Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Νέο τεστ αίματος προσδιορίζει την ηλικία

Νέο τεστ αίματος προσδιορίζει την ηλικία

Ένα νέο τεστ αίματος που προσδιορίζει την ηλικία, ανέπτυξαν ολλανδοί επιστήμονες.
 
Σε πρώτη φάση θα βοηθήσει στην εξιχνίαση εγκλημάτων και τον προσδιορισμό παραμορφωμένων θυμάτων...
Επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Εράσμους του Ρότερνταμ, με υπεύθυνο τον μοριακό βιολόγο-εγκληματολόγο Μάνφεντ Κάιζερ, ευελπιστούν ότι η νέα μέθοδος θα μπορεί να αποκαλύψει την ηλικία ενός υπόπτου από μια σταγόνα αίματος, ή να βοηθήσει στην αναγνώριση παραμορφωμένων θυμάτων από φυσικές καταστροφές.
 
Η νέα τεχνική φέρεται να έχει αποτελέσματα ακόμα σε κηλίδες αίματος που έχουν παραμείνει σε κάποιο σημείο για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.
 
Μέχρι σήμερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες χρειάζονται δόντια, οστά ή άλλαμέρη του σώματος για να εκτιμήσουν την ηλικία ενός υπόπτου.
 
Προηγούμενες προσπάθειες για τον υπολογισμό της ηλικίας μέσω ανάλυσης DNA είχαν αποτύχει. Το νέο τεστ αξιοποιεί ένα χαρακτηριστικό των Τ- κυττάρων τουανοσοποιητικού, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στον εντοπισμό εισβολέων στο σώμα. Τα κύτταρα-Τ περιέχουν μικρά τμήματα DNA που μειώνονται με σταθερό ρυθμό, όσο μεγαλώνει ένας άνθρωπος και είναι αυτά που μετρά το νέο τεστ.
 
Οι ολλανδοί επιστήμονες έκαναν πειράματα σε δείγματα αίματος περίπου 200ατόμων ηλικίας από μερικών ημερών έως 80 ετών και ανέφεραν ότι προς το παρόν ημέθοδός τους έχει απόκλιση περίπου εννέα ετών, μεγαλύτερη πάντωςαπό κάθε άλλη υπάρχουσα μέθοδο και αρκετή για να περιοριστεί δραστικά η λίστατων υπόπτων για ένα έγκλημα.
 
Πριν η νέα ανάλυση χρησιμοποιηθεί από τιςεγκληματολογικές υπηρεσίες, αρκετές από τις οποίες ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον, θα πρέπει προηγουμένως να επιβεβαιωθεί από δύο ανεξάρτητα επιστημονικάεργαστήρια.
 
Η ίδια ολλανδική ερευνητική ομάδα έχει ήδη δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό τεστ DNA που βρίσκει εάν κάποιος έχει καστανά ή γαλανά μάτια, ενώ σε λίγουςμήνες θα παρουσιάσει ένα ανάλογο γενετικό τεστ για το χρώμα των μαλλιών.
 
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην Online έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Current Biology.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...