Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Πλανήτης Γη: 1η Ιανουαρίου 2011

Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον πλανήτη γιόρτασαν την έλευση της νέας χρονιάς, με λαμπερά πυροτεχνήματα... εκδηλώσεις και χαμόγελα, που ωστόσο σκιάστηκαν από τις αιματηρές εκρήξεις στην Αίγυπτο και τη Νιγηρία.
 
Μακριά από τη Γη, στον διεθνή διαστημικό σταθμό, πέντε αστροναύτες έζησαν 16 φορές τη χρονική στιγμή του περάσματος από το 2010 στο 2011! 
 
Τη χαρά και τους εορτασμού για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, στιγμάτισαν δύο πολύνεκρες εκρήξεις, που βύθισαν στο πένθος δύο χώρες... 
 
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από κοπτική χριστιανική εκκλησία στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και άλλοι 27 τραυματίστηκαν, ενώ όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη συγκρούσεις μεταξύ οργισμένων χριστιανών και μουσουλμάνων. 
 
Λίγες ώρες νωρίτερα, στη Νιγηρία, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 12 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης. 
 
Στον αντίποδα των θανάτων και των βιαιοτήτων, εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυζαν πλατείες και κεντρικές οδούς σε μεγαλουπόλεις του πλανήτη, για να υποδεχτούν τη νέα χρονιά.
Οι πρώτοι που άφησαν πίσω το 2010, ήταν οι 6.000 κάτοικοι του Κιριμπάτι, του μικρού νησιού του Ειρηνικού Ωκεανού. 
 
Στην Αθήνα, οι Έλληνες προσπάθησαν να ξορκίσουν την κρίση γιορτάζοντας την έλευση του νέου έτους κάτω από τα φωτεινά πυροτεχνήματα στην πλατεία Συντάγματος.
Λονδίνο
Λονδίνο
Στην Τάιμς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν και να θαυμάσουν την κρυστάλλινη μπάλα των 6 τόνων, που τοποθετήθηκε για την έλευση της νέας χρονιάς στην κορυφή μιας στήλης.  
 
Την ίδια ώρα, το κέντρο των Ηνωμένων Πολιτειών έπλητταν χιονοθύελλες, καταιγίδες και ανεμοστρόβιλοι, που άφησαν πίσω τους έξι νεκρούς. 
 
Στη Βραζιλία, στην παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο ντε Τζανέιρο, 2 εκατ. άνθρωποι, καριόκας και τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, γιόρτασαν την έλευση του 2011, με το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Ρίο το 2016 να κυριαρχεί.
Η παραλία Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Η παραλία Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Στο Παρίσι, παρά το δριμύ ψύχος, 350.000 άνθρωποι, κυρίως τουρίστες, παρακολούθησαν τους εορτασμούς στη λεωφόρο Σανζ Ελιζέ.
Στη Μεγάλη Βρετανία, το ραντεβού του κόσμου δόθηκε στο Λονδίο και το Εδιμβούργο, με επίκεντρο τα πυροτεχνήματα. 
 
Στη Μαδρίτη, οι καπνιστές απόλαυσαν την τελευταία τους νύχτα ελευθερίας σε καφέ και εστιατόρια, όπου από την Κυριακή θα απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα.
Η Εσθονία πανηγύρισε εκτός από την έναρξη της νέας χρονιάς, και την είσοδό της στην Ευρωζώνη. 
 
Ταϊβάν
Ταϊβάν
Στο Ντουμπάι, το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο, το Μπουρζ Χαλιφά, φωτίστηκε μ' ένα σόου πυροτεχνημάτων, που παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι. 
 
Στην Αυστραλία προσπάθησαν να ξεχαστούν έστω για λίγο από τα χιλιάδες προβλήματα που προκαλούν στη χώρα οι τεράστιας έκτασης πλημμύρες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ, θεαματικά πυροτεχνήματα σε συνδυασμό με λέιζερ καθήλωσαν χιλιάδες θεατές. 
 
Στην Κίνα, παρότι το νέο έτος ξεκινάει στις αρχές Φεβρουαρίου με μεγάλους εορτασμούς, χιλιάδες κάτοικοι του Πεκίνου αγνόησαν το κρύο και γιόρτασαν στο κέντρο της πόλης. 
 
Τέλος, μακριά, έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα, τα πέντε μέλη του πληρώματος του διεθνούς διαστημικού σταθμού πέρασαν...
 
16 φορές τη χρονική στιγμή της αλλαγής της χρονιάς, σύμφωνα με το ρωσικό κέντρο ελέγχου πτήσεων, με το πρώτο «πέρασμα» στο 2011 να γίνεται στις 11:00 GMT πάνω από την Καμτσάτκα και το τελευταίο, οριστικό «πέρασμα» στο 2011, σήμερα Σάββατο, στις 10:00 GMT!

24oro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...