Οι
έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας αποκάλυψαν ότι συνολικά 20.000 άτομα
εισπράττουν παρανόμως το επίδομα την ώρα που κάποιοι άλλοι που το έχουν
ανάγκη δεν τον παίρνουν.
Σημεία και τέρατα αποκαλύπτονται από τους ελέγχους του υπουργείου Εργασίας στους συνταξιούχους που ελάμβαναν το ειδικό επίδομα ΕΚΑΣ.
Τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης εμφανίζουν 32 συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ, το οποίο, σημειωτέον, δίδεται μόνο σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν έχουν συνολικά ετήσια εισοδήματα πέραν των 9.745,62 ευρώ. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση συνταξιούχου που εισέπραττε την οικονομική ενίσχυση παρ΄ ότι είχε εισόδημα 496.000 ευρώ.
Η αποκάλυψη έγινε κατά τις διασταυρώσεις των στοιχείων που γίνονται από το υπουργείο Εργασίας στην προσπάθεια δημιουργίας ενιαίας αρχής πληρωμής των συντάξεων μέσω της οποίας θα εκλείψουν όλες αυτές οι καταστρατηγήσεις των κοινωνικών μέτρων. Αναλυτικά στοιχεία θα δώσει το υπουργείο όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός των επόμενων μηνών.
Πάντως υπολογίζεται ότι 20.000 άτομα εισπράττουν παρανόμως το ΕΚΑΣ παρ΄ ότι δεν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί. Από τους πρώτους ελέγχους προέκυψε ότι υπήρχαν ασφαλισμένοι που έκρυβαν τα εισοδήματά τους για να πάρουν το επίδομα, αλλά και διπλοσυνταξιούχοι που εισέπρατταν το ΕΚΑΣ από δύο Ταμεία.
Σημειώνεται ότι το επίδομα - το οποίο ανάλογα με το εισόδημα κυμαίνεται από 57,5 ως 230 ευρώ μηνιαίως- καταβάλλεται σε 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Αναγκαία προϋπόθεση είναι το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα που χορηγήθηκαν να μην υπερβαίνει τα 8.353,38 ευρώ.
Επίσης το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου να μην υπερβαίνει τα 9.745,62 ευρώ.
Πέραν τούτου ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε και στις πρώτες ημέρες εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα στην πιλοτική εφαρμογή παρουσιάζει θεαματικά αποτελέσματα. Η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ το 91% των γιατρών και το 77% των φαρμακείων που συνεργάζονται με τον ΟΑΕΕ- στον οποίο πιλοτικά εφαρμόζεται το νέο σύστημα- έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
24ωρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου