Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Άμεση επίλυση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και ασαφειών για την εφαρμογή του Καλλικράτη


Με νέα του παρέμβαση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ζητά την έκδοση όλων των διευκρινιστικών εγκυκλίων και αποφάσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών,
προκειμένου να αρθούν όλες οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ασάφειες αλλά και δυσχέρειες στην εφαρμογή του Καλλικράτη, λίγες ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό- σχολιάζει ο κ. Κατρίνης- είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενοποίησης- συγχώνευσης των υπηρεσιών, να εκδοθούν όλες οι διαδικαστικές εγκύκλιοι  και να υπάρξουν έντυπα πληροφόρησης των πολιτών, προκειμένου να αποτραπεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες και η ταλαιπωρία των πολιτών κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου νόμου.Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με νέα μου ερώτηση επανέρχομαι σε ασάφειες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, οι οποίες φέρουν δυσχέρειες στην εφαρμογή του Καλλικράτη καθώς λίγες ηµέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών υπάρχουν ακόµη σοβαρές εκκρεμότητες στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών.

Παρά την προετοιμασία που έγινε από την Κυβέρνηση µε την έκδοση  του οδικού χάρτη για τις ενέργειες, που πρέπει να πραγματοποιηθούν, και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, απαιτούνται, ωστόσο, αρκετά και σημαντικά βήµατα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του προγράμματος από τις νέες διοικήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, επικαλύψεις σχετικά µε την άσκηση αρμοδιοτήτων, ασάφειες σε ζητήµατα προσωπικού και υποδοµών, ενδεχόμενο κατάρρευσης κάποιων υπηρεσιών και άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα είναι μερικά από τα προβλήματα, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι νέες δημοτικές αρχές.

Ήδη λίγες ημέρες πριν την ανάληψη καθηκόντων, οι δήµοι δεν διαθέτουν νέο ΑΦΜ και νέες σφραγίδες, γεγονός το οποίο, παρότι φαίνεται ασήµαντο, θα είναι καθοριστικό στις αρχές του 2011, καθώς δημιουργεί νέα αλυσιδωτά προβλήματα, όπως η δυσχέρεια ανοίγματος νέου τραπεζικού λογαριασμού και η μη έγκαιρη καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους των δήμων και τους πιστωτές- προμηθευτές τους.

Σημαντικό περαιτέρω ζήτημα δημιουργείται και με τα δημιουργούμενα χρέη πολλών καποδιστριακών δήμων λόγω του γεγονότος ότι πολλοί πιστωτές θα έλθουν να εκτελέσουν στους νέους καλλικρατικούς δήμους, οι οποίοι και διαθέτουν περιουσία.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενοποίησης- συγχώνευσης των υπηρεσιών, να εκδοθούν όλες οι διαδικαστικές εγκύκλιοι και αποφάσεις και να υπάρξουν έντυπα πληροφόρησης των πολιτών, προκειμένου να αποτραπεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες και η ταλαιπωρία των πολιτών κατά τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου νόμου.


ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να εκδώσει όλες τις υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα για την έναρξη άσκησης ορισμένων αρμοδιοτήτων,  όπως έχει δεσμευτεί το υπουργείο Εσωτερικών να είναι έτοιµα έως τα τέλη του χρόνου.

2. Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση σχετικά με την διεκπεραίωση  διαδικαστικών λεπτομερειών (όπως έκδοση Α.Φ.Μ., σφραγίδων και εξασφάλισης υποδομών), προκειμένου να μετέλθουμε έγκαιρα αλλά και με ασφάλεια στη νέα εποχή του Καλλικράτη.

3. Με ποιους τρόπους η Κυβέρνηση θα προλάβει ζητήματα διοικητικής εκτέλεσης κατά των καλλικρατικών δήμων από χρέη συγχωνευθέντων καποδιστριακών.
ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ
Ν.ΗΛΕΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...