου στη σημερινή εποχή θα είχε ως αιτία οξεία παγκρεατίτιδα.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ 

I-DIADROMI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η