Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η έναρξη του χειμώνα

Η έναρξη του χειμώνα
Το χειμερινό ηλιοστάσιο, η έναρξη του χειμώνα, 21η Δεκεμβρίου σήμερα, ήταν η μικρότερη ημέρα του έτους.

Σε μια σπάνια σύμπτωση, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου σημειώθηκε έκλειψη σελήνης. Το φαινόμενο, πάντως, δεν ήταν ορατό από την Ελλάδα. 

Η σύμπτωση των δύο φαινομένων θα επαναληφθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2094.

Τι είναι το Ηλιοστάσιο;
Έτσι ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Η λέξη «ηλιοστάσιο» προέρχεται από το «ήλιος» και το «στέκομαι», «στάση», επειδή κοντά στα ηλιοστάσια (λίγες ημέρες πριν ή μετά) ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει τη φαινομενική κίνησή του προς τα βόρεια ή προς τα νότια, μέχρι που την ημέρα του ηλιοστασίου αυτή η κίνηση μηδενίζεται και αντιστρέφεται.

Με την ευρύτερη σημασία, ο όρος «ηλιοστάσιο» σημαίνει και την ημέρα που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο, δύο φορές τον χρόνο, τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο.


Την αυγή του χειμερινού ηλιοστασίου ξεκινάει η πιο μικρή ημέρα του έτους, με διάρκεια 9 ώρες και 11 λεπτά, ενώ ο ήλιος ανεβαίνει μόλις 25 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα και λάμπει το μεσημέρι με μία ισχύ περίπου 455 watt ανά τετραγωνικό μέτρο.

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στο Λιμάνι του Κατακόλου καταγράφηκαν σήμερα, 499 watt ανά τετραγωνικό μέτρο, λίγο πριν τις 1 το μεσημέρι.
Για να καταλάβουμε τη διαφορά αναφέρουμε ότι στο θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου, την πιο μεγάλη μέρα του έτους η ημέρα διαρκεί 15 ώρες και 10 λεπτά και ο ήλιος βρίσκεται 72 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, εκπέμποντας ακτινοβολία ισχύος 1.167 watt ανά τετραγωνικό μέτρο κατά την ώρα του μεσημεριού.
 iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...